Παρασκευή, 13 Ιουνίου, 2025
30.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Βελτιώνει ο χυμός παντζαριού την αντοχή σε μη αθλητές; Τι υποστηρίζει νέα επιστημονική ανασκόπηση μελετών

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΒελτιώνει ο χυμός παντζαριού την αντοχή σε μη αθλητές; Τι υποστηρίζει νέα επιστημονική ανασκόπηση μελετών
spot_img

Επιδράσεις του χυμού παντζαριού στη σωματική απόδοση σε μη αθλητές αλλά και σε επαγγελματίες αθλητές

‘Ενας συγκεκριμένος χυμός θεωρείται η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη οδός διατροφικής συμπλήρωσης νιτρικών, για την ενίσχυση της σωματικής απόδοσης. Πρόκειται για τον χυμό παντζαριού, που όμως οι επιδράσεις του σε διαφορετικές πτυχές της σωματικής απόδοσης, σε διαφορετικούς πληθυσμούς και στις βέλτιστες στρατηγικές συμπλήρωσης παραμένουν αμφιλεγόμενες. Σκοπός μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Nutrients, ήταν να διερευνηθούν οι επιδράσεις του χυμού παντζαριού (πλούσιου σε νιτρικά) στη σωματική απόδοση, να συγκριθούν οι επιδράσεις του μεταξύ μη αθλητών αλλά και επαγγελματιών αθλητών και να προσδιοριστεί η βέλτιστη στρατηγική συμπλήρωσης. 

Σύμφωνα με τους ερευνητές και μετά από αξιολόγηση δεκαπέντε μετα-αναλύσεων, ο χυμός παντζαριού βελτίωσε σημαντικά τη μυϊκή δύναμη αλλά το μέγεθος του αποτελέσματος ήταν αμελητέο. Όσον αφορά την αντοχή, ο χυμός παντζαριού βελτίωσε σημαντικά την VO2ma σε υγιείς ενήλικες. Ωστόσο, το μέγεθος του αποτελέσματος ήταν αμελητέο. Τέλος για την ανοχή στο γαλακτικό οξύ: ο χυμός παντζαριού βελτίωσε σημαντικά την απόδοση TTE και το YO-YOIR1 σε υγιείς ενήλικες. Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η συμπλήρωση χυμού παντζαριού βελτιώνει την απόδοση όχι μόνο βελτιστοποιώντας την παροχή οξυγόνου και την αποτελεσματικότητα της αξιοποίησης, αλλά και βελτιώνοντας την ανοχή στο γαλακτικό και καθυστερώντας την εμφάνιση κόπωσης.

Οι αναλύσεις υποομάδων αποκάλυψαν σημαντικές διαφορές στον πληθυσμό: οι επαγγελματίες αθλητές εμφάνισαν σημαντικά οφέλη μυϊκής δύναμης, ενώ οι μη αθλητές είχαν πιο έντονες βελτιώσεις στην αερόβια αντοχή, αλλά το μέγεθος του αποτελέσματος ήταν μικρό. Ο χρόνος χορήγησης νιτρικών και η ανάλυση δόσης-απόκρισης αποκάλυψαν ότι η χορήγηση νιτρικών, είτε χορηγείται 2-3 ώρες πριν από την άσκηση είτε για παρατεταμένο χρονικό διάστημα (≥3 ημέρες), προκαλεί σημαντική βελτίωση στη σωματική απόδοση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η οξεία βελτίωση έχει μόνο μικρό μέγεθος επίδρασης (ενώ η επίδραση της χρόνιας χορήγησης συμπληρωμάτων είναι ουσιαστικά αμελητέα (SMD = 0,13). Μια δόση 8,3–16,4 mmol NO3 
− ( 515–1017 mg) έδειξε σημαντική βελτίωση αν και το μέγεθος της επίδρασης ήταν αμελητέο. 
Συμπεράσματα: Συνιστάται η οξεία (2-3 ώρες πριν από την άσκηση) και η χρόνια (≥3 ημέρες) χορήγηση χυμού παντζαριού για την επίτευξη επιπέδων νιτρικών 8,3-16,4 mmol (515-1017 mg/d) για τη βελτίωση της σωματικής απόδοσης. Ο χυμός παντζαριού παρουσιάζει επιδράσεις ειδικές για τον πληθυσμό: η σωστή χορήγηση χυμού παντζαριού βελτιώνει τη μυϊκή δύναμη σε επαγγελματίες αθλητές και την αερόβια αντοχή σε μη αθλητές. Επιπλέον, η κατάλληλη χορήγηση χυμού παντζαριού μπορεί να βελτιώσει την ανοχή στο γαλακτικό οξύ σε υγιείς ενήλικες.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποιο λαχανικό έχει τα περισσότερα φυτοφάρμακα – Ανακοινώθηκε η λίστα “dirty dozen” 2025

Ποιο "κέρδισε" τις φράουλες ως πιο μολυσμένο με φυτοφάρμακα, και ποια μπήκαν για πρώτη φορά στη λίστα της "Βρώμικης Δωδεκάδας" 2025 της Environmental Working Group

Σοκολάτες τύπου Dubai: Νέα αυστηρή προειδοποίηση για σοβαρό κίνδυνο από την FSA

Νέα προειδοποίηση προς τους καταναλωτές για τις εισαγόμενες σοκολάτες Dubai για παρουσία απαγορευμένων πρόσθετων και χρωστικών και για αδήλωτα αλλεργιογόνα

Ευρωπαϊκή επιδημία σαλμονέλωσης σε παιδιά από φυστικοβούτυρο – Για πιθανή αύξηση των κρουσμάτων προειδοποιεί το ECDC

Επιδημία Salmonella Infantis σε μικρά παιδιά από φυστικοβούτυρο - Τι αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα