Επιδράσεις του χυμού παντζαριού στη σωματική απόδοση σε μη αθλητές αλλά και σε επαγγελματίες αθλητές
‘Ενας συγκεκριμένος χυμός θεωρείται η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη οδός διατροφικής συμπλήρωσης νιτρικών, για την ενίσχυση της σωματικής απόδοσης. Πρόκειται για τον χυμό παντζαριού, που όμως οι επιδράσεις του σε διαφορετικές πτυχές της σωματικής απόδοσης, σε διαφορετικούς πληθυσμούς και στις βέλτιστες στρατηγικές συμπλήρωσης παραμένουν αμφιλεγόμενες. Σκοπός μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Nutrients, ήταν να διερευνηθούν οι επιδράσεις του χυμού παντζαριού (πλούσιου σε νιτρικά) στη σωματική απόδοση, να συγκριθούν οι επιδράσεις του μεταξύ μη αθλητών αλλά και επαγγελματιών αθλητών και να προσδιοριστεί η βέλτιστη στρατηγική συμπλήρωσης.
Σύμφωνα με τους ερευνητές και μετά από αξιολόγηση δεκαπέντε μετα-αναλύσεων, ο χυμός παντζαριού βελτίωσε σημαντικά τη μυϊκή δύναμη αλλά το μέγεθος του αποτελέσματος ήταν αμελητέο. Όσον αφορά την αντοχή, ο χυμός παντζαριού βελτίωσε σημαντικά την VO2ma σε υγιείς ενήλικες. Ωστόσο, το μέγεθος του αποτελέσματος ήταν αμελητέο. Τέλος για την ανοχή στο γαλακτικό οξύ: ο χυμός παντζαριού βελτίωσε σημαντικά την απόδοση TTE και το YO-YOIR1 σε υγιείς ενήλικες. Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η συμπλήρωση χυμού παντζαριού βελτιώνει την απόδοση όχι μόνο βελτιστοποιώντας την παροχή οξυγόνου και την αποτελεσματικότητα της αξιοποίησης, αλλά και βελτιώνοντας την ανοχή στο γαλακτικό και καθυστερώντας την εμφάνιση κόπωσης.
Οι αναλύσεις υποομάδων αποκάλυψαν σημαντικές διαφορές στον πληθυσμό: οι επαγγελματίες αθλητές εμφάνισαν σημαντικά οφέλη μυϊκής δύναμης, ενώ οι μη αθλητές είχαν πιο έντονες βελτιώσεις στην αερόβια αντοχή, αλλά το μέγεθος του αποτελέσματος ήταν μικρό. Ο χρόνος χορήγησης νιτρικών και η ανάλυση δόσης-απόκρισης αποκάλυψαν ότι η χορήγηση νιτρικών, είτε χορηγείται 2-3 ώρες πριν από την άσκηση είτε για παρατεταμένο χρονικό διάστημα (≥3 ημέρες), προκαλεί σημαντική βελτίωση στη σωματική απόδοση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η οξεία βελτίωση έχει μόνο μικρό μέγεθος επίδρασης (ενώ η επίδραση της χρόνιας χορήγησης συμπληρωμάτων είναι ουσιαστικά αμελητέα (SMD = 0,13). Μια δόση 8,3–16,4 mmol NO3
− ( 515–1017 mg) έδειξε σημαντική βελτίωση αν και το μέγεθος της επίδρασης ήταν αμελητέο.
Συμπεράσματα: Συνιστάται η οξεία (2-3 ώρες πριν από την άσκηση) και η χρόνια (≥3 ημέρες) χορήγηση χυμού παντζαριού για την επίτευξη επιπέδων νιτρικών 8,3-16,4 mmol (515-1017 mg/d) για τη βελτίωση της σωματικής απόδοσης. Ο χυμός παντζαριού παρουσιάζει επιδράσεις ειδικές για τον πληθυσμό: η σωστή χορήγηση χυμού παντζαριού βελτιώνει τη μυϊκή δύναμη σε επαγγελματίες αθλητές και την αερόβια αντοχή σε μη αθλητές. Επιπλέον, η κατάλληλη χορήγηση χυμού παντζαριού μπορεί να βελτιώσει την ανοχή στο γαλακτικό οξύ σε υγιείς ενήλικες.
Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ