Μελέτη του Johns Hopkins Medicine διαπιστώνει ότι η κατανάλωση δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο «DASH για διαβήτη» μπορεί να προκαλέσει κλινικά σημαντική μείωση της αρτηριακής πίεσης σε άτομα με διαβήτη τύπου 2
Μια νέα μελέτη του Johns Hopkins Medicine που δημοσιεύθηκε στις 9 Ιουνίου στο JAMA Internal Medicine, διαπιστώνει ότι σε ενήλικες με διαβήτη τύπου 2 – οι περισσότεροι από τους οποίους λάμβαναν πολλαπλά αντιυπερτασικά φάρμακα – μια δίαιτα τύπου DASH με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο (Dietary Approaches to Stop Hypertension) πέτυχε μια κλινικά σημαντική μείωση της αρτηριακής πίεσης, κυρίως από τη μείωση του νατρίου.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | “Διαδώστε την είδηση” – Σε 15 χώρες και στην Ελλάδα το καρκινογόνο οικιακό σκεύος IKEA – Δείτε φωτογραφία
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μολυσμένο ταχίνι προκαλεί νέο συναγερμό – Σε κινητοποίηση οι αρχές και οι καταναλωτές
Η δίαιτα DASH είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών, και έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη. Για τη μελέτη DASH για τον διαβήτη, οι ερευνητές του Johns Hopkins τροποποίησαν την αρχική δίαιτα DASH για άτομα με διαβήτη τύπου 2 μειώνοντας τους υδατάνθρακες και αυξάνοντας τα ακόρεστα λιπαρά. Οι ερευνητές μείωσαν επίσης την περιεκτικότητα σε κάλιο για να διασφαλίσουν ότι η δίαιτα ήταν ασφαλής για τη χρόνια νεφρική νόσο, η οποία επηρεάζει πολλά άτομα με διαβήτη.
«Η δίαιτα DASH υπάρχει εδώ και πολύ καιρό και αποτελεί μέρος της τυπικής θεραπείας για την υπέρταση. Γνωρίζουμε ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση, αλλά έχει γίνει ελάχιστη μελέτη για αυτήν τη δίαιτα και τη μείωση του νατρίου σε άτομα με διαβήτη», λέει ο επικεφαλής συγγραφέας Scott Pilla, MD, MHS , επίκουρος καθηγητής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. « Ο στόχος της μελέτης ήταν να αναπτυχθεί μια νέα έκδοση της δίαιτας DASH και να διαπιστωθεί πόσο αποτελεσματική ήταν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε άτομα με διαβήτη. Την ονομάσαμε DASH4D».
Ο Pilla λέει ότι τα άτομα με διαβήτη τείνουν να επικεντρώνονται στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους, παρόλο που η υψηλή αρτηριακή πίεση επηρεάζει συνήθως τα άτομα με διαβήτη και αποτελεί σημαντική αιτία εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακών παθήσεων. Ο στόχος της αρτηριακής πίεσης για τα άτομα με διαβήτη είναι λιγότερο από 130 mmHg σε λιγότερο από 80 mmHg. Όταν οι άνθρωποι λαμβάνουν φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, συνήθως μειώνουν τη συστολική αρτηριακή πίεση (τον υψηλότερο αριθμό) κατά περίπου 10 μονάδες. Σε αυτή τη μελέτη, η κατανάλωση της δίαιτας DASH4D με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο μείωσε τη συστολική αρτηριακή πίεση κατά περίπου 5 επιπλέον μονάδες. Σε άτομα με διαβήτη, μια μείωση 5 μονάδων στην αρτηριακή πίεση μείωσε τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 14%, τα καρδιαγγειακά επεισόδια κατά 6% και την καρδιακή ανεπάρκεια κατά 8%.
«Πολλοί άνθρωποι ενδιαφέρονται για τον έλεγχο του διαβήτη και της αρτηριακής τους πίεσης μέσω της διατροφής και άλλων αλλαγών στον τρόπο ζωής», λέει ο αντίστοιχος συγγραφέας Lawrence Appel, MD, MPH , καθηγητής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, ο οποίος βοήθησε στην ανάπτυξη της αρχικής δίαιτας DASH. «Οι περισσότεροι άνθρωποι σε αυτή τη μελέτη έπαιρναν περισσότερα από ένα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, αλλά διαπιστώσαμε ότι μπορείτε να τη μειώσετε περαιτέρω με αλλαγές στη διατροφή. Η αρτηριακή πίεση είναι ένας από τους πιο σημαντικούς αριθμούς που πρέπει να ελέγχονται, επειδή όσο υψηλότερος είναι ο αριθμός, τόσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακών παθήσεων».
Ο Pilla αναφέρει ότι η μελέτη ήταν μια διασταυρούμενη μελέτη σίτισης στην οποία κάθε ασθενής που συμμετείχε στη μελέτη έλαβε τέσσερις δίαιτες σε μια τυχαία καθορισμένη ακολουθία: 1) δίαιτα DASH4D με χαμηλότερο νάτριο, 2) δίαιτα DASH4D με υψηλότερο νάτριο, 3) μια τυπική αμερικανική δίαιτα με χαμηλότερο νάτριο και 4) μια τυπική αμερικανική δίαιτα με υψηλότερο νάτριο. Οι συμμετέχοντες έτρωγαν κάθε δίαιτα για πέντε εβδομάδες. Τους παρείχε όλη την τροφή τους και δεν έτρωγαν καμία άλλη τροφή εκτός από αυτήν που παρείχε η μελέτη. Οι θερμίδες τους προσαρμόστηκαν έτσι ώστε το βάρος τους να παραμένει σταθερό καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης.
Από τους 102 συμμετέχοντες, οι 85 ολοκλήρωσαν όλες τις περιόδους της δίαιτας. Η μέση ηλικία ήταν 66 έτη, το 66% ήταν γυναίκες και το 87% ήταν αυτοαναφερόμενοι μαύροι. Η μέση αρτηριακή πίεση κατά την έναρξη ήταν 135/75 mmHg και το 66% χρησιμοποιούσε δύο ή περισσότερα αντιυπερτασικά φάρμακα. Σε αντίθεση με την τυπική αμερικανική δίαιτα με υψηλότερο νάτριο, η δίαιτα DASH4D με χαμηλότερο νάτριο μείωσε τη συστολική αρτηριακή πίεση στο τέλος της περιόδου κατά 4,6 mmHg και τη διαστολική αρτηριακή πίεση κατά 2,3 mmHg. Η πλειονότητα της μείωσης της αρτηριακής πίεσης σημειώθηκε τις πρώτες τρεις εβδομάδες κάθε δίαιτας.
«Τα επόμενα βήματα είναι να μεταδώσουμε τις γνώσεις που αποκτήσαμε σε άτομα με διαβήτη και να τα βοηθήσουμε να χρησιμοποιήσουν τη διατροφή για να κάνουν υγιεινές αλλαγές», λέει ο Pilla. «Πρέπει να διευκολύνουμε τους ανθρώπους να ακολουθούν αυτή τη διατροφή με τρόπους που είναι οικονομικά προσιτοί και προσβάσιμοι σε άτομα διαφορετικών πολιτισμών και με διαφορετικές διατροφικές συνήθειες, ώστε να μπορούν να την ενσωματώσουν στην καθημερινότητά τους και να την κάνουν μέρος της καθημερινής τους ρουτίνας».