Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
18.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Βιταμίνη D2 ή Βιταμίνη D3; Ποια είναι καλύτερη για τον ανθρώπινο οργανισμό;

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΒιταμίνη D2 ή Βιταμίνη D3; Ποια είναι καλύτερη για τον ανθρώπινο οργανισμό;
spot_img

Νέα έρευνα έχει βρει σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο τύπων βιταμίνης D, με τη βιταμίνη D2 να έχει αμφισβητούμενη επίδραση στην ανθρώπινη υγεία. Ωστόσο, η μελέτη διαπίστωσε ότι η βιταμίνη D3 θα μπορούσε να εξισορροπήσει το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων και να βοηθήσει στην ενίσχυση της άμυνας έναντι ιογενών λοιμώξεων όπως ο Covid-19.

Σε μια συλλογική μελέτη από τα Πανεπιστήμια του Surrey και του Brighton, οι ερευνητές ερεύνησαν την επίδραση των συμπληρωμάτων βιταμίνης D2 και D3 που λαμβάνονται καθημερινά σε μια περίοδο 12 εβδομάδων στη δραστηριότητα των γονιδίων στο αίμα των ανθρώπων.

Σε αντίθεση με τις ευρέως διαδεδομένες απόψεις, η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι οι δύο τύποι βιταμίνης D δεν είχαν το ίδιο αποτέλεσμα. Βρήκαν στοιχεία ότι η βιταμίνη D3 είχε μια τροποποιητική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα που θα μπορούσε να ενισχύσει το σώμα ενάντια σε ιογενείς και βακτηριακές ασθένειες.

Ο καθηγητής Κόλιν Σμιθ, κύριος συγγραφέας της μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Σάρεϊ, είπε:

“Έχουμε δείξει ότι η βιταμίνη D3 φαίνεται να διεγείρει το σύστημα σηματοδότησης ιντερφερόνης τύπου Ι στο σώμα, ένα βασικό μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος που παρέχει μια πρώτη γραμμή άμυνας ενάντια στα βακτήρια και τους ιούς. Έτσι, μια υγιής κατάσταση βιταμίνης D3 μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ώστε ιοί και βακτήρια να μην αποκτήσουν “έδαφος” στο σώμα.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι είναι σημαντικό οι άνθρωποι να λαμβάνουν συμπλήρωμα βιταμίνης D3 ή κατάλληλα εμπλουτισμένα τρόφιμα, ειδικά τους χειμερινούς μήνες».

Αν και ορισμένα τρόφιμα είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνη D, όπως ορισμένα δημητριακά πρωινού, γιαούρτια και ψωμί, λίγα περιέχουν φυσικά τη βιταμίνη. Η βιταμίνη D3 παράγεται φυσικά στο δέρμα από την έκθεση στο ηλιακό φως ή στην τεχνητή υπεριώδη ακτινοβολία UVB, ενώ ορισμένα φυτά και μύκητες παράγουν βιταμίνη D2.

Πολλοί άνθρωποι έχουν ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D3 επειδή ζουν σε τοποθεσίες όπου το φως του ήλιου είναι περιορισμένο το χειμώνα, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο. Η πανδημία Covid-19 έχει επίσης περιορίσει τη φυσική έκθεση των ανθρώπων στον ήλιο λόγω του ότι οι άνθρωποι περνούν περισσότερο χρόνο στα σπίτια τους.

Η καθηγήτρια Susan Lanham-New, συν-συγγραφέας της μελέτης και επικεφαλής του Τμήματος Επιστημών Διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Surrey, είπε:

«Ενώ διαπιστώσαμε ότι η βιταμίνη D2 και η βιταμίνη D3 δεν έχουν την ίδια επίδραση στη γονιδιακή δραστηριότητα στον άνθρωπο, η έλλειψη επίδρασης που βρήκαμε όταν εξετάσαμε τη βιταμίνη D2 σημαίνει ότι απαιτείται επειγόντως μια μεγαλύτερη μελέτη για να διευκρινιστούν οι διαφορές στις επιδράσεις. Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η βιταμίνη D3 θα πρέπει να είναι η προτιμώμενη μορφή για εμπλουτισμένα τρόφιμα και συμπληρώματα.”

Η μελέτη δημοσιεύεται στο Frontiers in Immunology .

Πηγή Science Daily

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βραβεία FEA 2024: Δείτε τους νικητές των διαγωνιστικών κατηγοριών

Το Video της τελετής απονομής των Βραβείων FEA 2024 και όλοι οι νικητές των διαγωνιστικών κατηγοριών.

Ένας νεκρός από ψαροκεφτέδες που πωλούνται σε Lidl και Coop στη Δανία

Μολυσμένοι με listeria ψαροκεφτέδες, προκάλεσαν επτά ασθένειες και έναν θάνατο.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο