Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου, 2024
11.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Υγεία: Μελέτη εντοπίζει σύνδεση μεταξύ της ομάδας αίματος και του κινδύνου νόσησης από Covid-19

ΑρχικήΕπιστήμηΥγεία: Μελέτη εντοπίζει σύνδεση μεταξύ της ομάδας αίματος και του κινδύνου νόσησης από Covid-19
spot_img

Έπειτα από εργαστηριακά πειράματα, ομάδα επιστημόνων από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ αποδεικνύει ότι ο ιός που προκαλεί την Covid-19 μολύνει κατά προτίμηση τα κύτταρα της ομάδας αίματος Α.

Ο Covid-19 δείχνει να προτιμάει όσους έχουν ομάδα αίματος Α σε σχέση με όσους έχουν ομάδα αίματος Ο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Blood Advances».

Ήδη προηγούμενες έρευνες πρότειναν ότι τα άτομα με ομάδα αίματος Α ή ΑΒ φαίνεται να είναι πιο ευάλωτα στη μόλυνση από Covid-19 σε σχέση με τα άτομα με ομάδες αίματος Ο ή Β. Έπειτα από εργαστηριακά πειράματα, η ομάδα, με επικεφαλής τον δρ. Σον Στόουελ από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, αποδεικνύει ότι ο ιός που προκαλεί την Covid-19 μολύνει κατά προτίμηση τα κύτταρα της ομάδας αίματος Α, εντοπίζοντας τον μηχανισμό με τον οποίο γίνεται αυτό.

«Καταδεικνύουμε ότι το τμήμα της πρωτεΐνης ακίδας του SARS-CoV-2 που είναι το κλειδί που επιτρέπει στον ιό να εισβάλει στα κύτταρα εμφανίζει συγγένεια με τα κύτταρα της ομάδας αίματος Α και ο ιός επίσης εμφανίζει μια προτίμηση να μολύνει τα κύτταρα της ομάδας αίματος Α», αναφέρει ο κ. Στόουελ.

Περαιτέρω πειράματα έδειξαν ότι το στέλεχος Όμικρον είχε ακόμα μεγαλύτερη προτίμηση στη μόλυνση των κυττάρων της ομάδας αίματος Α σε σχέση με τον αρχικό ιό. Πάντως η ερευνητική ομάδα προειδοποιεί ότι τα ευρήματα αυτά δεν σημαίνουν ότι τα άτομα με ομάδα αίματος Ο δεν χρειάζεται να λαμβάνουν προφυλάξεις έναντι της μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

«Ορισμένες μελέτες σε αρκετές χιλιάδες άτομα δείχνουν ότι τα άτομα με ομάδα αίματος Α μπορεί να έχουν 20% περισσότερες πιθανότητες να μολυνθούν έπειτα από έκθεση στον SARS-CoV-2 σε σύγκριση με τα άτομα που έχουν ομάδα αίματος Ο. Αλλά τα άτομα με ομάδα αίματος Ο μπορούν ακόμη να προσβληθούν από τον ιό και να τον μεταδώσουν σε άλλους», δηλώνει ο επικεφαλής ερευνητής. Επιπλέον, συμπληρώνει, «παράγοντες όπως η ηλικία και οι χρόνιες παθήσεις, όπως η καρδιοπάθεια κατατάσσονται υψηλότερα από την ομάδα αίματος στον καθορισμό του κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη».

ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ερευνητές βρήκαν επικίνδυνες ουσίες σε “γάλα” αμυγδάλου, σόγιας, βρώμης και ρυζιού

Πώς οι χημικές αντιδράσεις της επεξεργασίας, μειώνουν τα θρεπτικά συστατικά στα ποτά φυτικής προέλευσης και αυξάνουν την παρουσία καρκινογόνων ουσιών.

Lidl – Επικίνδυνα γλυκά: Τι περιέχουν τελικά, τα παιδικά γλυκά που ανακλήθηκαν με καθυστέρηση; – Νέες καταγγελίες στο Cibum

Ερωτήματα για την καθυστέρηση της ανάκλησης - Καταγγελία στο Cibum ότι τα σοκολατάκια εξακολουθούσαν να πωλούνται σε Lidl στην Καλαμάτα.

Τροφικός κίνδυνος από μεγάλο ελληνικό σουπερμάρκετ – Για πρώτη φορά διαπιστώθηκε παράβαση του 11§1Δ των κανόνων ΔΙΕΠΠΥ

Αυτό που διαβάζουμε ότι συμβαίνει σχεδόν καθημερινά σε χώρες του εξωτερικού έγινε και στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο