Οι αλλεργίες και δυσανεξίες στο αλκοόλ είναι αρκετά κοινές, αλλά πολλές φορές παρουσιάζουν παρόμοια συμπτώματα μεταξύ τους, αλλά και με το hangover. Ακολουθούν όλα όσα πρέπει να ξέρετε για αυτές.
Το αλκοόλ μπορεί να μας κάνει να περνάμε καλά, αλλά αυτό δεν ισχύει για ορισμένους ανθρώπους που είτε περνάνε κάποιο άσχημο hangover είτε έχουν δυσανεξία στο αλκοόλ.
Η διάρκεια και η σοβαρότητα του hangover μπορεί να ποικίλλουν, ανάλογα όχι μόνο με τη δύναμη και την ποσότητα του αλκοόλ που καταναλώνεται, αλλά και τον ρυθμό με τον οποίο το σώμα μας μπορεί να το επεξεργαστεί. Στα βασικά συμπτώματα ανήκουν οι πονοκέφαλοι, το άγχος, η κόπωση μέχρι και η ευαισθησία στο φως και τον ήχο.
Επειδή, όμως, η δυσανεξία στο αλκοόλ μπορεί να παρουσιάζει παρόμοια συμπτώματα, είναι καμιά φορά δύσκολο να καταλάβει κανείς αν είναι πράγματι ένα κακό μεθύσι ή αν πρόκειται για μια πιο μόνιμη σωματική αντίδραση στο αλκοόλ. Παρακάτω, θα δούμε ορισμένες πληροφορίες σχετικά με τη δυσανεξία και την αλλεργία στο αλκοόλ.
Τι προκαλεί δυσανεξία στο αλκοόλ;
Οι άνθρωποι που έχουν δυσανεξία στο αλκοόλ συχνά υποφέρουν από ιδιαίτερα σοβαρά συμπτώματα που μοιάζουν με hangover λόγω μιας γενετικής μεταβολικής διαταραχής που αναγκάζει το σώμα να επεξεργάζεται ή να μεταβολίζει το αλκοόλ λανθασμένα, αναφέρει ο ειδικός Timothy Watts στο BBC.
O ειδικός εξηγεί πως με την κατανάλωση αλκοόλ, ένα ένζυμο στο σώμα μας που ονομάζεται αφυδρογονάση αλκοόλης (ADH) το διασπά σε μια ένωση που ονομάζεται ακεταλδεΰδη. Ένα άλλο ένζυμο, η αφυδρογονάση της αλδεΰδης (ALDH), στη συνέχεια μετατρέπει την ακεταλδεΰδη σε μη τοξικό οξικό οξύ. Οι ηλικιωμένοι έχουν μικρότερη από το μέσο όρο ALDH, γεγονός που εξηγεί γιατί η απόκρισή μας στο αλκοόλ φαίνεται να επιδεινώνεται καθώς γερνάμε.
Αλλά όσοι έχουν γενετική δυσανεξία έχουν μια μεταλλαγμένη εκδοχή της ALDH, που οδηγεί στη συσσώρευση ακεταλδεΰδης στον οργανισμό και στη συνέχεια σε διάφορα δυσάρεστα συμπτώματα, όπως εκτεταμένη έξαψη του δέρματος, ναυτία, έμετο, αίσθημα παλμών, πονοκέφαλο και κόπωση. Συνήθως, η μετάλλαξη αυτή είναι κληρονομική και είναι αρκετά κοινή, καθώς επηρεάζει το 8% του παγκόσμιου πληθυσμού, αναφέρει το BBC.
Άλλες περιπτώσεις δυσανεξίας στο αλκοόλ
Σε άλλες περιπτώσεις, οι άνθρωποι μπορεί να έχουν δυσανεξία στις χημικές ουσίες που δίνουν στα αλκοολούχα ποτά τη γεύση και το χρώμα τους. Η ισταμίνη, για παράδειγμα, που βρίσκεται στο κόκκινο κρασί και τα σαλικυλικά που βρίσκονται στο κρασί, τη μπύρα, το ρούμι και το σέρι είναι κοινά παραδείγματα.
Επιπλέον, μερικοί άνθρωποι έχουν δυσανεξία στα συντηρητικά του αλκοόλ που ονομάζονται θειώδη και διαπιστώνουν ότι η κατανάλωσή τους μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως βουλωμένη μύτη ή καταρροή, κακό πονοκέφαλο, κνίδωση, κνησμό, συριγμό και κοιλιακές διαταραχές, παρόμοια με αυτά μιας κοινής αλλεργίας.
Σε αυτή την κατηγορία ανθρώπων ανήκει και το 10% των ανθρώπων που πάσχουν από άσθμα. Τα αλκοολούχα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε θειώδη και ισταμίνη (ή μόνο ένα από τα δύο) περιλαμβάνουν κρασί (κόκκινο, λευκό, ροζέ και αφρώδες), μηλίτη και μπύρα, αλλά και άλλα ποτά, όπως ορισμένες βότκες.
Αλλεργίες σε επιμέρους συστατικά του αλκοόλ
Αν και είναι σπάνιο, υπάρχουν και άνθρωποι που έχουν αλλεργία στο ίδιο το αλκοόλ, αντί για μεμονωμένα συστατικά ενός ποτού, όπως το κριθάρι που περιέχει η μπύρα. Αλλά η δεύτερη περίπτωση είναι αρκετά συχνότερη.
Ένας συχνός τύπος αλλεργίας σε μεμονωμένο συστατικό ποτού αφορά την αλλεργία στην πρωτεΐνη μεταφοράς λιπιδίων (LTP), η οποία βρίσκεται σε φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, σπόρους και δημητριακά και μπορεί επίσης να υπάρχει σε ορισμένα αλκοολούχα ποτά. Τα συμπτώματα μιας αλλεργικής αντίδρασης στην LTP εμφανίζονται συνήθως μέσα σε 15-30 λεπτά και περιλαμβάνουν οίδημα, κνησμό, πεπτικά προβλήματα, αναπνευστικές δυσκολίες και, σε ακραίες περιπτώσεις, αναφυλαξία.
Είναι πολύ δύσκολο για τους καταναλωτές να γνωρίζουν εάν ένα αλκοολούχο ποτό περιέχει αλλεργιογόνα ή συστατικά στα οποία έχουν δυσανεξία, καθώς ενδέχεται τα ποτά να μην παρέχουν λίστα συστατικών ή διατροφικές πληροφορίες στην ετικέτα. Επομένως, οι καταναλωτές με αλλεργία σε κάποιο συγκεκριμένο συστατικό πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ζητάνε πάντα πληροφορίες για ένα ποτό αν δεν γνωρίζουν τι περιέχει.
Τα αλκοολούχα ποτά μπορούν επίσης να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση στα τρόφιμα, εάν καταναλώνονται μαζί, καθώς το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει την επένδυση του εντέρου. Για παράδειγμα, κάποιος με αλλεργία στο σιτάρι μπορεί να παρουσιάσει συμπτώματα αλλεργίας, εάν φάει κάτι με σιτάρι και πιει αλκοόλ τ
Μπορεί να παρουσιάσει κανείς αλλεργία αν κάποιο φαγητό έχει μαγειρευτεί με αλκοόλ;
Πολλές αλμυρές και γλυκές συνταγές περιέχουν αλκοόλ, όπως μια κλασσική κόκκινη σάλτσα για κρέας. Τα καλά νέα είναι πως το αλκοόλ και τα θειώδη τείνουν να εξατμίζονται κατά το μαγείρεμα, επομένως η πιθανότητα δυσανεξίας σε αυτά είναι λιγότερη.
Ωστόσο, εάν είστε αλλεργικοί σε ένα συστατικό που βρίσκεται σε ορισμένα αλκοολούχα ποτά, τα πιάτα που περιέχουν αυτό το ποτό δεν είναι ασφαλή για κατανάλωση. Οπότε και σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται προσοχή.