Κυριακή, 10 Νοεμβρίου, 2024
13.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Είναι η μπανάνα ραδιενεργή;

ΑρχικήΟικιακάΕπικινδυνότητα τροφίμωνΕίναι η μπανάνα ραδιενεργή;
spot_img

Η μπανάνα, λόγω της περιεκτικότητάς της σε μια μικρή ποσότητα ραδιενεργού καλίου, θεωρείται πως περιέχει ραδιενέργεια. Αλλά σημαίνει αυτό πως είναι ραδιενεργό φρούτο;

Ως ακτινοβολία ορίζουμε την ενέργεια που ταξιδεύει από το ένα σημείο στο άλλο, σε μορφή κυμάτων ή σωματιδίων. Καθημερινά είμαστε εκτεθειμένοι σε ακτινοβολία από διάφορες φυσικές και τεχνητές πηγές.

Η κοσμική ακτινοβολία από τον Ήλιο και το διάστημα, καθώς και η ραδιενέργεια στον αέρα που αναπνέουμε και στα τρόφιμα και το νερό μας, είναι όλες πηγές φυσικής ακτινοβολίας. Οι μπανάνες, για παράδειγμα, αποτελούν ένα κοινό παράδειγμα φυσικής πηγής ακτινοβολίας, επειδή περιέχουν υψηλά επίπεδα καλίου, με μια μικρή ποσότητα από αυτό να είναι ραδιενεργό.

Μερικοί άνθρωποι από τη στιγμή που έμαθαν για την φυσική ακτινοβολία της μπανάνας αναρωτήθηκαν το εξής: Είναι η μπανάνα ραδιενεργή;

Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση, η ακτινοβολία και η ραδιενέργεια δεν είναι επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία. Τουλάχιστον σε μικρή ποσότητα. Αλλά σο υψηλότερο είναι το ενεργειακό επίπεδο της ακτινοβολίας, τόσο πιο πιθανό είναι να προκαλέσει βλάβη. Για παράδειγμα, γνωρίζουμε ότι η υπερβολική έκθεση σε ιονίζουσα ακτινοβολία , ας πούμε, από το φυσικό αέριο ραδόνιο, μπορεί να βλάψει τους ανθρώπινους ιστούς και το DNA.

Επίσης, η ακτινοβολία χρησιμοποιείται ως αρωγός της ιατρικής, με μέσα, όπως ακτινογραφίες και αξονικές τομογραφίες, καθώς και τεχνικές μη ιονίζουσας ακτινοβολίας, όπως υπερηχογράφημα και μαγνητική τομογραφία (MRI).

Αλλά δεν χρειάζεται να εγκαταλείψετε τη μπανάνα για να αποφύγετε την ακτινοβολία; Φυσικά και όχι! Άλλωστε εκτιθέμαστε σε τόση ακτινοβολία καθημερινά που αποκλείεται, ακόμα και να αποτελούσε παράγοντα, να μας έσωζε η αποφυγή της μπανάνας.

Συμπερασματικά, η ποσότητα της ακτινοβολίας είναι εξαιρετικά μικρή και πολύ μικρότερη από τη φυσική “ακτινοβολία υποβάθρου” στην οποία εκτιθέμεθα καθημερινά.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Αλήθειες και ψέματα: Πόσο παχαίνει το αλάτι;

Πόσες θερμίδες έχει το αλάτι και ο "απροσδόκητος" τρόπος που οδηγεί σε αύξηση του βάρους, χωρίς να ληφθεί υπόψη η κατακράτηση υγρών.

Τι γίνεται με το φουα γκρα; Ποιοι το πολεμούν και ποιοι το υποστηρίζουν

Η νόστιμη αλλά αμφιλεγόμενη λιχουδιά συνεχίζει να απασχολεί το παγκόσμιο γαστρονομικό σκηνικό.

EUDR: Σε λειτουργία το ηλεκτρονικό σύστημα για την εγγραφή των υπόχρεων επιχειρήσεων για βοοειδή, κακάο, καφέ, ελαιοφοίνικα, σόγια καουτσούκ και ξυλεία

Η ΕΕ παρέχει κατευθυντήριες οδηγίες για τη διαδικασία εγγραφής στο πληροφοριακό σύστημα «Deforestation Due Diligence Registry».
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο