Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Είναι η μπανάνα ραδιενεργή;

ΑρχικήΟικιακάΕπικινδυνότητα τροφίμωνΕίναι η μπανάνα ραδιενεργή;
spot_img

Η μπανάνα, λόγω της περιεκτικότητάς της σε μια μικρή ποσότητα ραδιενεργού καλίου, θεωρείται πως περιέχει ραδιενέργεια. Αλλά σημαίνει αυτό πως είναι ραδιενεργό φρούτο;

Ως ακτινοβολία ορίζουμε την ενέργεια που ταξιδεύει από το ένα σημείο στο άλλο, σε μορφή κυμάτων ή σωματιδίων. Καθημερινά είμαστε εκτεθειμένοι σε ακτινοβολία από διάφορες φυσικές και τεχνητές πηγές.

Η κοσμική ακτινοβολία από τον Ήλιο και το διάστημα, καθώς και η ραδιενέργεια στον αέρα που αναπνέουμε και στα τρόφιμα και το νερό μας, είναι όλες πηγές φυσικής ακτινοβολίας. Οι μπανάνες, για παράδειγμα, αποτελούν ένα κοινό παράδειγμα φυσικής πηγής ακτινοβολίας, επειδή περιέχουν υψηλά επίπεδα καλίου, με μια μικρή ποσότητα από αυτό να είναι ραδιενεργό.

Μερικοί άνθρωποι από τη στιγμή που έμαθαν για την φυσική ακτινοβολία της μπανάνας αναρωτήθηκαν το εξής: Είναι η μπανάνα ραδιενεργή;

Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση, η ακτινοβολία και η ραδιενέργεια δεν είναι επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία. Τουλάχιστον σε μικρή ποσότητα. Αλλά σο υψηλότερο είναι το ενεργειακό επίπεδο της ακτινοβολίας, τόσο πιο πιθανό είναι να προκαλέσει βλάβη. Για παράδειγμα, γνωρίζουμε ότι η υπερβολική έκθεση σε ιονίζουσα ακτινοβολία , ας πούμε, από το φυσικό αέριο ραδόνιο, μπορεί να βλάψει τους ανθρώπινους ιστούς και το DNA.

Επίσης, η ακτινοβολία χρησιμοποιείται ως αρωγός της ιατρικής, με μέσα, όπως ακτινογραφίες και αξονικές τομογραφίες, καθώς και τεχνικές μη ιονίζουσας ακτινοβολίας, όπως υπερηχογράφημα και μαγνητική τομογραφία (MRI).

Αλλά δεν χρειάζεται να εγκαταλείψετε τη μπανάνα για να αποφύγετε την ακτινοβολία; Φυσικά και όχι! Άλλωστε εκτιθέμαστε σε τόση ακτινοβολία καθημερινά που αποκλείεται, ακόμα και να αποτελούσε παράγοντα, να μας έσωζε η αποφυγή της μπανάνας.

Συμπερασματικά, η ποσότητα της ακτινοβολίας είναι εξαιρετικά μικρή και πολύ μικρότερη από τη φυσική “ακτινοβολία υποβάθρου” στην οποία εκτιθέμεθα καθημερινά.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νέα μελέτη αποκαλύπτει τους κινδύνους για την υγεία από δημοφιλές γλυκαντικό που υπάρχει σε κέικ, τσίχλες και παγωτά

Μια κοινή τεχνητή γλυκαντική ουσία που βρίσκεται σε ανθρακούχα ποτά, τσίχλες και παγωτά μπορεί να βλάψει το έντερο, όπως έδειξε έρευνα.

Αυτό το ξέρετε; Ποιο λογότυπο δημοφιλούς τροφίμου έχει φιλοτεχνήσει ο Σαλβαντόρ Νταλί

Οι περισσότεροι δε γνωρίζουν ότι πίσω από το λογότυπο ενός θρυλικού και παγκόσμιου προϊόντος κρύβεται μια μεγάλη μορφή της ζωγραφικής.

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα