Δευτέρα, 23 Μαΐου, 2022
22.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Έρευνα: Οι εκπομπές μαγειρικής παραβλέπουν τις πρακτικές ασφάλειας τροφίμων

ΑρχικήΟικιακάΕπικινδυνότητα τροφίμωνΈρευνα: Οι εκπομπές μαγειρικής παραβλέπουν τις πρακτικές ασφάλειας τροφίμων
spot_img

Οι τηλεοπτικές εκπομπές μαγειρικής είναι δημοφιλείς, αλλά εάν αποτύχουν να εφαρμόσουν τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας των τροφίμων, δίνουν κακό παράδειγμα και μπορεί να οδηγήσουν σε κακές πρακτικές μεταξύ των καταναλωτών.  Με αφορμή αυτό, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης Amherst επινόησαν μια μελέτη για να αξιολογήσουν την ασφάλεια των τροφίμων σε τηλεοπτικές εκπομπές τροφίμων και να καθορίσουν εάν παρουσιάζουν θετικά ή αρνητικά μοντέλα για τους θεατές.

Πολλά προγράμματα μαγειρικής δεν τηρούν τα μέτρα ασφάλειας τροφίμων, σύμφωνα με μελέτη* που δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutrition Education and Behavior

Εκατομμύρια περιπτώσεις τροφιμογενών ασθενειών αναφέρονται ετησίως καθώς και χιλιάδες θάνατοι από δηλητηριάσεις. Αυτές οι ασθένειες μπορεί να προκύψουν από ακατάλληλες πρακτικές ασφάλειας τροφίμων στα καταστήματα λιανικής, αλλά η ασθένεια από τρόφιμα που μαγειρεύονται στο σπίτι είναι επίσης ανησυχητική. Ωστόσο, λίγα είναι γνωστά για τις ασθένειες από τις πρακτικές χειρισμού των τροφίμων στο σπίτι.

Η τήρηση των πρακτικών ασφάλειας των τροφίμων από τους καταναλωτές έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια. Για παράδειγμα, λιγότεροι καταναλωτές ανέφεραν ότι πλένουν τα χέρια πριν χειριστούν τρόφιμα, μαγείρεψαν στις απαιτούμενες θερμοκρασίες ή χώρισαν το κρέας και τα πουλερικά από τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα. Επιπλέον μόνο το 33% των καταναλωτών δήλωσε ότι εμπιστεύεται τις κρατικές αρχές για την ασφάλεια των τροφίμων, ενώ περισσότεροι από τους μισούς εμπιστεύονται τα μέσα ενημέρωσης. Η συντριπτική πλειονότητα (73%) έλαβε πληροφορίες για την ασφάλεια των τροφίμων από τα μέσα ενημέρωσης και το 22% είχαν τα μαγειρικά σόου ως κύρια πηγή πληροφόρησης. Ομοίως, σε μια δημοσκόπηση με τηλεθεατές, το 50% των ερωτηθέντων παρακολούθησε τηλεοπτικές εκπομπές μαγειρικής και το 57% ανέφερε ότι αγόρασε προϊόντα με βάση αυτές τις εκπομπές.

Για να μελετήσουν την ασφάλεια των τροφίμων σε τηλεοπτικές εκπομπές μαγειρικής, οι ερευνητές ανέπτυξαν μια έρευνα με 19 ερωτήσεις. Η έρευνα προσαρμόστηκε από την έκθεση επιθεώρησης του ιδρύματος τροφίμων της Μασαχουσέτης και μέτρησε τις υγιεινές πρακτικές τροφίμων, τη χρήση σκευών και γαντιών, την προστασία από τη μόλυνση και τον έλεγχο του χρόνου και της θερμοκρασίας. Επιπλέον, καταγράφηκε εάν αναφέρθηκαν πρακτικές ασφάλειας τροφίμων. Μια ομάδα κρατικών ρυθμιστικών αρχών και επαγγελματιών για την ασφάλεια των τροφίμων συμμετείχε στην αξιολόγηση, παρακολουθώντας 10 δημοφιλείς εκπομπές μαγειρικής, με δύο έως έξι επεισόδια ανά εκπομπή που παρακολουθήθηκαν για συνολικά 39 επεισόδια.

“Η πλειονότητα των πρακτικών που αξιολογήθηκαν ήταν εκτός συμμόρφωσης ή συμμόρφωσης με συστάσεις σε τουλάχιστον 70% των επεισοδίων και οι πρακτικές ασφάλειας τροφίμων αναφέρθηκαν μόνο σε τρία επεισόδια”, δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Nancy L. Cohen, PhD, RD, LDN, FAND. “Μόνο τέσσερις πρακτικές παρατηρήθηκε ότι συμμορφώνονται ή συμμορφώνονται με συστάσεις σε περισσότερο από το 50% των επεισοδίων. Οι πρακτικές ασφάλειας τροφίμων στις εκπομπές μαγειρικής ήταν πολύ λιγότερες από αυτές που παρατηρήθηκαν σε υπαλλήλους εστιατορίων και στους καταναλωτές γενικά .”

Αν και η αξιολόγηση ανέδειξε πολλά ζητήματα σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων σε τηλεοπτικές εκπομπές μαγειρικής, οι ερευνητές εντόπισαν εύκολα περιθώρια βελτίωσης. Για παράδειγμα, τα βήματα προς τη βελτίωση θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την απαίτηση εκπαίδευσης για την ασφάλεια των τροφίμων για σεφ και διαγωνιζόμενους, την τροποποίηση του δομικού περιβάλλοντος για την υποστήριξη του ασφαλούς χειρισμού των τροφίμων, την ενσωμάτωση της ασφάλειας των τροφίμων ως κριτήριο αξιολόγησης σε διαγωνισμούς και την ενσωμάτωση της ασφάλειας των τροφίμων στα σενάρια.

«Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες σε εκπομπές μαγειρικής για την εκπαίδευση του κοινού σχετικά με τις πρακτικές ασφαλούς χειρισμού των τροφίμων και τη μείωση της συχνότητας των τροφιμογενών ασθενειών», είπε ο Κοέν. «Ομοίως, οι εκπαιδευτές διατροφής και ασφάλειας τροφίμων θα μπορούσαν να συνεργαστούν με τα μέσα ενημέρωσης για να παράγουν εκπομπές που επιδεικνύουν θετικές συμπεριφορές για την ασφάλεια των τροφίμων και να εκπαιδεύουν τους καταναλωτές σχετικά με τις πρακτικές ασφάλειας τροφίμων όταν υιοθετούν και αντιγράφουν συνταγές».

*Η έρευνα δημοσιεύτηκε το 2016

Πηγή: science daily.com

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
spot_img

Must read

Τυρί: 6 συμβουλές για να ΜΗΝ χαλάσει πριν την ώρα του – Μπορούμε να το καταναλώσουμε εάν έχει πιάσει μούχλα;

Το τυρί είναι αρκετά ιδιαίτερο όσον αφορά την αποθήκευσή του και απαιτεί ειδική μεταχείριση - Τι πρέπει να κάνετε και τι όχι για να το διατηρήσετε όσο το δυνατό περισσότερο

Προβληματισμός με την απόφαση του FDA για τις «φθαλικές ενώσεις» στις συσκευασίες

Η πρόσφατη δήλωση του FDA ότι δεν πρόκειται να επιβάλει πλήρη απαγόρευση στις φθαλικές ενώσεις που βρίσκονται συνήθως σε συσκευασίες γρήγορου φαγητού, εξόργισε επιστήμονες και περιβαλλοντικές ομάδες που πιέζουν για την απομάκρυνσή τους.

Salmonella: Το… “μπέρδεμα” με την επικινδυνότητα ή μη, των διάφορων ορότυπων σαλμονέλας, λύνει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για να λύσει το θέμα σχετικά με το εάν είναι ασφαλή τα προϊόντα νωπού κρέατος πουλερικών που έχουν εντοπιστεί με άλλους τύπους σαλμονέλας, εκτός από S. enteriditis και S. typhimurium, τα μόνα που έχουν χαρακτηριστεί από την ΕΕ επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα