Πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι μία καρύδα κατά τη διάρκεια της πτήσης…
Εάν ταξιδεύετε συχνά αεροπορικώς, πιθανότατα γνωρίζετε τα αντικείμενα που δεν επιτρέπεται να συσκευαστούν στην καμπίνα και στις check-in αποσκευές. Ένα τρόφιμο που οι άνθρωποι θα μπορούσαν να θεωρήσουν «ακίνδυνο» να μεταφέρουν στις χειραποσκευές τους είναι η ξηρή καρύδα που πολλές φορές έχει σταθεί αιτία καθυστέρησης κατά τον έλεγχο των αποσκευών… Γιατί όμως;
Όπως εξήγησε η IndiGo Airlines στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, «Η ξηρή καρύδα είναι ένα εξαιρετικά εύφλεκτο αντικείμενο· ως εκ τούτου, η μεταφορά της δεν επιτρέπεται ούτε σε χειραποσκευές ούτε σε παραδοτέες αποσκευές. Περιέχει υψηλή ποσότητα λαδιού το οποίο δεν αποκλείεται να προκαλέσει πυρκαγιά εάν υπερθερμανθεί μέσα στο αεροσκάφος».
Το Μητρώο Επικίνδυνων Αγαθών της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (IATA) κατηγοριοποιεί την καρύδα ως κίνδυνο κατηγορίας 4 στο φορτίο. Η αποξηραμένη καρύδα επισημαίνεται ως «εύφλεκτο στερεό που υπόκειται σε αυθόρμητη καύση» που θα μπορούσε «να εκπέμπει εύφλεκτα αέρια όταν έρχεται σε επαφή με το νερό». Ωστόσο, η μεταφορά προϊόντων καρύδας ειδικά συσκευασμένα για το λιανικό εμπόριο επιτρέπεται.