Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου, 2024
22.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μπορεί ο κρύος καφές να σας αρρωστήσει; Νέα μελέτη ανοίγει θέμα για την μικροβιολογική ασφάλεια, του καφέ cold brew

ΑρχικήΟικιακάΕπικινδυνότητα τροφίμωνΜπορεί ο κρύος καφές να σας αρρωστήσει; Νέα μελέτη ανοίγει θέμα για την μικροβιολογική ασφάλεια, του καφέ cold brew
spot_img

Που και γιατί πρέπει να δίνουν προσοχή οι καφετέριες και οι καταναλωτές στον καφέ cold brew.

Οι καφέδες cold brew έχουν βρει την θέση τους στις επιλογές των Ελλήνων καταναλωτών και αποτελούν πλέον βασική επιλογή για πολλούς. O Cold Brew είναι η παγωμένη έκδοση του καφέ φίλτρου αλλά δεν πρόκειται για καφέ φίλτρου που έχει κρυώσει η ψυχθεί, αλλά, για καφέ που έχει εκχυλιστεί εξαρχής σε κρύο νερό. Οι επιστήμονες τροφίμων όμως εκφράζουν πλέον ανοιχτά τις ανησυχίες τους για την ασφάλεια του καφέ cold brew που μετά από έρευνα του University of Georgia (UGA) τέθηκε υπό αμφισβήτηση.

Η απαλή γεύση που συνοδεύεται από χαμηλή οξύτητα στον καφέ που παρασκευάζεται με την μέθοδο cold brew είναι από τα γευστικά του πλεονεκτήματα και βασικός λόγος επιλογής για όσους έχουν ευαίσθητο στομάχι σε σύγκριση με τον καφέ που παρασκευάζεται με ζεστό νερό. Ωστόσο αυτή η χαμηλή οξύτητα όπως και ο χρόνος παρασκευής (προτείνεται παραμονή των αλεσμένων κόκκων καφέ για 8 με 12 ώρες στο νερό) και διατήρησης του cold brew στο ψυγείο μέχρι να καταναλωθεί (4 μέρες έως 1 εβδομάδα) ανοίγουν θέμα μικροβιολογικής ασφάλειας του.

 «Συγκεκριμένα, εξετάσαμε την ασφάλεια καφέ cold brew και αν μπορούν να αναπτυχθούν βακτήρια σε αυτό», αναφέρει η Angela Parra, πτυχιούχος ερευνητής στο κέντρο. «Εξετάσαμε επίσης άλλες πτυχές, όπως την ποιότητα των συστατικών, την  θερμοκρασία και άλλες συνθήκες που επιτρέπουν την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών».

Ο καφές cold brew παρασκευάζεται βυθίζοντας σκόνη από αλεσμένους ψημένους κόκκους καφέ σε δροσερό ή κρύο νερό για αρκετές ώρες. Η δημοτικότητα του καφέ cold brew έχει εκτοξευθεί 300% υψηλότερα από το 2016, σύμφωνα με μια έκθεση τάσεων δεδομένων από την Εθνική Ένωση Καφέ των ΗΠΑ.

Η χαμηλή οξύτητα μπορεί να είναι καλό στοιχείο για ένα καφέ. Εάν κάποιος έχει καούρα, φούσκωμα, δυσπεψία ή άλλα προβλήματα στο στομάχι αφού πιει έναν καφέ, το πιο είναι πιθανό είναι η οξύτητα του καφέ να προκαλεί αυτά τα προβλήματα. Δυστυχώς, η οξύτητα και η υψηλή θερμοκρασία του νερού που χρησιμοποιείται στην παρασκευή καφέ είναι αυτό που εμποδίζει παθογόνα όπως το B. cereus και το E. coli να αναπτυχθούν στον καφέ.

«Το βραστό νερό που χρησιμοποιείτε για να φτιάξετε τον καφέ σκοτώνει τα περισσότερα βακτήρια. Αυτή η απουσία βραστού νερού στην παρασκευή του καφέ cold brew, σε συνδυασμό με τη χαμηλή οξύτητά του, επιτρέπει την πιθανή ανάπτυξη ή επιβίωση αυτών των βακτηρίων», εξήγησε η Angela Parra.

Το συμπέρασμα που καταλήγει η έρευνα είναι πως δεν αποτελούν κίνδυνο υπάρχοντες παθογόνοι μικροοργανισμοί στον καφέ αλλά μικρόβια που μπορεί να επιμολύνουν τον καφέ από χέρια ή εξοπλισμό κατά την παρασκευή του.  

Αυτό καθιστά την πρόληψη της μόλυνσης, του ευαίσθητου μικροβιολογικά καφέ cold brew, απλή, σύμφωνα με την έρευνα του UGA. Όταν προετοιμάζετε καφέ cold brew στην καφετέρια ή το σπίτι, χρησιμοποιήστε καθαρά χέρια και καθαρό εξοπλισμό και, στη συνέχεια, ψύξτε τον παρασκευασμένο καφέ και διατηρήστε τον στην ψύξη μέχρι να καταναλωθεί.

Ευτυχώς, οι λάτρεις του καφέ cold brew δεν χρειάζεται να σταματήσουν να τον παραγγέλνουν ή να πετάξουν τις κανάτες cold brew που έχουν για να τον παρασκευάζουν στο σπίτι, καθώς η ερευνήτρια του UGA, Angela Parra, ανακάλυψε ότι τα παθογόνα βακτήρια, όπως η Salmonella, η E. coli και η Listeria monocytogenes, είναι απίθανο να αναπτυχθούν σε καφέ cold brew αν τηρηθούν κανόνες υγιεινής κατά την παρασκευή και διατήρηση του.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ανάκληση εμφιαλωμένου νερού γεμάτου κολοβακτηρίδια

Η παρουσία κολοβακτηριακών μικροοργανισμών στο πόσιμο νερό αντιπροσωπεύει σημάδι μόλυνσης με κόπρανα.

Ευρήματα απάτης στα κοτόπουλα και τα μπιφτέκια από σουπερμάρκετ

Μη συμμορφώσεις στο 42% των μπιφτεκιών και στο 40% των κοτόπουλων που πωλούνται σε σουπερμάρκετ διαπίστωσε έρευνα της FSA.

Alert – Παράταση ενός έτους στην εφαρμογή του κανονισμού της ΕΕ για την αποψίλωση των δασών

Η Παράταση αποτελεί ισορροπημένη λύση για την εξασφάλιση ομαλής εφαρμογής του EUDR.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο