Καθηγητής ασφαλείας τροφίμων εφιστά την προσοχή στη σύνδεση μεταξύ δηλητηριάσεων και της αύξησης της θερμοκρασίας.
Διανύουμε δύσκολους καιρούς κλιματικά και η θερμοκρασία όλο ένα και αυξάνεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι επιπτώσεις των υψηλών θερμοκρασιών μπορούν να εμφανιστούν στον άνθρωπο τόσο άμεσα, με τη μορφή θερμοπληξίας, όσο και έμμεσα με τη μορφή δηλητηριάσεων μέσα από τα τρόφιμα.
Οι τροφικές δηλητηριάσεις είναι πολύ συχνότερες όταν ανεβαίνει ο υδράργυρος και ο José Juan Rodríguez, καθηγητής Ασφάλειας Τροφίμων στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης (UAB) σε συνεντευξη του στο Science & teck, προειδοποιεί ότι χωρίς αλλαγές στον κλάδο και τις συνήθειες των ανθρώπων, θα αυξηθούν άρδην τα κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης το επόμενο διάστημα.
Επιπλέον, τονίζει πως υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο, συμπεριλαμβανομένων των τροφών χωρίς συντηρητικά. Ορισμένοι καταναλωτές επικεντρώνονται τόσο πολύ στα μη επεξεργασμένα προϊόντα, που ξεχνούν το γεγονός πως τα πρόσθετα συντηρητικά εμποδίζουν τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων. “Είναι σημαντικό να το γνωρίζετε γιατί τότε πρέπει να είστε ακόμη πιο αυστηροί όταν ακολουθείτε τα μέτρα υγιεινής”, λέει.
Ο ίδιος δίνει μεγάλη έμφαση στη σχέση μεταξύ κλιματικής αλλαγής και της τροφικής δηλητηρίασης, καθώς σύμφωνα με επίσημα επιδημιολογικά δελτία, η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας σχετίζεται με αύξηση των τροφιμογενών νοσημάτων. Ο αριθμός των περιπτώσεων τροφικής δηλητηρίασης έχει αυξηθεί κατά 20% περισσότερο από το αναμενόμενο.
Τα ολοένα και πιο παρατεταμένα επεισόδια υψηλών θερμοκρασιών πυροδοτούν ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης. “Εάν δεν προσαρμόσουμε ολόκληρη την τροφική αλυσίδα σε αυτά, ο αριθμός των εστιών θα αυξηθεί”, επισημαίνει. “Ένα καλό παράδειγμα είναι η σαλμονέλωση. Ήταν χαρακτηριστικό στη νότια Ευρώπη τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι σκανδιναβικές χώρες είχαν απαλλαγεί από αυτό πριν από τρεις δεκαετίες. Αλλά οι θερμοκρασίες έχουν ανέβει και εκεί, και τώρα βιώνουν και εκεί κρούσματα”, συνεχίζει.
Διαβάστε επίσης: Στο εδώλιο επτά άνθρωποι για το μεγαλύτερο ξέσπασμα Listeria στην Ισπανία
Η θερμοκρασία αυξάνει τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων εκθετικά, λέει. “Μια ανάλυση που γίνεται σε μια μονάδα παραγωγής μπορεί να μην βρει σαλμονέλα σε ένα τρόφιμο. Ίσως περιέχει ένα ενεργό βακτήριο, σε επίπεδο που δεν είναι ανιχνεύσιμο και επομένως θεωρείται ασφαλές. Εάν το φαγητό εκτεθεί σε θερμοκρασία 20°C, σε τέσσερις ώρες θα υπάρχουν 10 βακτήρια, σε οκτώ θα είναι 100 και στις 12 ώρες θα είναι 1.000. Εάν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι 30°C, ωστόσο, τα βακτήρια θα είναι 1.000 σε τέσσερις ώρες, ένα εκατομμύριο στις οκτώ και 100 εκατομμύρια σε 12”. Μια επικίνδυνη κλιμάκωση που επισημαίνει τη σημασία της τήρησης όλων των σταδίων της αλυσίδας.
Ο καθηγητής σημειώνει πως οι παραγωγοί θα πρέπει να τηρούν πολύ αυστηρά τα πρωτόκολλα της κάθε διαδικασίας για να εξαλειφθούν οι κίνδυνοι ανάπτυξης παθογόνων βακτηρίων. Ομοίως και στα σπίτια, ο καταναλωτής πρέπει να ακολουθεί τα συνήθη μέτρα υγιεινής και διατήρησης που αναγράφονται στην ετικέτα. “Αν κάτι πάει στραβά, οι συνέπειες μπορεί να είναι μοιραίες όπως συνέβη με τη λιστέρια στην Ανδαλουσία, επιδημία που προκάλεσε 221 κρούσματα, τρεις θανάτους και επτά αποβολές σε έγκυες γυναίκες”, λέει.
Το μήνυμα που περνάει ο καθηγητής στην παρούσα συνέντευξη είναι η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. “Θα διαπιστώσουμε ότι η ζέστη είναι ένας κίνδυνος που θα πρέπει να ξεπεράσουμε τα επόμενα χρόνια. Η νομοθεσία και ο ίδιος ο τομέας θα πρέπει να κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές… Οι άνθρωποι πρέπει να ακολουθούν αυτό που αναγράφεται στις ετικέτες των τροφίμων που αγοράζουν. Και αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό με κάποιες αλλαγές που συντελούνται στην αγορά”.
Πηγή: El Pais