Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
22.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Στο εδώλιο επτά άνθρωποι για το μεγαλύτερο ξέσπασμα Listeria στην Ισπανία

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΣτο εδώλιο επτά άνθρωποι για το μεγαλύτερο ξέσπασμα Listeria στην Ισπανία
spot_img

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσουν επτά άνθρωποι ως υπαίτιοι για την μεγαλύτερη επιδημία Listeria που σημειώθηκε στην Ισπανία, το 2019 και προκάλεσε 250 δηλητηριάσεις 4 θανάτους και 7 αποβολές.

Το ξέσπασμα Listeria σημειώθηκε στην Ανδαλουσία -κορυφαίος τουριστικός προορισμός- στην αιχμή της τουριστική περιόδου τον Αύγουστο του 2019. Πηγή της δηλητηρίασης ήταν ψητό χοιρινό  που παρασκευαζόταν στη Σεβίλλη, νότια περιοχή της Ανδαλουσίας. Το βακτήριο προκάλεσε δηλητηρίαση σε 250 άτομα μεταξύ των οποίων και πολλοί τουρίστες. Τέσσερις έχασαν τη ζωή τους ενώ επτά έγκυες γυναίκες απέβαλλαν.

Πηγή της μόλυνσης ήταν η εταιρεία επεξεργασίας κρέατος, “Magrudis’ μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση από τη Σεβίλλη με ιστορία 21 ετών που διένειμε κυρίως αλλαντικά, τυριά και αλλαντικά της Ιβηρικής και το μολυσμένο προϊόν ήταν το χοιρινό κρέας Carne Mechada, που ονομάζεται επίσης “La Mecha”.

Πριν λίγες ημέρες δικαστήριο στη Σεβίλλη, αποφάσισε να συνεχίσει τη διαδικασία κατά επτά κατηγορουμένων για αδικήματα, συμπεριλαμβανομένων φερόμενων εγκλημάτων κατά της δημόσιας υγείας και τραυματισμού εμβρύου που οδήγησε σε αποβολή. 

Κατηγορούμενοι σύμφωνα με το food Safety News είναι ο José Antonio Marín Ponce, διαχειριστής της Magrudis, η σύζυγός του, Encarnación Rodríguez Jiménez, υπεύθυνη για την παραγωγή και το σύστημα αυτοελέγχου της εταιρείας, τα παιδιά τους Sandro José και Mario Marín Rodríguez, ένας κτηνίατρος τοπικός επιθεωρητής και δύο άλλα άτομα. 

Οι εκθέσεις εμπειρογνωμόνων υπογράμμισαν τις κακές πρακτικές που εφάρμοζε η εταιρεία και την «έλλειψη προσοχής» στην ασφάλεια των τροφίμων. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο επιθεωρητής των εγκαταστάσεων του Magrudis δεν συνέλεξε αρκετά δείγματα προϊόντων, επιφάνειες ελέγχου ή δείγματα του εσωτερικού περιβάλλοντος για να επαληθεύσει εάν το εργοστάσιο πληρούσε τις απαραίτητες προϋποθέσεις παρά το γεγονός ότι ήταν υποχρεωμένος να αξιολογήσει τον πιθανό κίνδυνο και το επίπεδο συμμόρφωσης, σύμφωνα με αξιωματούχους. Όσο για τους ιδιοκτήτες και διαχειριστές της εταιρείας ακόμη και εάν δεν φαντάζονταν το αποτέλεσμα των πράξεών τους, γνώριζαν ότι υπήρχε η πιθανότητα να προκληθεί βλάβη στην υγεία των καταναλωτών, δήλωσε ο δικαστής.

Το ξέσπασμα αναφέρθηκε από τις ισπανικές αρχές στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μέσω του Διεθνούς Δικτύου Αρχών για την Ασφάλεια των Τροφίμων (INFOSAN) στα τέλη Αυγούστου 2019.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα