Γιατί ο ήλιος και τα λάιμ δεν πάνε μαζί; – Πότε υπάρχει ο κίνδυνος καρκίνου του δέρματος από φωτοευαισθησία;
Παρ’ όλο που η διατροφική συμβουλή ορίζει την κατανάλωση περισσότερων ολόκληρων τροφών όπως φρούτα, ειδικότερα το καλοκαίρι που θα σας κρατήσουν και ενυδατωμένους, ωστόσο ένα από τα πιο κοινά προβλήματα που προκαλούνται από ορισμένα φρέσκα, φυσικά τρόφιμα είναι τα δερματικά προβλήματα. Κάτι τέτοιο μπορεί να προκύψει από ευαισθησία και αλλεργία σε οποιοδήποτε τρόφιμο ή μπορεί να προκύψει από μια τροφή που περιέχει μια χημική ουσία που κάνει το δέρμα σας πιο ευαίσθητο στον ήλιο. Κι όμως υπάρχουν πράγματι τροφές που προκαλούν φωτοευαισθησία στο δέρμα!
Οι πιο γνωστές είναι τα εσπεριδοειδή, καθώς όταν το δέρμα εκτίθεται σε χυμό ή στη φλούδα φρούτων όπως πορτοκάλια, λεμόνια, γκρέιπφρουτ και ιδιαίτερα λάιμ και περγαμόντο, και έπειτα στον ήλιο, προκαλείται δερματίτιδα, κατάσταση γνωστή και ως “έγκαυμα μαργαρίτας”. Έχει πάρει το όνομα του από το γνωστό ποτό που περιλαμβάνει lime. Σύμφωνα με το Healthline, το έγκαυμα μαργαρίτας, γνωστό και ως φυτοφωτοδερματίτιδα, προκαλεί, τις περισσότερες φορές, ήπιες δερματικές αντιδράσεις και μπορεί να μην απαιτούν ιατρική θεραπεία, αλλά τα σοβαρά εγκαύματα μαργαρίτας πρέπει να αντιμετωπίζονται από ιατρό.
«Ο όρος «φυτό» σημαίνει φυτό, «φωτο» αναφέρεται στο φως και «δερματίτιδα» είναι η φλεγμονή του δέρματος», εξήγησε η Δρ Κίρα Μπαρ, πιστοποιημένη δερματολόγος και ιδρύτρια του Resilient Health Institute. Με άλλα λόγια, εάν είστε έξω στον ήλιο για λίγες ώρες και στάζει χυμός λάιμ στο δέρμα σας, θα μπορούσατε να αναπτύξετε μια δερματική αντίδραση, που επιδεινώνεται σε δέρμα που είναι βρεγμένο ή ιδρωμένο.
Τα εγκαύματα της Μαργαρίτας προκύπτουν όταν η φουρανοκουμαρίνη, μια χημική ένωση που βρίσκεται στα φυτά, αντιδρά με το ηλιακό φως. Αυτή η ουσία μπορεί να βρεθεί επίσης σε τροφές όπως: καρότα, σέλινο, τριφύλλι, άνηθο, αυγά, σύκα, σκόρδο, ginko Biloba, σιτάρι, κριθάρι, μουστάρδα, κρεμμύδια, μαϊντανός, παστινάκι, βάλσαμο (χόρτο του Αγίου Ιωάννη), λάδι βανίλιας κ.α. «Αυτή η χημική ουσία μπορεί να ενεργοποιηθεί από τις ακτίνες UVA», είπε η Barr. «Η φουροκουμαρίνη απορροφάται στα κύτταρα του ανώτερου στρώματος του δέρματος, της επιδερμίδας σας, με αποτέλεσμα κάψιμο, ερυθρότητα και φουσκάλες». Τα εγκαύματα Margarita ξεκινούν συνήθως ως εξάνθημα που σχηματίζεται εντός 24 ωρών από την έκθεση. Το εξάνθημα μπορεί στη συνέχεια να εξελιχθεί σε ένα σύμπλεγμα επώδυνων φυσαλίδων στο σημείο επαφής μία ή δύο ημέρες αργότερα. Μόλις μειωθεί το πρήξιμο, οι φουσκάλες συνήθως μετατρέπονται σε σκούρες κηλίδες ή ραβδώσεις (μεταφλεγμονώδης μελάγχρωση) που διαρκούν εβδομάδες ή μήνες.
Μια φυσική φουρανοκουμαρίνη είναι το ψωραλένιο, το οποίο βρίσκεται στους σπόρους της Psoralea corylifolia και σε άλλα βοτανικά και χρησιμοποιείται για τη φωτοευαισθητοποιητική τους δράση στη θεραπεία της ψωρίασης και της λεύκης. Μπορεί όμως να κάνει ένα ηλιακό έγκαυμα πολύ πιο σοβαρό, καθώς εάν το ψωραλένιο είναι σε επαφή με το δέρμα, το υπεριώδες φως από τον ήλιο το ενεργοποιεί, καθιστώντας το εξαιρετικά αντιδραστικό. Αυτό προκαλεί το μόριο ψωραλενίου να συνδέεται με το DNA στα κύτταρα του δέρματος, γεγονός που προκαλεί τον θάνατο αυτών των κυττάρων. Τα συμπτώματα της καύσης του ψωραλενίου του δέρματος περιλαμβάνουν ερυθρότητα του δέρματος, οίδημα και φουσκάλες. Για μερικούς ανθρώπους, αυτό προκαλεί επίσης αλλαγή χρώματος στο δέρμα κατά την επούλωση και μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις ή αντιδράσεις υπερευαισθησίας σε άλλα μέρη του σώματος με επανειλημμένη έκθεση.
Σύμφωνα με το WebMD, «το ψωραλένιο μπορεί να κάνει το δέρμα σας πιο ευαίσθητο στο ηλιακό φως, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ηλιακού εγκαύματος, καταρράκτη και καρκίνου του δέρματος. Και το δέρμα σας μπορεί να γεράσει γρηγορότερα…”. Αυτό σημαίνει ότι διατρέχετε κίνδυνο φωτοευαισθησίας από την κατανάλωση τροφών που περιέχουν ψωραλένιο ή την εφαρμογή αυτών των τροφών στο δέρμα σας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εγκαύματα, καρκίνο του δέρματος και βλάβη στα μάτια.
Σύμφωνα με το FSN, εάν θέλετε να διατηρήσετε τον ήλιο στη ζωή σας, αλλά θέλετε να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο φυτοφωτοδερματίτιδας από τα τρόφιμα και χημειοφωτοδερματίτιδας από φάρμακα, έχετε υπόψη σας τα εξής:
1. Περιορίστε την έκθεση στον ήλιο για να αποφύγετε τη μέγιστη ένταση του ήλιου από τις 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ. Μην αποφεύγετε όμως εντελώς τον ήλιο. Λίγος ήλιος είναι απαραίτητος για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της ψυχικής υγείας.
2. Φοράτε φαρδιά ρούχα από φυσικές ίνες όταν θέλετε να μπλοκάρετε τον ήλιο από το δέρμα σας.
3. Εάν χρησιμοποιείτε αντηλιακό, βεβαιωθείτε ότι όλα τα συστατικά είναι ασφαλή. Εξετάστε κάθε συστατικό για να δείτε αν αυξάνει τη φωτοευαισθησία. Παραδόξως, πολλά αντηλιακά περιέχουν χημικές ουσίες που κάνουν το δέρμα σας ευαίσθητο στον ήλιο.
4. Λάβετε υπόψη ότι όλες οι χημικές ουσίες στο δέρμα σας θα λάβουν υπεριώδη ακτινοβολία από τον ήλιο. Αυτό περιλαμβάνει όλες τις λοσιόν, τις κρέμες, τα αρώματα και τα καθαριστικά. Κανείς δεν μελετά τα πολλά υποπροϊόντα UV από την ηλιακή ακτινοβολία αυτών των χημικών ουσιών, τα οποία στη συνέχεια μπορούν να απορροφηθούν στο δέρμα σας.
5. Όταν βγαίνετε στον ήλιο, θυμηθείτε τα φωτοευαισθητοποιητικά φάρμακα που παίρνετε και λάβετε προφυλάξεις.
6. Αποφύγετε τροφές που περιέχουν ψωραλένιο εάν έχετε δερματικά προβλήματα.
7. Να είστε προσεκτικοί με τα τρόφιμα που περιέχουν «φυσικές γεύσεις» ή άλλα μη κατονομαζόμενα φυσικά συστατικά, τα οποία θα μπορούσαν να περιέχουν έλαιο περγαμόντο ή κάποιο άλλο φωτοευαισθητοποιητικό παράγοντα.
8. Αποφύγετε το μαύρισμα εάν παίρνετε φάρμακα ή τρώτε τροφές που περιέχουν ψωραλένιο.
9. Πλένετε καλά τα χέρια σας με σαπούνι και ζεστό, όχι καυτό, νερό αφού χειριστείτε οποιαδήποτε τρόφιμα που περιέχουν ψωραλένιο.
10. Όταν ετοιμάζετε ένα πικνίκ για μια ωραία, ηλιόλουστη μέρα στο πάρκο ή στην παραλία, αποφύγετε τροφές που ενεργοποιούνται από την υπεριώδη ακτινοβολία.