Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
21.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πείραμα: Τα μισά δημητριακά πρωϊνού περιέχουν επικίνδυνες ουσίες όπως η γλυφοσάτη και το ακρυλαμίδιο

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠείραμα: Τα μισά δημητριακά πρωϊνού περιέχουν επικίνδυνες ουσίες όπως η γλυφοσάτη και το ακρυλαμίδιο
spot_img

Ανάμεσα τους προϊόντα της Kellogg’s και της Nestlé.

   Περισσότερα από τα μισά δημητριακά που εξετάστηκαν βρέθηκαν θετικά σε επικίνδυνες ουσίες όπως η γλυφοσάτη, το ακρυλαμίδιο και τα συστατικά ορυκτελαίων, έδειξε η μηνιαία ανάλυση του γερμανικού Oeko-Test. Η ανάλυση έδειξε πως τα 25 από τα 48 δημητριακά πρωινού που βρέθηκαν θετικά στις ουσίες αυτές, και κάποια ανήκουν σε εταιρίες όπως η Kellogg’s, η Nestlé και η Schar.

  Για την παρασκευή δημητριακών, σύμφωνα με το IlSalvagente, συνήθως αλέθονται οι μη φυτρωμένοι και αποφλοιωμένοι κόκκοι δημητριακών και στη συνέχεια φρυγανίζονται. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, το ακρυλαμίδιο, το οποίο προέρχεται από το φυτικό αμινοξύ ασπαραγίνη, και τα φυσικά σάκχαρα μπορούν να σχηματιστούν σε θερμοκρασίες άνω των 120 βαθμών. Ουσιαστικά είναι μια χημική ουσία που σχηματίζεται φυσικά, σε αμυλούχα προϊόντα διατροφής κατά την έκθεσή τους σε υψηλή θερμοκρασία. Πολύ υψηλά επίπεδα ακρυλαμιδίου μπορούν μερικές φορές να βρεθούν και σε τρόφιμα για τα οποία δεν έχει ακόμη καθοριστεί τυπική τιμή, όπως γλυκοπατάτες, πατατάκια λαχανικών ή επιτραπέζιες ελιές. Ο σχηματισμός ακρυλαμιδίου αυξάνεται σημαντικά πάνω από τους 175°C. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή, οι θερμοκρασίες ψησίματος πολλών δημητριακών στη δοκιμή είναι μεταξύ 270 και 290 βαθμών. 

   Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) ταξινομεί το ακρυλαμίδιο ως δυνητικά καρκινογόνο. Δεδομένου ότι η τροφή θεωρείται η κύρια πηγή πρόσληψης της μόλυνσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναπτύξει κατευθυντήριες τιμές για τη μείωση των επιπέδων ακρυλαμιδίου στα τρόφιμα. Αυτές οι τιμές θα πρέπει να χρησιμεύουν κυρίως ως καθοδήγηση για τους κατασκευαστές. Ωστόσο το πρόβλημα είναι, πως δεν είναι νομικά δεσμευτικές.

   Επίσης, στα προϊόντα Kellogg, σύμφωνα με την ανάλυση, εντοπίστηκαν ιδιαίτερα ανησυχητικά ορυκτά αρωματικά υδρογονανθράκων (MOAH). “Αξιολογούμε τα MOAH ως ιδιαίτερα ανησυχητικά γιατί σε αυτή τη μεγάλη ομάδα ουσιών υπάρχουν και καρκινογόνες ενώσεις”. Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) ενημέρωσε πρόσφατα την αξιολόγηση κινδύνου που χρονολογείται από το 2012 και περιλαμβάνει πλέον νέα δεδομένα και παρουσίασε το προκαταρκτικό αποτέλεσμα: για το Moah για το οποίο η EFSA εξακολουθεί να θεωρεί μια υπόθεση πολύ υψηλή, ειδικά για τα παιδιά.

Τέλος, η γλυφοσάτη, ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο ζιζανιοκτόνο, ανιχνεύθηκε σε ορισμένα δείγματα κόκκων που δοκιμάστηκαν. Παρά τη διαμάχη σχετικά με τις επιπτώσεις του στην ανθρώπινη υγεία, η παρουσία του στα δημητριακά πρωινού προκαλεί ανησυχία, ιδίως αν ληφθεί υπόψη η πρόσφατη ανανέωση της έγκρισής του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο