Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυριακή, 16 Μαρτίου, 2025
22.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τα μολυσμένα με χημικά δημοφιλή δημητριακά πρωϊνού προεκλογική “σημαία” του Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ

ΑρχικήΟικιακάΕπικινδυνότητα τροφίμωνΤα μολυσμένα με χημικά δημοφιλή δημητριακά πρωϊνού προεκλογική "σημαία" του Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ
spot_img

Chlormequat βρέθηκε στα ούρα 77 από τους 96 καταναλωτές και στο 92% των τροφίμων με βάση τη βρώμη συμπεριλαμβανομένων των δημητριακών Quaker Oats και Cheerios.

Ο ανεξάρτητος προεδρικός υποψήφιος Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ με αφορμή πρόσφατη έκθεση του Environmental Working Group (EWG) που δείχνει ότι τέσσερις στους πέντε Αμερικανούς εκτίθενται σε μια επικίνδυνη χημική ουσία που βρέθηκε στα δημητριακά Cheerios και το Quaker Oats, ανάρτησε στο προσωπικό του λογαριασμό στο X (πρώην Twitter) το ακόλουθο μήνυμα:

- Advertisement -

‘’Οι Αμερικανοί δηλητηριάζονται μαζικά από γεωργικές χημικές ουσίες και επεξεργασμένα τρόφιμα που τροφοδοτούν την επιδημία χρόνιων ασθενειών. Ως Πρόεδρος, θα βάλω ένα τέλος σε αυτό.’’

Η έρευνα του EWG που δημοσιεύτηκε στις 15 Φεβρουαρίου στο Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology, εξέτασε την παρουσία του φυτοφαρμάκου chlormequat (χλωρμεκουάτ) στα ούρα που συλλέχθηκαν από 96 άτομα μεταξύ 2017 και 2023. Η χημική ουσία βρέθηκε στα ούρα 77 από αυτούς. Μάλιστα οι αναλύσεις βρήκαν υψηλότερα επίπεδα και συχνότερες ανιχνεύσεις chlormequat στα δείγματα του 2023, σε σύγκριση με εκείνα από το 2017 έως το 2022, γεγονός που υποδηλώνει ότι η έκθεση των καταναλωτών στο χημικό μπορεί να είναι σε άνοδο. 

Εξίσου ανησυχητικό, αναφέρει η EWG, είναι πως η χημική ουσία ανιχνεύτηκε στο 92% των τροφίμων με βάση τη βρώμη που αγοράστηκαν τον Μάιο του 2023, συμπεριλαμβανομένων των Quaker Oats και Cheerios. Η General Mills, η οποία παράγει τα Cheerios, και η PepsiCo, που παράγει τα Quaker Oats, δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα για σχολιασμό από την NYPOST. Επίσης ανιχνεύσιμα επίπεδα chlormequat βρέθηκαν στο 92 τοις εκατό των μη βιολογικών τροφίμων με βάση τη βρώμη, ενώ μόνο δύο δείγματα τροφών με βάση το σιτάρι –και τα δύο ψωμί– είχαν χαμηλά επίπεδα. Μόνο ένα από τα επτά βιολογικά δείγματα είχε χαμηλά επίπεδα chlormequat.

Το γεγονός ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι εκτίθενται στο τοξικό χημικό που αυτό εγείρει ανησυχίες για πιθανό αντίκτυπό στη δημόσια υγεία, καθώς μελέτες σε ζώα συνδέουν το chlormequat με μειωμένη γονιμότητα , βλάβη στο αναπαραγωγικό σύστημα και αλλοιωμένη ανάπτυξη του εμβρύου .

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καλλυντικά και είδη προσωπικής φροντίδας: Ο κίνδυνος από τη χρήση τους και η εξωσωματική γονιμοποίηση – Της Ελένης Τσαγκά

Γιατί τον τελευταίο καιρό ανακαλούνται τόσα πολλά προϊόντα περιποίησης και ομορφιάς;

Τούρτες στα ελληνικά ζαχαροπλαστεία: Γιατί έχουν την ίδια (άνοστη) γεύση

Απογοήτευση από τις τούρτες που μας "σερβίρουν" τα ελληνικά ζαχαροπλαστεία

Νωπό Γάλα: Άγνοια κινδύνου των καταναλωτών για μόλυνση από γρίπη των πτηνών

Πολλοί καταναλωτές δεν γνωρίζουν τον κίνδυνο μόλυνσης από γρίπη των πτηνών καταναλώνοντας νωπό γάλα
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα