Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
22 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επιστήμη: Ο βασιλικός καταπολεμά το Αλτσχάιμερ

ΑρχικήΟικιακάΕπιστήμη: Ο βασιλικός καταπολεμά το Αλτσχάιμερ
spot_img

cibum team

Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Υγείας της Νότιας Φλόριντα (USF Health) έχουν ανακαλύψει ένα νέο μηχανισμό που βοηθά νευρώνες να έχουν την αίσθηση σημάτων από το μικροβίωμα του εντέρου, σύμφωνα με το GenEngNews. Το εύρημα εξηγεί πώς η ουσία φενχόλη (Fenchol) – μια φυσική ένωση που βρίσκεται στον βασιλικό και σε άλλα φυτά – μειώνει τη νευροτοξικότητα που σχετίζεται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ στην κυτταρική καλλιέργεια και σε ζωικά μοντέλα.

Τα ευεργετικά βακτήρια στο έντερο μας είναι γνωστό ότι παράγουν λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας (SCFAs) ως υποπροϊόν του μεταβολισμού τους. Αυτά όχι μόνο παρέχουν θρεπτικά συστατικά στα κύτταρα του παχέος εντέρου, αλλά συμβάλλουν επίσης στην υγεία του εγκεφάλου. Οι ασθενείς με ήπια γνωστική εξασθένηση (MCI), άνοια και νόσο του Αλτσχάιμερ συχνά έχουν μειωμένα επίπεδα SCFAs. Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο ακριβώς τα μειωμένα επίπεδα των SCFAs συμβάλλουν στη νόσο του Αλτσχάιμερ ήταν ασαφής.

Αυτή η νέα μελέτη παρέχει στοιχεία ότι τα SCFAs που προέρχονται από το έντερο μπορούν να δεσμεύσουν και να ενεργοποιήσουν τον υποδοχέα ελεύθερου λιπαρών οξέων 2 (FFAR2) σε νευρώνες στον εγκέφαλο, μειώνοντας τη νευροτοξικότητα που προκαλείται από βήτα αμυλοειδές.

«Η μελέτη μας είναι η πρώτη που ανακαλύπτει ότι η διέγερση του μηχανισμού ανίχνευσης FFAR2 από αυτούς τους μικροβιακούς μεταβολίτες (SCFAs) μπορεί να είναι ευεργετική στην προστασία των εγκεφαλικών κυττάρων από την τοξική συσσώρευση της πρωτεΐνης αμυλοειδούς-βήτα που σχετίζεται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ», δήλωσε ο κύριος ερευνητής Hariom Yadav, PhD. Η ομάδα του Yadav επικεντρώνεται στο πώς το μικροβίωμα του εντέρου επηρεάζει την υγεία του εγκεφάλου και τη γνωστική παρακμή που σχετίζεται με την ηλικία.

Η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι μια καταστροφική νευροεκφυλιστική ασθένεια όπου οι ασθενείς χάνουν σταδιακά τη μνήμη τους και άλλες γνωστικές δεξιότητες. Πολύ πριν αρχίσει να εκδηλώνεται η γνωστική εξασθένηση, οι πρωτεϊνικές πλάκες των αμυλοειδών-βήτα και οι εμπλοκές της πρωτεΐνης ταυ, αρχίζουν να εναποτίθενται στον εγκέφαλο, προκαλώντας φλεγμονή των νεύρων και νευρωνικό θάνατο.

Δεδομένου ότι τα επίπεδα των SCFA μειώνονται σε ασθενείς με νόσο του Αλτσχάιμερ, οι ερευνητές προσπάθησαν στη συνέχεια να εντοπίσουν άλλες φυσικές ενώσεις που μιμούνται τα SCFA. Προς το σκοπό αυτό, διεξήγαγαν μια μεγάλης κλίμακας μελέτη με τη βοήθεια υπολογιστή με περισσότερες από 144.000 φυσικές ενώσεις.

Η ομάδα περιόρισε κατέληξε σε 15 κορυφαίους υποψηφίους από αυτές τις φυσικές ενώσεις, και έπειτα στον πιο ισχυρό, την ουσία φενχόλη, η οποία διεγείρει τα νευρωνικά σήματα.

Η θεραπεία με φενχόλη, μειώνει τη γήρανση των νευρωνικών κυττάρων. Σύμφωνα με τον Yadav, τα γηράσκοντα κύτταρα συσσωρεύονται στα άρρωστα και γηράσκοντα όργανα, και στέλνουν τα φλεγμονώδη σήματα πίεσης ή θανάτου στα γειτονικά υγιή κύτταρα, τα οποία τελικά επίσης γερνούν ή πεθαίνουν.

Επίσης, μειώνει και καθαρίζει τη συσσώρευση αμυλοειδούς βήτα, μειώνοντας έτσι τη νευροτοξικότητα.

“Μειώνει το σχηματισμό των μισοπεθαμένων νευρωνικών κυττάρων-ζόμπι και αυξάνει επίσης την αποικοδόμηση του (μη λειτουργικού) αμυλοειδούς βήτα, έτσι ώστε να καθαρίζεται από τον εγκέφαλο πολύ πιο γρήγορα.” δήλωσε ο Yadav.

Σε μελλοντικές μελέτες, η ομάδα υγείας USF θα διερευνήσει τη δυνατότητα χρήσης της φενχόλης για τη θεραπεία ή την πρόληψη της παθολογίας του Αλτσχάιμερ. Θα διερευνήσουν τη συγκριτική αποτελεσματικότητα της φενχόλης, που καταναλώνεται απευθείας μέσω του βασιλικού ή απομονώνεται και χορηγείται ως χάπι.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα