Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
10.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Έχω διαβήτη, μπορώ να φάω μελάσα;

ΑρχικήΟικιακάΈχω διαβήτη, μπορώ να φάω μελάσα;
spot_img

cibum team

Η μελάσα είναι ένα σκούρο παχύ σιρόπι, που προέρχεται από ζαχαροκάλαμο και αποτελεί μία από τις 9 θρεπτικότερες τροφές του πλανήτη.

Την συναντάμε στο εμπόριο σε τρείς τύπους (ελαφριά, σκούρη και μαύρη), οι οποίοι προκύπτουν κατά την διάρκεια μετατροπής συγκεκριμένων τροφίμων σε ζάχαρη.

Τι γεύση έχει η μελάσα;

Η ελαφριά μελάσα έχει γλυκιά και  ήπια γεύση, ενώ η σκοτεινή μελάσα είναι πλουσιότερη και γεμάτη στη γεύση, σχεδόν σαν τη σακχαρίνη γι’ αυτό και χρησιμοποιείται σε επιδόρπια

Οφέλη στον οργανισμό:

  • Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας της σε σίδηρο συμβάλλει θετικά στην θεραπεία ατόμων που πάσχουν από σιδηροπενική αναιμία, έχουν χαμηλά επίπεδα σιδήρου ή φεριττίνης.
  • Άμεση τόνωση στον οργανισμό απομακρύνοντας το αίσθημα της κόπωσης.
  • Λόγω της περιεκτικότητας της σε ελαστίνη συμβάλλει στην ενίσχυση της σπαργής του δέρματος (ενυδάτωση των κυττάρων του δέρματος).
  • Βοηθάει στην μείωση των συμπτωμάτων της εμμήνου ρύσης και της εμμηνόπαυσης .
  • Συμβάλλει στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος αλλά και την θεραπεία της δυσκοιλιότητας.
  • Περιέχει βιταμίνες κυρίως του συμπλέγματος Β (νιασίνη, βιταμίνη Β6, θειαμίνη και ριβοφλαβίνη)και μέταλλα και έτσι συμβάλλει στην ανάπτυξη των οστών αλλά και την διατήρηση της οστικής πυκνότητας των ενηλίκων.
  • Τέλος συμβάλλει στην υγεία του δέρματος και βοηθάει στην επούλωση δερματικών βλαβών.

Ποια άτομα μπορούν να καταναλώνουν μελάσα;

Άτομα που έχουν αλλεργία στο ζαχαροκάλαμο πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση της (αυτούσια ή προϊόντα που την περιέχουν). Επίσης άτομα που πάσχουν από διαταραχές του μεταβολισμού της γλυκόζης ή διαβήτη μπορούν να καταναλώνουν μελάσα εφόσον συμβουλευτούν τον ιατρό και τον Διαιτολόγο τους.

Τέλος να σημειωθεί ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι παρά τις ανεκτίμητες θρεπτικές ουσίες  που περιέχει , δεν παύει να είναι μια γλυκαντική ουσία , η οποία πρέπει να καταναλώνεται με φειδώ, στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής.

* Θέλεια Βασιλαντωνάκη, κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο