Τι λένε οι σεφ και τι οι διατροφολόγοι
Πολλοί σεφ υποστηρίζουν ότι το σωστό είναι να αλατίζουμε τα όσπρια μετά το βράσιμο, και όχι πριν. Ο λόγος είναι ότι το αλάτι μπορεί να σκληρύνει τη φλούδα των οσπρίων αν το προσθέσουμε από την αρχή του βρασίματος, καθυστερώντας το μαγείρεμα. Ειδικά σε όσπρια όπως φακές, φασόλια και ρεβίθια, το αλάτι πριν το βράσιμο μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στην απορρόφηση νερού, καθιστώντας τα πιο σκληρά.
Το Βαυαρικό Κέντρο Καταναλωτών παρατήρησε ότι ακόμη και σε ορισμένες συσκευασίες φακής αναφέρεται ότι τα όσπρια πρέπει να αλατίζονται μόνο μετά το μαγείρεμα. Αλλά σύμφωνα με την άποψη των επιστημόνων του αυτό δεν έχει και πολύ νόημα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται ακόμα και δημοφιλή φούτερ – Περιέχουν κάδμιο
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Παιδικά τατουάζ: Ανάκληση παιχνιδιού που πωλείται και στην Ελλάδα – Περιέχει τοξική ουσία που επηρεάζει τον θυρεοειδή
Οι φακές μαγειρεύονται πιο γρήγορα σε αλατόνερο
«Στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίστροφο», υποστηρίζει η συνήγορος των καταναλωτών Daniela Krehl. «Αν προσθέσετε αλάτι στο νερό μαγειρέματος, οι φακές θα ψηθούν λίγο πιο γρήγορα». Αυτό σημαίνει ότι είναι προτιμότερο το αλάτι να προστίθεται στην κατσαρόλα όταν βράζει το νερό ή το αργότερο όταν προστίθενται και οι φακές.
Το μαγείρεμα σε αλατόνερο έχει άλλο αποτέλεσμα. Αυτό που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι ότι «οι φακές διατηρούν καλύτερα τη γεύση τους όταν μαγειρεύονται σε αλατόνερο από την αρχή», λέει η διατροφολόγος.
Το μούσκεμα των φακών από πριν μειώνει επίσης το χρόνο μαγειρέματος . Ωστόσο, αυτό δεν είναι απαραίτητο για όλες τις ποικιλίες. «Το μούλιασμα είναι απαραίτητο μόνο για τις μη αποφλοιωμένες φακές, όπως οι κλασικές καφέ ορεινές φακές», λέει η Krehl. Οι κόκκινες ή κίτρινες φακές, από την άλλη, ξεφλουδίζονται και ψήνονται αρκετά γρήγορα έτσι κι αλλιώς.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Βρέφος στο νοσοκομείο από γάλα σε σκόνη που είχε λήξει 9 χρόνια πριν – Αγοράστηκε από μεγάλο σούπερ μάρκετ
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ποια άλλα κοινά τρόφιμα περιέχουν επίσης την ουσία των ροφημάτων που στέλνει τα παιδιά στο νοσοκομείο χωρίς τις αισθήσεις τους
Προσθέστε ξύδι στο πιάτο στο τέλος
Οξέα όπως το ξύδι ή ο χυμός λεμονιού μπορούν να παρατείνουν το χρόνο μαγειρέματος. Αν, λοιπόν, επιθυμείτε να προσθέσετε ξύδι ή λεμόνι στο πιάτο με τα όσπριά σας, καλύτερα να κάνετε στο τέλος.