Οι 24 διαγωνιζόμενοι σεφ έπρεπε να χρησιμοποιήσουν τη φαντασία τους για να αναδείξουν το ταπεινό squash με αποτέλεσμα μια έκρηξη από πορτοκαλί δημιουργίες.
Η Δανία είναι ο μεγάλος νικητής του κορυφαίου γαλλικού διαγωνισμού γαστρονομίας «Bocuse d’Or 2023», χάρη σε μια εντυπωσιακή πιατέλα βασισμένη σε αγγελόψαρα και ένα εξαιρετικά μενού «Feed the kids» που περιλαμβάνει squash -ένα είδος κολοκυθιού-. Η Νορβηγία ήρθε δεύτερη, ενώ η Ουγγαρία τρίτη κερδίζοντας χάλκινο μετάλλιο.
Το Bocuse d’Or είναι κάτι πολύ περισσότερο από έναν απλό γαστρονομικό διαγωνισμό. Είναι ένα εργαστήριο αριστείας και μια θερμοκοιτίδα ταλέντου όπου η δέσμευση, το πάθος, η τεχνική και η δημιουργικότητα καθορίζουν τους μεγαλύτερους σεφ του αύριο. Είναι ένα υπέροχο εφαλτήριο για όποιον επιθυμεί να κερδίσει διεθνή αναγνώριση.
Αυτήν τη φορά ο διαγωνισμός του Bocuse d’Or έδωσε μεγάλη έμφαση στην κοινωνική δέσμευση, ξεκινώντας με την προτροπή: «Ταΐστε τα παιδιά», για την οποία κάθε ομάδα έπρεπε να φανταστεί ένα ολόκληρο παιδικό μενού βασισμένο στο σκουός που ήταν τόσο ισορροπημένο όσο και διασκεδαστικό. Kαι η κριτική επιτροπή αποτελούμενη από παιδιά με μέσο όρο ηλικίας 10 ετών ήταν παρούσα για να κρίνει, επιλέγοντας τελικά την Ιαπωνία ως νικητή. Η Γαλλία κέρδισε το ειδικό βραβείο της κριτικής επιτροπής με το μενού “Feed the kids”.
O διαγωνισμός αναδεικνύει την Γαλλία και ειδικότερα την πόλη της Λυών ως το κέντρο έκφρασης για όλες τις κουζίνες του κόσμου. Το όνομα του διαγωνισμού παραπέμπει στον Paul Bocuse ο οποίος, κατά τη διάρκεια μιας εμπορικής έκθεσης το 1987 εμπνεύστηκε ένα παγκόσμιο διαγωνισμό για σεφ που θέλουν να “παραβιάσουν” τους κανόνες.