Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
13.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Coca Cola: Σε ποια συστατικά οφείλεται η γεύση της

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνCoca Cola: Σε ποια συστατικά οφείλεται η γεύση της
spot_img

Το μυστικό της γεύσης των αναψυκτικών τύπου Cola.

Η cola είναι ένα ανθρακούχο αναψυκτικό με κύρια συστατικά νερό, διοξείδιο του άνθρακα, ζάχαρη, καραμελόχρωμα, φωσφορικό οξύ, φυσικά αρώματα και καφεΐνη. Η γεύση στα αναψυκτικά τύπου cola προσδίδεται από το μίγμα των αρωματικών που είναι και το μεγάλο μυστικό των παραγωγών αυτής της κατηγορίας αναψυκτικών. Τα αναψυκτικά τύπου cola έχουν γεύση που ‘’χτίζεται΄΄ από βανίλια, κανέλα, έλαια εσπεριδοειδών και άλλα. Η Cola έγινε δημοφιλής παγκοσμίως αφού ο Αμερικανός φαρμακοποιός John Stith Pemberton εφηύρε την Coca-Cola , μια μάρκα με εμπορικό σήμα, το 1886, την οποία μιμήθηκαν άλλοι παρασκευαστές. Τα περισσότερα είδη κόλα περιείχαν αρχικά καφεΐνη από τον καρπό κόλα (Cola acuminata ), που οδήγησε στο όνομα του ποτού, αν και άλλες πηγές καφεΐνης χρησιμοποιούνται γενικά σε σύγχρονες συνθέσεις. Το ρόφημα κόλα Pemberton περιείχε επίσης ένα εκχύλισμα φυτού κόκα.

Τα περισσότερα σύγχρονα αναψυκτικά τύπου cola έχουν σκούρο καραμελένιο χρώμα και γλυκιά γεύση από την ζάχαρη ή/και σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη. Διατίθενται σε πολλές διαφορετικές μάρκες, με την Coca-Cola και την Pepsi να είναι από τις πιο δημοφιλείς. Αυτές οι δύο εταιρείες ανταγωνίζονται από τη δεκαετία του 1890, ένας ανταγωνισμός που κρατά μέχρι σήμερα.

Τα κύρια αρώματα σε ένα αναψυκτικό τύπου cola είναι έλαια εσπεριδοειδών (από φλούδες πορτοκαλιού, λάιμ και λεμονιού ), κανέλα , βανίλια και ένα όξινο άρωμα. Επίσης το άρωμα μπορεί να οφείλεται σε μια μεγάλη ποικιλία συστατικών, όπως τα μπαχαρικά μοσχοκάρυδο και κόλιανδρο. Η οξύτητα παρέχεται συνήθως από το φωσφορικό οξύ, μερικές φορές συνοδεύεται από κιτρικό ή άλλα απομονωμένα οξέα. Η συνταγή της Coca-Cola και της Pepsi-Cola διατηρoύνται ως εταιρικά εμπορικά μυστικά.

Μια ποικιλία διαφορετικών γλυκαντικών μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην κόλα, συχνά επηρεασμένη από την τοπική γεωργική πολιτική. Το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη (HFCS) χρησιμοποιείται κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά λόγω του χαμηλότερου κόστους του καλαμποκιού που επιδοτείται από την κυβέρνηση. Στην Ευρώπη, ωστόσο, το HFCS υπόκειται σε ποσοστώσεις παραγωγής που αποσκοπούν στην ενθάρρυνση της παραγωγής ζάχαρης. Συνεπώς, η ζάχαρη χρησιμοποιείται κατά προτίμηση για να γλυκάνει τα αναψυκτικά. Επιπλέον, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στέβια ή άλλο τεχνητό γλυκαντικό (πχ ασπαρτάμη, κυκλαμικό οξύ) για την παραγωγή των σειρών αναψυκτικών τύπου cola “χωρίς ζάχαρη”.

Στην Ιαπωνία, υπάρχει μια ανερχόμενη βιομηχανία craft cola, με τοπικές μεθόδους παραγωγής μικρής κλίμακας και εξαιρετικά μοναδικές συνταγές κόλα που χρησιμοποιούν τοπικά φρούτα, βότανα και μπαχαρικά.

Στη δεκαετία του 1940, η Coca-Cola παρήγαγε White Coke (άσπρη Coca Cola) κατόπιν αιτήματος του Στρατάρχη της Σοβιετικής Ένωσης Georgy Zhukov. Αυτή ήταν η πρώτη προσπάθεια παραγωγής αναψυκτικού τύπου cola χωρίς καραμελόχρωμα, ενός αναψυκτικού δηλαδή με γεύση cola αλλά χωρίς το χρώμα. Τα διάφανα αναψυκτικά τύπου cola ή αλλιώς clear colas παρήχθησαν ξανά στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Τα brands των clear colas περιελάμβαναν Crystal Pepsi, Tab Clear και 7 Up Ice Cola με μικρή επιτυχία. Η Crystal Pepsi επανακυκλοφόρησε τη δεκαετία του 2010.

Στη Δανία, μια δημοφιλής clear cola παρασκευάστηκε από τη Συνεταιριστική FDB το 1976. Ήταν ιδιαίτερα γνωστή ως η “Hippie Cola” λόγω της εστίασης στις βλαβερές επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει το πρόσθετο χρώματος στα παιδιά και του μποϊκοτάζ των πολυεθνικών εμπορικών σημάτων. Τον Ιούνιο του 2018, η Coca-Cola παρουσίασε την Coca-Cola Clear στην Ιαπωνία.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο