Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου, 2025
11 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τα δύο μπαχαρικά που δεν λήγουν ποτέ

ΑρχικήΟικιακάΓαστρονομίαΤα δύο μπαχαρικά που δεν λήγουν ποτέ
spot_img

Μπορείτε να τα μαντέψετε;

Είτε είστε ερασιτέχνης οικιακός μάγειρας είτε έμπειρος σεφ, πιθανότατα γνωρίζετε ότι η διατήρηση ενός καλά εφοδιασμένου ντουλαπιού μπαχαρικών είναι ένα από τα μυστικά για την αναβάθμιση της γεύσης των πιάτων σας.

Σε γενικές γραμμές, τα αποξηραμένα βότανα και μπαχαρικά μπορεί να διαρκέσουν 1-4 χρόνια, αλλά αυτό εξαρτάται από τον τύπο του μπαχαρικού και τον τρόπο επεξεργασίας και αποθήκευσης. Γενικά, τα μπαχαρικά τείνουν να χάνουν το άρωμα και τη γευστική τους ισχύ με την πάροδο του χρόνου.

Πολλά κοινά μπαχαρικά και βότανα, όπως το γαρύφαλλο, ο κουρκουμάς, το δεντρολίβανο, το φασκόμηλο και η κανέλα, έχουν αποδείξει ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Αυτό που ίσως δεν έχετε συνειδητοποιήσει είναι ότι τα μπαχαρικά κάνουν περισσότερα από το να καρυκεύουν απλώς το φαγητό σας, καθώς μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη της αλλοίωσης και να προσθέσουν μια ώθηση χρώματος και φυτικών ενώσεων που προάγουν την υγεία στα πιάτα σας.

Επιπλέον, πολλές μελέτες δείχνουν ότι η συχνή κατανάλωση τροφίμων με μπαχαρικά και βότανα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο επιπλοκών που σχετίζονται με καρδιακές και αναπνευστικές παθήσεις.

Ποια μπαχαρικά δεν λήγουν ποτέ

Τα αποξηραμένα βότανα και μπαχαρικά δεν λήγουν ή «χαλούν» με την παραδοσιακή έννοια.

Όταν ένα μπαχαρικό λέγεται ότι έχει χαλάσει, σημαίνει απλώς ότι έχει χάσει το μεγαλύτερο μέρος της γεύσης, της ισχύος και του χρώματός του. Ευτυχώς, η κατανάλωση ενός μπαχαρικού που έχει χαλάσει είναι απίθανο να σας αρρωστήσει. Πολλά μπαχαρικά που αγοράζονται στο κατάστημα αναγράφουν ημερομηνίες λήξης, οι οποίες υποδεικνύουν το χρονικό διάστημα κατά το οποίο διατηρούν την πιο ισχυρή γεύση και ποιότητα

Τα αλεσμένα μπαχαρικά τείνουν να χάνουν τη γεύση τους πιο γρήγορα από τα ολόκληρα μπαχαρικά. Και τα μείγματα καρυκευμάτων είναι ακόμη πιο εφήμερα.

Το περιοδικό τροφίμων Bon Appetit, προτείνει να φυλάσσονται τα αλεσμένα μπαχαρικά μόλις τρεις μήνες μετά το άνοιγμα και δεν συνιστά να διατηρούνται ολόκληρα μπαχαρικά για περισσότερο από δέκα μήνες.

Αν και κανείς δεν λέει ότι τα μπαχαρικά που έχουν «χαλάσει» είναι πραγματικά επιβλαβή με τον τρόπο που είναι το ληγμένο γάλα ή το κρέας, εκτιμούν ότι η έλλειψη γεύσης των παλιών μπαχαρικών τα καθιστά ουσιαστικά περιττά.

Φωτεινές εξαιρέσεις είναι μόλις δύο μπαχαρικά, τα οποία είναι βασικά… αθάνατα αν αποθηκευτούν σωστά: aυτά είναι το εκχύλισμα βανίλιας και το αλάτι.

Αν δεν είστε σίγουροι για το πόσο καιρό έχετε τα μπαχαρικά σας, μπορείτε να καταλάβετε αν είναι έτοιμα για ανανέωση επιθεωρώντας το άρωμα και τη γεύση τους. Θρυμματίστε ή τρίψτε μια μικρή ποσότητα στην παλάμη του χεριού σας. Αν το άρωμα είναι αδύναμο και η γεύση ανούσια, είναι μάλλον η κατάλληλη στιγμή να τα αντικαταστήσετε.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ο νέος Ευρωπαϊκός “Aναδυόμενος Κίνδυνος” – Χρησιμοποιείται σε 5.000 μονάδες επεξεργασίας

Στην κατηγορία "Αναδυόμενων Κινδύνων" ένα νανοϋλικό που χρησιμοποιείται σε μονάδες επεξεργασίας λυμάτων και εισχωρεί στην τροφική αλυσίδα.

Το νέο ποτό που χαρακτηρίστηκε ως “αναδυόμενος κίνδυνος” από τις Ευρωπαϊκές Αρχές

Τι αναφέρει η ετήσια έκθεση της EFSA για το νέο ποτό χωρίς αλκοόλ που στοχεύει όμως, να έχει τις ίδιες επιδράσεις με τα αλκοολούχα ποτά.

Ελληνικό τυρί με καρκινογόνες ουσίες προκάλεσε ευρωπαϊκό συναγερμό – Eξάγεται σε 6 χώρες (φωτο)

Συστατικά ορυκτελαίων (MOAH) που ταξινομούνται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ως δυνητικά καρκινογόνα, σε φέτες vegan τυριού που παράγεται στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο