Μπορείτε να τα μαντέψετε;
Είτε είστε ερασιτέχνης οικιακός μάγειρας είτε έμπειρος σεφ, πιθανότατα γνωρίζετε ότι η διατήρηση ενός καλά εφοδιασμένου ντουλαπιού μπαχαρικών είναι ένα από τα μυστικά για την αναβάθμιση της γεύσης των πιάτων σας.
Σε γενικές γραμμές, τα αποξηραμένα βότανα και μπαχαρικά μπορεί να διαρκέσουν 1-4 χρόνια, αλλά αυτό εξαρτάται από τον τύπο του μπαχαρικού και τον τρόπο επεξεργασίας και αποθήκευσης. Γενικά, τα μπαχαρικά τείνουν να χάνουν το άρωμα και τη γευστική τους ισχύ με την πάροδο του χρόνου.
- Δείτε επίσης: Τα θανατηφόρα τρόφιμα που προκαλούν καρκίνους στο γαστρεντερικό σύστημα – Ευρήματα δύο μελετών
- Δείτε επίσης: Η απάτη του κεφίρ – Έρευνα ξεμπροστιάζει μεγάλες εταιρείες παρασκευής της μοντέρνας υπερτροφής
Πολλά κοινά μπαχαρικά και βότανα, όπως το γαρύφαλλο, ο κουρκουμάς, το δεντρολίβανο, το φασκόμηλο και η κανέλα, έχουν αποδείξει ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Αυτό που ίσως δεν έχετε συνειδητοποιήσει είναι ότι τα μπαχαρικά κάνουν περισσότερα από το να καρυκεύουν απλώς το φαγητό σας, καθώς μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη της αλλοίωσης και να προσθέσουν μια ώθηση χρώματος και φυτικών ενώσεων που προάγουν την υγεία στα πιάτα σας.
- Δείτε επίσης: Αυστηρή προειδοποίηση στους καταναλωτές ενόψει εορτών για σοβαρό κίνδυνο Λιστερίωσης
- Δείτε επίσης: Τι πρέπει να προσέχετε όταν αγοράζετε ελαιόλαδο
Επιπλέον, πολλές μελέτες δείχνουν ότι η συχνή κατανάλωση τροφίμων με μπαχαρικά και βότανα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο επιπλοκών που σχετίζονται με καρδιακές και αναπνευστικές παθήσεις.
Ποια μπαχαρικά δεν λήγουν ποτέ
Τα αποξηραμένα βότανα και μπαχαρικά δεν λήγουν ή «χαλούν» με την παραδοσιακή έννοια.
Όταν ένα μπαχαρικό λέγεται ότι έχει χαλάσει, σημαίνει απλώς ότι έχει χάσει το μεγαλύτερο μέρος της γεύσης, της ισχύος και του χρώματός του. Ευτυχώς, η κατανάλωση ενός μπαχαρικού που έχει χαλάσει είναι απίθανο να σας αρρωστήσει. Πολλά μπαχαρικά που αγοράζονται στο κατάστημα αναγράφουν ημερομηνίες λήξης, οι οποίες υποδεικνύουν το χρονικό διάστημα κατά το οποίο διατηρούν την πιο ισχυρή γεύση και ποιότητα
- Δείτε επίσης: Τι είναι η vegan σοκολάτα και πώς μπορείτε να τη φτιάξετε στο σπίτι
- Δείτε ακόμη: Το απλό κόλπο με το σπίρτο για να μην κλαίτε όταν καθαρίζετε κρεμμύδια
Τα αλεσμένα μπαχαρικά τείνουν να χάνουν τη γεύση τους πιο γρήγορα από τα ολόκληρα μπαχαρικά. Και τα μείγματα καρυκευμάτων είναι ακόμη πιο εφήμερα.
Το περιοδικό τροφίμων Bon Appetit, προτείνει να φυλάσσονται τα αλεσμένα μπαχαρικά μόλις τρεις μήνες μετά το άνοιγμα και δεν συνιστά να διατηρούνται ολόκληρα μπαχαρικά για περισσότερο από δέκα μήνες.
Αν και κανείς δεν λέει ότι τα μπαχαρικά που έχουν «χαλάσει» είναι πραγματικά επιβλαβή με τον τρόπο που είναι το ληγμένο γάλα ή το κρέας, εκτιμούν ότι η έλλειψη γεύσης των παλιών μπαχαρικών τα καθιστά ουσιαστικά περιττά.
- Δείτε επίσης: 3 νεκροί και δεκάδες ασθενείς από μολυσμένο στιφάδο – Το περίεργο συστατικό που προκάλεσε τις δηλητηριάσεις
- Δείτε επίσης: Με ποιο συστατικό μπορείτε να αντικαταστήσετε το βούτυρο σε συνταγές
Φωτεινές εξαιρέσεις είναι μόλις δύο μπαχαρικά, τα οποία είναι βασικά… αθάνατα αν αποθηκευτούν σωστά: aυτά είναι το εκχύλισμα βανίλιας και το αλάτι.
Αν δεν είστε σίγουροι για το πόσο καιρό έχετε τα μπαχαρικά σας, μπορείτε να καταλάβετε αν είναι έτοιμα για ανανέωση επιθεωρώντας το άρωμα και τη γεύση τους. Θρυμματίστε ή τρίψτε μια μικρή ποσότητα στην παλάμη του χεριού σας. Αν το άρωμα είναι αδύναμο και η γεύση ανούσια, είναι μάλλον η κατάλληλη στιγμή να τα αντικαταστήσετε.
- Δείτε επίσης: Καρκινογόνες ουσίες στο τσάι μας – Ένας ύπουλος κίνδυνος