Πέμπτη, 17 Απριλίου, 2025
17.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί κάποιοι αντί να χάσουν, παίρνουν κιλά κατά τη διάρκεια της νηστείας της Σαρακοστής;

ΑρχικήΟικιακάΓιατί κάποιοι αντί να χάσουν, παίρνουν κιλά κατά τη διάρκεια της νηστείας της Σαρακοστής;
spot_img

Πώς θα τηρήσουμε τη νηστεία χωρίς να πάρουμε περιττά κιλά

Αν και η Σαρακοστή συχνά θεωρείται περίοδος νηστείας και λιτής διατροφής, ορισμένοι άνθρωποι όχι μόνο δεν χάνουν βάρος, αλλά παίρνουν κιλά. Αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους:

- Advertisement -

1. Αυξημένη κατανάλωση υδατανθράκων

Κατά τη νηστεία, πολλοί αποφεύγουν το κρέας και τα γαλακτοκομικά, αλλά καταναλώνουν περισσότερους υδατάνθρακες (π.χ. ψωμί, πατάτες, ζυμαρικά, ρύζι). Οι υδατάνθρακες αυτοί αποθηκεύονται ως γλυκογόνο στο σώμα, που συγκρατεί νερό, προκαλώντας κατακράτηση υγρών και αύξηση βάρους.

2. Υπερκατανάλωση νηστίσιμων τροφών υψηλής θερμιδικής αξίας

Πολλά νηστίσιμα τρόφιμα είναι πλούσια σε θερμίδες, π.χ. το ταχίνι και χαλβάς (υγιεινά αλλά πλούσια σε λιπαρά και θερμίδες), οι ξηροί καρποί (θρεπτικοί αλλά με πολλές θερμίδες) και τα τηγανητά φαγητά (π.χ. πατάτες)

3. Αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης

Οι νηστίσιμες τροφές συχνά περιλαμβάνουν περισσότερη ζάχαρη (π.χ. μαρμελάδες, μέλι, νηστίσιμα γλυκά). Η ζάχαρη αυξάνει το αίσθημα πείνας, οδηγώντας σε μεγαλύτερη πρόσληψη θερμίδων.

4. Συχνά γεύματα και “τσιμπολόγημα”

Οι νηστίσιμες τροφές (κυρίως φυτικής προέλευσης) συχνά χωνεύονται πιο γρήγορα, με αποτέλεσμα το συχνότερο αίσθημα πείνας. Πολλοί καταλήγουν να τρώμε περισσότερες φορές μέσα στη μέρα, αυξάνοντας το συνολικό θερμιδικό ισοζύγιο.

5. Μειωμένη πρωτεΐνη και αίσθημα κορεσμού

Η πρωτεΐνη βοηθά στον κορεσμό και στη ρύθμιση της όρεξης. Χωρίς το κρέας, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά, κάποιοι δεν καταναλώνουν επαρκή πρωτεΐνη, με αποτέλεσμα να πεινάνε περισσότερο και να τρώνε μεγαλύτερες ποσότητες.

6. Ψυχολογική αντίδραση

Κάποιοι υποσυνείδητα σκέφτονται ότι αφού νηστεύουν, μπορούν να φάνε μεγαλύτερες ποσότητες νηστίσιμου φαγητού χωρίς ενοχές γεγονός που οδηγεί σε θερμιδική υπερφόρτωση.

Πώς να αποφύγουμε την αύξηση βάρους στη Σαρακοστή

  • Επιλογή καλών υδατανθράκων (π.χ. όσπρια, λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης)
  • Ισορροπημένη κατανάλωση λιπαρών (π.χ. λίγο ταχίνι ή ξηρούς καρπούς, όχι υπερβολές)
  • Έλεγχος της ζάχαρης (π.χ. περιορισμός γλυκών και επεξεργασμένων προϊόντων)
  • Πρόσληψη φυτικών πρωτεϊνών (π.χ. όσπρια, μανιτάρια, θαλασσινά, κινόα)
  • Αποφυγή τσιμπολογήματος και καλή κατανομή των γευμάτων

Έτσι, μπορούμε να τηρήσουμε τη νηστεία χωρίς να πάρουμε περιττά κιλά!

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Επιβίωση των μελισσών χωρίς γύρη – Επιστημονική ανακάλυψη μετά από έρευνα 10 ετών

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια νέα πηγή τροφής που έχει σχεδιαστεί για να διατηρεί τις αποικίες μελισσών επ' αόριστον χωρίς φυσική γύρη

ΕΕ: Τα καλλυντικά παραμένουν και το 2024 τα πιο επικίνδυνα προϊόντα στην ευρωπαϊκή αγορά – Έκθεση του RAPEX

Τα καλλυντικά βρίσκονται ξανά στην κορυφή της λίστας των πιο επικίνδυνων προϊόντων που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Αλλάζει το “παιχνίδι” στην ανίχνευση παθογόνων στα τρόφιμα – Νέα καινοτόμος τεχνολογία ανάλυσης

Η νέα μέθοδος μειώνει σημαντικά τον χρόνο ανίχνευσης παθογόνων σε λιγότερο από τέσσερις ώρες και κοστίζει μόλις 0,5$ ανά δείγμα
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα