cibum team
Διαφορές, επιπτώσεις, αποτύπωμα άνθρακα, οφέλη. Ποια είναι τα εποχικά την άνοιξη στην Ελλάδα.
Η παγκοσμιοποίηση και η μαζική διανομή φρούτων και λαχανικών παγκοσμίως μας επιτρέπει να απολαμβάνουμε μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων οποιαδήποτε στιγμή του έτους. Όλο και περισσότερο, όμως ακούμε ότι πρέπει «τρώμε εποχιακά» για να μειώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα, αλλά πόσο επηρεάζει η εποχικότητα το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των φρούτων και λαχανικών που τρώμε;
Τι σημαίνει εποχιακό;
Η εποχικότητα των προϊόντων χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: στην παγκόσμια εποχικότητα και στην τοπική εποχικότητα
Παγκόσμια εποχικότητα: με βάση το πού παράγεται το φαγητό. Αυτό αναφέρεται σε τρόφιμα που παράγονται την εποχή τους αλλά δεν καταναλώνονται απαραίτητα όπου συλλέγονται τοπικά. Για παράδειγμα, τα μήλα καλλιεργούνται και συγκομίζονται κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου στη Νέα Ζηλανδία αλλά τρώγονται στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού.
Τοπική εποχικότητα: με βάση το πού παράγεται και στη συνέχεια καταναλώνεται το φαγητό. Αυτό αναφέρεται σε τρόφιμα που συλλέγονται και τρώγονται τοπικά κατά τη διάρκεια της φυσικής περιόδου καλλιέργειας. Για παράδειγμα, τα μήλα καλλιεργούνται και η συγκομιδή τους λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και του φθινοπώρου, και τρώγονται τον Οκτώβριο, στην Ευρώπη.
Περιβαλλοντικό αποτύπωμα
Τα τρόφιμα που τρώμε δεν επηρεάζουν μόνο την υγεία μας, αλλά και την υγεία του περιβάλλοντος. Αυτές οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις μετρώνται χρησιμοποιώντας μια μέθοδο γνωστή ως εκτιμήσεις κύκλου ζωής (ΑΚΖ). Αυτή η τεχνική μας βοηθά να μετρήσουμε και να κατανοήσουμε τον αντίκτυπο των τροφίμων στο περιβάλλον σε όλα τα στάδια της αλυσίδας εφοδιασμού. Από την καλλιέργεια, τη συγκομιδή , την αποθήκευση, τη μεταφορά, μέχρι την κατανάλωση. Πολλές μελέτες επικεντρώνονται στην εκτίμηση του αποτυπώματος άνθρακα μέσω των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου (GHG). Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου είναι μόνο μια πλευρά μιας περίπλοκης ιστορίας για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τη βιωσιμότητα της παραγωγής τροφίμων. Άλλες μετρήσεις περιλαμβάνουν το αποτύπωμα του νερού και τη ρύπανση, τη ρύπανση από λιπάσματα και τη γη που χρησιμοποιείται: το σύνολο όλων αυτών των επιπτώσεων είναι περίπλοκο να συμπεριληφθεί σε όλες τις μελέτες.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το παγκόσμιο σύστημα τροφίμων αντιπροσωπεύει περίπου το 26% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου (GHG). Γενικά, τα οπωροκηπευτικά έχουν χαμηλότερες -10 με 20 φορές- εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε σύγκριση με τα ζωικά προϊόντα όπως το βόειο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.