Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
20.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί πρέπει να τρώμε εποχικά φρούτα και λαχανικά

ΑρχικήΟικιακάΓιατί πρέπει να τρώμε εποχικά φρούτα και λαχανικά
spot_img

cibum team


Διαφορές, επιπτώσεις, αποτύπωμα άνθρακα, οφέλη. Ποια είναι τα εποχικά την άνοιξη στην Ελλάδα.

Η παγκοσμιοποίηση και η μαζική διανομή φρούτων και λαχανικών παγκοσμίως μας επιτρέπει να απολαμβάνουμε μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων οποιαδήποτε στιγμή του έτους.  Όλο και περισσότερο, όμως ακούμε ότι πρέπει «τρώμε εποχιακά» για να μειώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα, αλλά πόσο επηρεάζει η εποχικότητα το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των φρούτων και λαχανικών που τρώμε;

Τι σημαίνει εποχιακό;

Η εποχικότητα των προϊόντων χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: στην παγκόσμια εποχικότητα και στην τοπική εποχικότητα

Παγκόσμια εποχικότητα: με βάση το πού παράγεται το φαγητό. Αυτό αναφέρεται σε τρόφιμα που παράγονται την εποχή τους αλλά δεν καταναλώνονται απαραίτητα όπου συλλέγονται τοπικά. Για παράδειγμα, τα μήλα καλλιεργούνται και συγκομίζονται κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου στη Νέα Ζηλανδία αλλά τρώγονται στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού.

Τοπική εποχικότητα: με βάση το πού παράγεται και στη συνέχεια καταναλώνεται το φαγητό. Αυτό αναφέρεται σε τρόφιμα που συλλέγονται και τρώγονται τοπικά κατά τη διάρκεια της φυσικής περιόδου καλλιέργειας. Για παράδειγμα, τα μήλα καλλιεργούνται και η συγκομιδή τους λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και του φθινοπώρου, και τρώγονται τον Οκτώβριο, στην Ευρώπη.

Περιβαλλοντικό αποτύπωμα

Τα τρόφιμα που τρώμε δεν επηρεάζουν μόνο την υγεία μας, αλλά και την υγεία του περιβάλλοντος. Αυτές οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις μετρώνται χρησιμοποιώντας μια μέθοδο γνωστή ως εκτιμήσεις κύκλου ζωής (ΑΚΖ). Αυτή η τεχνική μας βοηθά να μετρήσουμε και να κατανοήσουμε τον αντίκτυπο των τροφίμων στο περιβάλλον σε όλα τα στάδια της αλυσίδας εφοδιασμού. Από την καλλιέργεια, τη συγκομιδή , την αποθήκευση, τη μεταφορά, μέχρι την κατανάλωση. Πολλές μελέτες επικεντρώνονται στην εκτίμηση του αποτυπώματος άνθρακα μέσω των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου (GHG). Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου είναι μόνο μια πλευρά μιας περίπλοκης ιστορίας για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τη βιωσιμότητα της παραγωγής τροφίμων. Άλλες μετρήσεις περιλαμβάνουν το αποτύπωμα του νερού και τη ρύπανση, τη ρύπανση από λιπάσματα και τη γη που χρησιμοποιείται: το σύνολο όλων αυτών των επιπτώσεων είναι περίπλοκο να συμπεριληφθεί σε όλες τις μελέτες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το παγκόσμιο σύστημα τροφίμων αντιπροσωπεύει περίπου το 26% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου (GHG). Γενικά, τα οπωροκηπευτικά έχουν χαμηλότερες -10 με 20 φορές- εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε σύγκριση με τα ζωικά προϊόντα όπως το βόειο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

εποχικά φρούτα και λαχανικά

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πλαστικά καλαμάκια: Ποιος κοροϊδεύει ποιον; – Της Άννας Λεκατσά*

Επέμβαση διάσωσης του πλανήτη ξεκινώντας από τα πλαστικά καλάμια: "Η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής πέθανε..."

Ο κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών από απάτη τροφίμων – Περίπτωση χρήσης θειωδών στο κρέας

Διαχείριση κινδύνου παράνομης χρήσης θειωδών αλάτων σε παρασκευάσματα κρέατος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα