Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
12.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΙΟΜΑΣΤΕ. Τροφή και κορονοϊός: τι πρέπει να γνωρίζετε

ΑρχικήΟικιακάΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΙΟΜΑΣΤΕ. Τροφή και κορονοϊός: τι πρέπει να γνωρίζετε
spot_img

cibum team

Μέχρι τώρα υπήρξε μεγάλη παραπληροφόρηση για τη σχέση μεταξύ COVID-19 και τροφίμων. Το παρόν κείμενο απαντά σε ερωτήσεις και λύνει πολλές απορίες για το εάν μπορούμε να κολλήσουμε covid από: το φαγητό, το νερό, το άγγιγμα συσκευασιών τροφίμων και  από μαχαιροπίρουνα και πιάτα σε κυλικεία και εστιατόρια. Ένα άλλο μεγάλο ερώτημα είναι εάν η διατροφή μας μπορεί να αποτελέσει ασπίδα κατά του κορονοϊου ή πρόκειται για άλλη μία ψευδαίσθηση…

Υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του ιού  από το φαγητό;

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων δήλωσε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το COVID-19 μεταδίδεται μέσω της κατανάλωσης τροφής.
Αν και είναι απίθανο ο ιός να μεταδοθεί μέσω μολυσμένων τροφίμων, συνιστώνται πάντοτε καλές πρακτικές ασφάλειας των τροφίμων για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μεταδοτικών ασθενειών. Κατά το χειρισμό ή την προετοιμασία φαγητού, φροντίστε να:
  • Πλύνετε τα χέρια σας για 20 δευτερόλεπτα με σαπούνι πριν και μετά την προετοιμασία ή την κατανάλωση φαγητού
  • Καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας με ένα μαντήλι ή με το μανίκι σας όταν βήχετε ή φτερνιστείτε και θυμηθείτε να πλένετε τα χέρια σας μετά
  • Πλύνετε τα φρούτα και τα λαχανικά πριν τα φάτε
  • Απολυμάνετε επιφάνειες και αντικείμενα πριν και μετά τη χρήση
  • Διατηρείτε τα ωμά και τα μαγειρεμένα τρόφιμα ξεχωριστά για να αποφύγετε τα επιβλαβή μικρόβια από τα ωμά τρόφιμα που εξαπλώνονται σε έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα
  • Χρησιμοποιήστε διαφορετικά σκεύη / σανίδες για ωμά και μαγειρεμένα τρόφιμα για να αποφύγετε την αλληλομόλυνση
  • Φροντίστε να μαγειρέψετε και να ξαναζεστάνετε τα τρόφιμα σε επαρκείς θερμοκρασίες (≥72 ° C για 2 λεπτά)
Ο  COVID-19 μεταδίδεται από το άγγιγμα της συσκευασίας τροφίμων;

Ο κύριος τρόπος με τον οποίο ο ιός COVID-19 εξαπλώνεται από άτομο σε άτομο είναι μέσω επαφής με σταγονίδια φτερνίσματος ή βήχα ενός μολυσμένου ατόμου. Καθώς ο ιός μπορεί να υπάρχει στη συσκευασία τροφίμων από χαρτόνι για μια ημέρα και σε πλαστικό για αρκετές ημέρες, υπάρχει απομακρυσμένος κίνδυνος μόλυνσης από το να αγγίξετε μια επιφάνεια ή αντικείμενο που έχει μολυνθεί από τον ιό και στη συνέχεια να αγγίξετε το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια σας. Αυτό περιλαμβάνει τη συσκευασία τροφίμων. Ωστόσο, ο κίνδυνος μόλυνσης του COVID-19 από την επαφή με μολυσμένες συσκευασίες τροφίμων είναι πολύ χαμηλός και δεν έχει αναφερθεί αυτή η μορφή μόλυνσης.
Στα καταστήματα, ο μεγαλύτερος κίνδυνος μόλυνσης παραμένει η επαφή με άλλα άτομα και με επιφάνειες «συχνής επαφής» όπως ζυγαριά, λαβές καλαθιού αγορών, λαβή καροτσιού ή κουμπιά ανελκυστήρα, αν και πολλά καταστήματα λαμβάνουν μέτρα για την απολύμανση αυτών των επιφανειών. Ως εκ τούτου αν δεν επιλέγετε την χρήση γαντιών στα ψώνια σας, πρέπει αμέσως μετά την έξοδό μας από το supermarket για παράδειγμα, να απολυμάινουμε τα χέρια μας και όταν φτάσουμε στο σπίτι να πλένουμε αμέσως τα χέρια μας. Πλύσιμο τον χεριών θα πρέπει να γίνεται και μετά την τακτοποποίηση των τροφίμων στα ντουλάπια και το ψυγείο μας. Ακολουθώντας αυτά τα μέτρα υγιεινής δεν χρειάζεται να απολυμαίνετε τις συσκευασίες τροφίμων που αγοράζετε.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα