Της Γεωργίας Βαμβακερού.
Το χωριό Χιλιομόδι Κορινθίας είναι κυρίως γνωστό ως η γενέτειρα της Ειρήνης Παπά και του σκηνοθέτη Μανούσου Μανουσάκη. Για τα παιδιά ή τα εγγόνια σας, είναι επίσης γνωστό για το διεθνούς φήμης ροκ συγκρότημα 1000mods, τα… χιλιομόδια δηλαδή, εκτός αν είστε πολύ προχώ και ροκάρετε κι εσείς με τέτοια ακούσματα. Σ’ ένα από τα σπίτια του χωριού, που βρίσκεται ξαπλωμένο στις παρυφές ενός υπέροχου πευκοδάσους (εκεί κάπου είναι κι ο λόφος από τον οποίο το άγαλμα του Νικηταρά αγναντεύει τα Δερβενάκια), η κυρά Κατερίνα η συμπεθέρα μας, έφτιαχνε τις ωραιότερες χορτόπιτες που δοκίμασα ποτέ. Όταν απροειδοποίητα της έρχονταν μουσαφιραίοι η κυρά Κατερίνα έβγαζε τα τακούνια της, (διότι οι καλές μαγείρισσες είναι συνήθως και κοκέτες), φόραγε την μεγάλη της ποδιά κι έβγαινε πίσω, στο χωράφι. Μάζευε ότι αγριόχορτο έβρισκε εκεί και, κυρίως, τσουκνίδες, λάπαθα, σέσκουλα, αγριοκρέμυδα, μάραθα, καυκαλίθες, μυρώνια, ακόμα και μαρούλια και στο τσακ μπαμ έφτιαχνε δυο τρία ταψιά. Η συνταγή για το φύλο απλή αλλά πεντανόστιμη:
- Μία κούπα λάδι,
- Μία κούπα κρασί,
- Ένα κιλό αλεύρι,
- αλάτι,
- ζάχαρη και όσο χλιαρό νερό πάρει (λίγο παραπάνω από μια κούπα) για να γίνει ένα μαλακό ζυμαράκι.