Τελικά το νερό κατά τη διάρκεια του γεύματος βοηθά ή εμποδίζει την πέψη;
Είναι ευρέως γνωστό πως η κατανάλωση αρκετών υγρών καθημερινά προσφέρει πολλαπλά οφέλη υγείας. Ωστόσο, υπάρχει ο ισχυρισμός ότι η λήψη τους με τα γεύματα δεν είναι ιδιαίτερα επωφελής για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Υπάρχουν αρκετές θεωρίες που υποστηρίζουν ότι εάν καταναλώνουμε ταυτόχρονα νερό με τη στερεή τροφή μας, αυτό αραιώνει λόγω της ουδέτερης σύστασής του τα γαστρικά και τα παγκρεατικά υγρά, δυσχεραίνοντας την πέψη και την απορρόφησή της.
Ωστόσο, σύμφωνα με μελέτες, κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθώς ο οργανισμός μας μεταβάλλει την έκκριση των υγρών και των ενζύμων ανάλογα με το είδος και τη σύσταση του γεύματός μας.
- Διαβάστε ακόμη: Μετρήστε το μήκος των δακτύλων σας! Δείχνει την τάση για κατανάλωση αλκοόλ σύμφωνα με μελέτη
Δηλαδή, αν είναι πυκνός ο βλωμός που έρχεται, το σώμα μας αυξάνει την παραγωγή ενζύμων για την πέψη και το αντίστροφο, όταν είναι αραιός μειώνει/ προσαρμόζει την έκκρισή τους. Σε αντίθετη περίπτωση, κάθε φορά που θα συνδυάζαμε ένα φλιτζάνι χυμό η τσάι με κάποιο γεύμα της ημέρας μας, θα προκαλούσε αντίστοιχα φουσκώματα και δυσπεψία.
- Δείτε επίσης: Ψωμί του τοστ: “Θερμό επεισόδιο” μεταξύ Elbisco (ΚΡΙΣ ΚΡΙΣ) και Καραμολέγκος – Προσφυγή στο ΣΕΕ
- Δείτε επίσης: Τα σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να σταματήσετε να τρώτε ψωμί καθημερινά
Οι ειδικοί διευκρινίζουν ότι το πόσιμο νερό δεν θα «ξεπλύνει» τα τρόφιμα από το πεπτικό σύστημα ούτε θα «αραιώσει» τα πεπτικά ένζυμα. Αντίθετα, μας κάνει να αισθανόμαστε πιο χορτάτοι, αν και η υπερβολική ποσότητα νερού προκαλεί προσωρινά συμπτώματα παλινδρόμησης σε ορισμένα άτομα.
Αν τρώμε γρήγορα, το νερό κατά τη διάρκεια του γεύματος θα μπορούσε πραγματικά να βοηθήσει στην επιβράδυνση της κατανάλωσης τροφής.
- Δείτε επίσης: Εμφιαλωμένο νερό: Ανατροπή στο δικαστικό σίριαλ με γνωστή μάρκα – Παραπλανεί ή όχι τους καταναλωτές;
«Το νερό δεν “αραιώνει” τα πεπτικά ας ένζυμα. Το περιεχόμενο του στομάχου παρακολουθείται συνεχώς, ώστε να μπορεί να προσαρμοστεί στα διαφορετικά περιεχόμενα των γευμάτων μας – είναι εκπληκτικά προσαρμόσιμο!», υποστηρίζει ο Δρ Michael Picco, ειδικευμένος στην γαστρεντερολογία στη MayoClinic , ο οποίος επιβεβαίωνει ότι το νερό κατά τα γεύματα δεν είναι συνήθως κακό.