Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου, 2025
11 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κάνει να πίνω νερό με τα γεύματα; Τι λένε οι ειδικοί;

ΑρχικήΟικιακάΚάνει να πίνω νερό με τα γεύματα; Τι λένε οι ειδικοί;
spot_img

Τελικά το νερό κατά τη διάρκεια του γεύματος βοηθά ή εμποδίζει την πέψη;

Είναι ευρέως γνωστό πως η κατανάλωση αρκετών υγρών καθημερινά προσφέρει πολλαπλά οφέλη υγείας. Ωστόσο, υπάρχει ο ισχυρισμός ότι η λήψη τους με τα γεύματα δεν είναι ιδιαίτερα επωφελής για τον ανθρώπινο οργανισμό. 

Υπάρχουν αρκετές θεωρίες  που υποστηρίζουν ότι εάν καταναλώνουμε ταυτόχρονα νερό με τη στερεή τροφή μας, αυτό αραιώνει λόγω της ουδέτερης σύστασής του τα γαστρικά και τα παγκρεατικά υγρά, δυσχεραίνοντας την πέψη και την απορρόφησή της.

Ωστόσο, σύμφωνα με μελέτες, κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθώς ο οργανισμός μας μεταβάλλει την έκκριση των υγρών και των ενζύμων ανάλογα με το είδος και τη σύσταση του γεύματός μας.

Δηλαδή, αν  είναι πυκνός ο βλωμός που έρχεται, το  σώμα μας αυξάνει την παραγωγή ενζύμων για την πέψη και το αντίστροφο, όταν είναι αραιός μειώνει/ προσαρμόζει την έκκρισή τους. Σε αντίθετη περίπτωση, κάθε φορά που θα συνδυάζαμε ένα φλιτζάνι χυμό η τσάι με κάποιο γεύμα της ημέρας μας, θα προκαλούσε αντίστοιχα φουσκώματα και δυσπεψία.

Οι ειδικοί διευκρινίζουν ότι το πόσιμο νερό δεν θα «ξεπλύνει» τα τρόφιμα από το πεπτικό σύστημα ούτε θα «αραιώσει» τα πεπτικά ένζυμα. Αντίθετα, μας κάνει να αισθανόμαστε πιο χορτάτοι, αν και η υπερβολική ποσότητα νερού προκαλεί προσωρινά συμπτώματα παλινδρόμησης σε ορισμένα άτομα.

Αν τρώμε γρήγορα, το νερό κατά τη διάρκεια του γεύματος θα μπορούσε πραγματικά να βοηθήσει στην επιβράδυνση της κατανάλωσης τροφής.

«Το νερό δεν “αραιώνει” τα πεπτικά ας ένζυμα. Το περιεχόμενο του στομάχου παρακολουθείται συνεχώς, ώστε να μπορεί να προσαρμοστεί στα διαφορετικά περιεχόμενα των γευμάτων μας – είναι εκπληκτικά προσαρμόσιμο!», υποστηρίζει ο Δρ Michael Picco, ειδικευμένος στην γαστρεντερολογία στη MayoClinic , ο οποίος επιβεβαίωνει ότι το νερό κατά τα γεύματα δεν είναι συνήθως κακό.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πώς οι τροφικές δηλητηριάσεις οδηγούν σε καρκινογενέσεις – Επιστημονική Ανασκόπηση μελετών

Μεγάλος όγκος ερευνών επιβεβαιώνει ότι μία τροφική δηλητηρίαση σε μερικές περιπτώσεις, δεν είναι μία παροδική ταλαιπωρία αλλά μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρό κίνδυνο για την υγεία.

Ο νέος Ευρωπαϊκός “Aναδυόμενος Κίνδυνος” – Χρησιμοποιείται σε 5.000 μονάδες επεξεργασίας

Στην κατηγορία "Αναδυόμενων Κινδύνων" ένα νανοϋλικό που χρησιμοποιείται σε μονάδες επεξεργασίας λυμάτων και εισχωρεί στην τροφική αλυσίδα.

Το νέο ποτό που χαρακτηρίστηκε ως “αναδυόμενος κίνδυνος” από τις Ευρωπαϊκές Αρχές

Τι αναφέρει η ετήσια έκθεση της EFSA για το νέο ποτό χωρίς αλκοόλ που στοχεύει όμως, να έχει τις ίδιες επιδράσεις με τα αλκοολούχα ποτά.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο