Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2023
24.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Εποχή για ντοματίνια

ΑρχικήΟικιακάΚαταναλωτήςΕποχή για ντοματίνια
spot_img

   Δείτε τα ντοματίνια που φύτεψα μόλις 1,5 μήνα πριν!

Της Δέσποινας Χάρου

Η ντομάτα είναι από τις πιο διαδεδομένες τροφές του καλοκαιριού και δεν λείπει σχεδόν από κανένα ελληνικό τραπέζι. Επιστημονικά συγκαταλέγεται στα φρούτα ωστόσο επειδή κατά κύριο λόγο συνοδεύει αλμυρά τρόφιμα, τη συμπεριλαμβάνουμε στα λαχανικά. Υπάρχουν περισσότερες από 10.000 ποικιλίες ντομάτας, καθώς και ντοματίνια, εκ των οποίων τα πιο διαδεδομένα είναι τα στρογγυλά (τσέρι) και τα μακρόστενα (βελανίδια).

   Σε γενικές γραμμές, όλες οι κατηγορίες ντομάτας έχουν μια πληθώρα θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες Α, C και Ε,  φολικό οξύ, σελήνιο, κάλιο, και φλαβονοειδείς ουσίες. Μέσα από όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά, οι ντομάτες δρουν ως ενισχύοντας το ανοσοποιητικό, ρυθμίζοντας την αρτηριακή πίεση, μειώνοντας την κακή χοληστερόλη κ.α.

Έχει αποδειχθεί προηγουμένως σε μελέτη, πως η κατανάλωση ντομάτας προσφέρει υγιέστερο μικροβίωμα στο έντερο. Μελέτες ακόμη έχουν δείξει ότι το λυκοπένιο που υπάρχει στη ψημένη ντομάτα φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης παρεμβαίνοντας στο μεταβολισμό της χοληστερόλης.

   Ωστόσο παρ’ όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά, κάποιοι δυσκολεύονται να καταναλώσουν ντομάτα λόγω των σπόρων που τους προκαλεί αηδία. Μια καλή λύση για σας είναι τα ντοματίνια, των οποίων οι σπόροι είναι μηδαμινοί και έχουν και λιγότερα ζουμιά, αλλά δεν υστερούν σε τίποτα από τη διατροφική αξία της ντομάτας. Μάλιστα, σε σύγκριση με τι συνηθισμένες ντομάτες, τα ντοματίνια έχουν 1,7 φορές μεγαλύτερη περιεκτικότητα θρεπτικών συστατικών, τα οποία όμως επηρεάζονται από τις συνθήκες του περιβάλλοντος. Αν θέλετε να διαφυλάξετε πως παίρνετε τα θρεπτικά συστατικά και τη γεύση και όχι επιπλέον φυτοφάρμακα, αυτή τη φορά μην αγοράσετε ντοματίνια, φυτέψτε τα!

 Η ιδανικότερη περίοδος φύτευσης είναι μόλις τελειώσουν τα τελευταία κρύα κάπου στα μέσα της άνοιξης, όμως μπορείτε ακόμα να καλλιεργήσετε την αγαπημένη σας τροφή. Αντί να αγοράζετε 2-4 ευρώ περίπου (αναλόγως το βάρος) το κουτί τα ντοματίνια, αγοράστε με λιγότερο από ένα ευρώ το φυτό και να έχετε ντοματίνια δίκη σας καλλιέργειας.

Τυχαία αγόρασα πριν 1,5 μήνα δυο μικρά βελανίδια θέλοντας να το δοκιμάσω, των οποίων το φύλλωμα ήταν ακόμη πολύ μικρό. Τα τοποθέτησα σε σημείο που εκτίθεται απευθείας στον ήλιο και το μόνο που έκανα ήταν να τα ποτίζω λίγο κάθε φορά που έπεφτε ο ήλιος. Τα ντοματίνια μου σε λίγες μέρες θα είναι έτοιμα και θα φτιάξω την πρώτη μου σαλάτα! Δοκιμάστε το.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

EFSA – Φέτα: Πράσινο φως για το ένζυμο λιπάση τριακυλογλυκερόλης στην παραγωγή φέτας και άλλων τυριών

Ο ομάδα της EFSA κατέληξε στο συμπέρασμα πως δεν προκαλεί ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια.

Παρειδωλία: Βλέπετε κι εσείς πρόσωπα στον καφέ ή στο καμένο τοστ; Δεν είστε οι μόνοι!

Πως το φαινόμενο της παρειδωλίας, βοήθησε στην επιβίωση των προγόνων μας.

ΕΕ – Πρόσθετα: Εγκρίθηκε το ξίδι ως ρυθμιστής οξύτητας – Και το όνομα αυτού Ε 267

Για πρώτη φορά το ξίδι στον ενωσιακό κατάλογο προσθέτων τροφίμων.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα