Δύο εβδομάδες δίαιτας πλούσιας σε ντομάτες αύξησαν την ποικιλία των μικροβίων του εντέρου και βελτίωσαν την ποιότητα του μικροβιώματος, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενα δημοσιεύματα, είναι γνωστό το ότι η διατροφή προκαλεί διαφορές στη σύνθεση του μικροβιώματος, αλλά οι επιδράσεις που σχετίζονται με τα τρόφιμα δεν έχουν μελετηθεί πολύ. Ως μικροβίωμα ορίζονται οι μικροοργανισμοί που ζουν στο γαστρεντερικό σωλήνα και φροντίζουν για την υγιή χλωρίδα του εντέρου.
Μια μελέτη από το The Ohio State University που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Microbiology Spectrum αφιερώθηκε στην επίδραση της ντομάτας στο μικροβίωμα του εντέρου, διεξάγοντας ένα πείραμα σε χοίρους.
Για τις ανάγκες της μελέτης, 10 πρόσφατα απογαλακτισμένοι χοίροι ελέγχου τράφηκαν με τυπική δίαιτα, ενώ άλλοι 10 χοίροι τράφηκαν με την ίδια δίαιτα προσαρμοσμένη έτσι ώστε το 10% της τροφής να αποτελείται από μια λυοφιλοποιημένη σκόνη από ντομάτες. Ο τύπος ντομάτας που χρησιμοποιήθηκε καλλιεργείται στις εγκαταστάσεις τους.
Οι φυτικές ίνες, η ζάχαρη, η πρωτεΐνη, το λίπος και οι θερμίδες ήταν πανομοιότυπες και για τις δύο δίαιτες. Οι πληθυσμοί των χοίρων ελέγχου και της μελέτης ζούσαν χωριστά και οι ερευνητές που διεξήγαγαν τη μελέτη έλαβαν μια σειρά προφυλάξεων, για να διασφαλίσουν ότι τυχόν αλλαγές στο μικροβίωμα που παρατηρήθηκαν με τη δίαιτα της μελέτης θα μπορούσαν να αποδοθούν αποκλειστικά σε χημικές ενώσεις στις ντομάτες.
Λαμβάνοντας δείγμα από τα κόπρανά τους, οι επιστήμονες παρατήρησαν δύο κύριες αλλαγές στα μικροβιώματα των χοίρων που τρέφονταν με δίαιτα με ντομάτες. Η ποικιλομορφία των ειδών μικροβίων στα έντερά τους αυξήθηκε και οι συγκεντρώσεις δύο τύπων βακτηρίων που είναι κοινά στο μικροβίωμα των θηλαστικών μετατοπίστηκαν σε πιο ευνοϊκό προφίλ.
Αυτή η υψηλότερη αναλογία του phyla Bacteroidota σε σύγκριση με το Bacillota που υπάρχει στο μικροβίωμα έχει βρεθεί ότι συνδέεται με θετικά αποτελέσματα για την υγεία, ενώ άλλες μελέτες έχουν συνδέσει αυτήν την αναλογία αντίστροφα, υψηλότερου Bacillota σε σύγκριση με το Bacteroidota, με την παχυσαρκία.
Οι ντομάτες αντιπροσωπεύουν περίπου το 22% της πρόσληψης λαχανικών στη δυτική δίαιτα και προηγούμενες έρευνες έχουν συσχετίσει την κατανάλωση ντομάτας με μειωμένο κίνδυνο για την ανάπτυξη διαφόρων καταστάσεων που περιλαμβάνουν καρδιαγγειακές παθήσεις και ορισμένους καρκίνους.
Μετά την παρατήρηση αυτών των αποτελεσμάτων με μια βραχυπρόθεσμη παρέμβαση, η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει να προχωρήσει σε παρόμοιες μελέτες σε ανθρώπους, αναζητώντας συνδέσεις μεταξύ της ντομάτας και της υγείας, καθώς και των αλλαγών στο μικροβίωμα του ανθρώπινου εντέρου.