Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024
17.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί οι κούπες καφέ μίας χρήσης, έχουν και δεύτερη τρύπα στο καπάκι;

ΑρχικήΟικιακάΚαταναλωτήςΓιατί οι κούπες καφέ μίας χρήσης, έχουν και δεύτερη τρύπα στο καπάκι;
spot_img

Πιθανότατα έχετε παρατηρήσει ότι τα περισσότερα καπάκια στις κούπες μίας χρήσης -to go cup- έχουν περισσότερες από μία τρύπες. Εκτός δηλαδή από την βασική οπή που υπάρχει, για να τρυπήσετε με το καλαμάκι ή να πιείτε ένα ζεστό ρόφημα υπάρχουν και άλλα πολύ μικρότερα τρυπήματα…

Μια μικρή αναδρομή

Τα πρώτα καπάκια σε κούπες μία χρήσης, ήταν απλά καλύμματα για να μην χύνονται τα ποτά ενώ ο «πότης» βρίσκεται σε κίνηση. Το 1934 κατατέθηκε η πρώτη πατέντα για καπάκι από το οποίο μπορούσε κάποιος να πίνει το ρόφημά του.

 Τα πρώτα αυτά καπάκια είχαν μία τρύπα την οποία όμως έπρεπε να ανοίξει ο ίδιος ο χρήστης και να πετάξει το πλαστικό κομμάτι που περίσσευε. Το 1975 κατατέθηκε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, για καπάκι με αναδιπλούμενη γλωττίδα που κολλούσε στο καπάκι διευκολύνοντας τον χρήστη. Την δεκαετία του 1980 σημειώθηκε η μεγαλύτερη πρόοδος στον σχεδιασμό καπακιών για κούπες μίας χρήσης. Μέσα σε αυτή τη δεκαετία κατατέθηκαν 26 νέες πατέντες με καπάκια πιο άνετα στη χρήση και, χωρίς να πιτσιλάνε. Τότε είναι που είδαν οι καταναλωτές και την επιπλέον τρύπα στο καπάκι που βρίσκεται συνήθως ακριβώς απέναντι από την βασικό άνοιγμα απ’ όπου ρέει το ρόφημα. Αλλά σε τι χρησιμεύει αυτή η περιττή εκ πρώτης όψεως οπή;

Το… μυστήριο της μικρής τρυπούλας

Αυτή η μικροσκοπική οπή βρίσκεται εκεί για «επιστημονικούς» αλλά και χρηστικούς λόγους και να γιατί:

Εάν αδειάσετε ένα δοχείο με νερό γυρίζοντας το εντελώς ανάποδα, το νερό και δεν χυθεί ομαλά. Ρέει σε δόσεις κάνοντας μικρές «εκρήξεις»,  σκάει, βγάζει φυσαλίδες και πιτσιλάει. Αυτό συμβαίνει επειδή ο αέρας εισέρχεται στο δοχείο προκειμένου να αντικαταστήσει τον όγκο του νερού που αδειάζει. Και επειδή υπάρχει μόνο μία είσοδος – η ίδια με το σημείο εξόδου του νερού- την στιγμή που μπαίνει ο αέρας το νερό αναγκάζεται να σταματήσει την έξοδο για να επιτρέψει στον αέρα να μπει.

Αυτό θα συνέβαινε και εάν δεν υπήρχε επιπλέον τρύπα προκειμένου να μπαίνει αέρας στις to-go κούπες καφέ ή οποιουδήποτε άλλου ροφήματος. Ο ζεστός καφές θα έβγαζε φουσκάλες, θα είχε ανεξέλεγκτη ροή και θα πιτσίλιζε την ώρα που θα τον πίνατε.

Με αυτή την επιπλέον οπή, η κατανάλωση καφέ μέσα από ένα πλαστικό καπάκι ποτού είναι μια ευχάριστη εμπειρία, επειδή επιτρέπει στον αέρα να εισέλθει στο δοχείο καθώς το υγρό φεύγει από αυτό. Η σταθερή ροή αέρα μέσα στο δοχείο επιτρέπει στο υγρό να ρέει ομαλά χωρίς φυσαλίδες ή πιτσίλισμα, επειδή ο αέρας δεν χρειάζεται να προσπαθήσει να εισέλθει από την ίδια οπή από όπου εξέρχεται το ρόφημα.

Επιπλέον η μικρή τρύπα λειτουργεί ως έξοδος του ατμού για τα ζεστά ροφήματα, καθώς ένα τελείως κλειστό καπάκι θα μπορούσε να αλλοιώσει την χάρτινη ή πλαστική κούπα από τον ατμό οπότε η λειτουργεί ως «βοηθός» του βασικού ανοίγματος πόσης έτσι ώστε και οι δύο να επιτρέπουν να φεύγει ομαλά ο ατμός.

Πηγή: wonderopolis.org

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ηχηρή αποχώρηση Χαρουτουνιάν από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα – Ανταλλαγές πυρών με τον Λευτέρη Αυγενάκη

Επιστολή παραίτησης στον πρωθυπουργό έστειλε ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ – Έχει λήξει η θητεία του λέει το ΥΠΑΑΤ.

Απάτη τροφίμων: Πως μας πλασάρουν Ιαπωνική τσιπούρα για… φαγκρί! Πως μπορούμε να τα ξεχωρίζουμε

Το πελαγίσιο φαγκρί της μεσογείου Pargus pargus θεωρείται πολύ πιο ποιοτικό ψάρι και πιο ακριβό από την κόκκινη ιαπωνική τσιπούρα και η παραπλάνηση πάει σύννεφο!

Απαγορευμένο φυτοφάρμακο σε ελληνικό ελαιόλαδο: Η απάντηση της GAEA στο cibum

H GAEA λήγει τη συνεργασία με το ελαιοτριβείο - "Κυνήγι" για να εντοπιστεί ο αγρότης/ελαιοπαραγωγός - Μετά τη Δανία και τη Ρουμανία, το ελληνικό ελαιόλαδο GAEA αποσύρεται και από Νορβηγία και Γερμανία.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα