Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024
14.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νοικοκυριό: Πώς να μειώσετε τα έξοδα για τρόφιμα κατά 80%

ΑρχικήΟικιακάΚαταναλωτήςΝοικοκυριό: Πώς να μειώσετε τα έξοδα για τρόφιμα κατά 80%
spot_img

Μια μητέρα δύο μικρών παιδιών από το Ηνωμένο Βασίλειο, της οποίας η οικογένεια παράγει μηδενικά απόβλητα τροφίμων, λέει ότι η εξοικονόμηση μετρητών μεταφράζεται σε μάλλον απίστευτες διακοπές το καλοκαίρι, αλλά επίσης σε μια τόσο ποικίλη διατροφή που μια από τις πρώτες λέξεις του μεγαλύτερου από τους δύο γιους της, ήταν «χούμους».

Η Kelley Szostak, 36 ετών, που εργάζεται στο εθνικό σύστημα υγείας του Η.Β. (NHS) στο ογκολογικό τμήμα, δηλώνει πως ψωνίζοντας στα τοπικά σούπερ μάρκετ που παρέχουν ειδικές εκπτώσεις σε αρκετά προϊόντα κοντά στην ημερομηνία λήξης τους, έχει μειώσει τον εβδομαδιαίο λογαριασμό τροφίμων από 94€ σε μόλις 21€!

Η Kelley, η οποία ζει με τον σύζυγό της, Alex και τους δύο γιους τους, Alistair, τεσσάρων ετών, και Fraser, 18 μηνών στο Lancashire  του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε: «Η ποσότητα τροφής που σπαταλάται σε αυτή τη χώρα είναι εγκληματική».

Το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι που πεινάνε, ενώ υπάρχει ασφαλές φαγητό που καταλήγει σε κάδο, είναι κάτι που την ενοχλεί απίστευτα, ενώ κάνει ό,τι μπορεί για να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα και να προσφέρει έναν φθηνότερο και πιο βιώσιμο τρόπο ζωής για την οικογένειά της.

Επισκέφθηκε για πρώτη φορά ένα σούπερ μάρκετ με τις ειδικές προσφορές τροφίμων το 2011.

«Ήταν μια μικροσκοπική μικρή αποθήκη που είχε ψυγεία, καταψύκτες και ράφια απολύτως γεμάτα με κοντόληκτα προϊόντα. Εξεπλάγην από το πόσα καλά πράγματα μπορούσα να βρω και όταν σκέφτηκα το γεγονός ότι διαφορετικά θα πήγαιναν στον κάδο, τρομοκρατήθηκα.»

Η 36χρονη Kelley Szostak

Από τότε που έκανε παιδιά, η Kelley λέει ότι ανησυχεί περισσότερο για το επίπεδο τροφής που σπαταλάται κάθε χρόνο.

Πρόσθεσε: “Πάντα λέω, το φαγητό είναι καλύτερο στις κοιλιές, παρά στον κάδο“.

Κάθε εβδομάδα, η Kelley πλέον χρειάζεται ένα μικρό χρηματικό ποσό, το οποίο απέχει πολύ από τις 80 λίρες (94€) που ξόδευε για να ταΐσει την οικογένειά της.

Είπε: «Δουλεύω με έναν πολύ σφιχτό εβδομαδιαίο προϋπολογισμό και έχουμε εξοικονομήσει τόσα πολλά χρήματα αγοράζοντας εκπτωτικά τρόφιμα. Η μείωση του λογαριασμού τροφίμων κατά 62 λίρες (73€) την εβδομάδα σήμαινε ότι, πριν από την πανδημία, ήμασταν σε θέση να έχουμε δύο οικογενειακές διακοπές στην Αυστραλία και μία στη Νέα Ζηλανδία. Με τα χρόνια, έχω μάθει πολλά για την αποθήκευση τροφίμων και τους καλύτερους τρόπους εξοικονόμησης τροφής.»

Προτείνει λοιπόν για παράδειγμα, την τοποθέτηση κρεμμυδιών σε ένα μικρό ποτήρι νερό πριν μπούνε στο ψυγείο, για να τα κρατήσετε πιο φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ακόμα, να κόψετε το κρέας σε μεγέθη μερίδων πριν το καταψύξετε.

Για να επιτύχει τους στόχους της, έχει προμηθευτεί δύο καταψύκτες.

Τα εναλλακτικά καταστήματα τροφίμων, έχουν επίσης βοηθήσει στο να μη γίνουν οι γιοι της ιδιότροποι καταναλωτές. Έχουν μια τόσο ποικίλη διατροφή, επειδή δεν γνωρίζουν τι θα είναι διαθέσιμο σε έκπτωση κάθε φορά.

“Μια από τις πρώτες λέξεις του μεγαλύτερου γιου μου ήταν στην πραγματικότητα χούμους.” όπως η ίδια είπε.

“Ελλείψει καλύτερης λέξης, η ποσότητα αποβλήτων τροφίμων που παράγει η χώρα μας, είτε είναι σε επίπεδο κατασκευαστή, είτε σε επίπεδο λιανοπωλητή είτε σε επίπεδο καταναλωτών είναι απολύτως αποκρουστική. Είναι απλά απαίσιο.”

“Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι τροφίμων που πάνε χαμένα και υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι που ζουν σε επισιτιστική φτώχεια. Αυτό δεν θα έπρεπε καν να είναι ένα θέμα σε αυτή τη χώρα. Εάν υπάρχει φαγητό που είναι απολύτως ασφαλές για κατανάλωση από τον άνθρωπο, γιατί δεν φτάνει στον άνθρωπο;”

Πρόσθεσε: “Μου αρέσει η εφαρμογή Too Good to Go και αγοράζω επίσης από το The Real Junk Food Project στο Λιντς, έναν οργανισμό που χρησιμοποιεί τρόφιμα που διαφορετικά θα είχαν απορριφθεί από τα σούπερ μάρκετ, τα εστιατόρια και άλλους ανεξάρτητους προμηθευτές τροφίμων για να παράγουν οικονομικά γεύματα”.

Ήδη, την ακολουθούν σε αυτό το μονοπάτι, οι φίλοι και η οικογένειά της.

Τα ‘Surplus food shops” όπως λέγονται, είναι εκπτωτικά καταστήματα τροφίμων, τα οποία γνωρίζουν αυξανόμενη δημοτικότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο και είναι πλέον δυνατόν να εντοπιστούν μέσω εφαρμογών στο κινητό.

“Ενθαρρύνω όποιον μπορώ να κάνει το άλμα και να δοκιμάσει.”

Και ελπίζει ότι μιλώντας, μπορεί επίσης να διαλύσει μερικούς κοινούς μύθους γύρω από τις εκπτωτικές αγορές.

“Υπάρχει μια κοινή παρανόηση για τα τρόφιμα από τα εκπτωτικά καταστήματα. Ως οικογένεια, αυξήσαμε την πρόσληψη λαχανικών επειδή αγοράζουμε κουτιά από λαχανικά, που δεν πωλούνται σε κανονικά καταστήματα. Όλα όσα αγοράζουμε είναι πολύ καλής ποιότητας και όχι μόνο ταΐζουμε την τετραμελή οικογένειά μας, αλλά μαγειρεύουμε και για τα πεθερικά μου και τον παππού του συζύγου μου”.

Η Kelley ελπίζει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πραγματοποιήσει σημαντικές περιβαλλοντικές αλλαγές. Φέρνει ως παράδειγμα τη Γαλλία, όπου είναι πλέον παράνομο για τα καταστήματα να πετάνε τρόφιμα που είναι κατάλληλα για κατανάλωση από τον άνθρωπο.

Καταλήγει, δηλώνοντας στο WalesOnline: “Καταλαβαίνω ότι τα χρήματα δεν φυτρώνουν στα δέντρα, αλλά εμείς κάνουμε την ιεράρχηση. Αυτό θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα “.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ακρυλαμίδιο στο ψωμί: Πως σχηματίζεται η επικίνδυνη ουσία και πως να την αποφύγετε

Το ψωμί περιέχει αισθητά λιγότερο ακρυλαμίδιο από πατάτες και πατατάκια, αλλά λόγω του υψηλού ποσοστού κατανάλωσής του είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που συνεισφέρουν στην καθημερινή πρόσληψη της καρκινογόνου ουσίας.

Επεξεργασμένα τρόφιμα και φάρμακα απώλειας βάρους: Μια επικίνδυνη σχέση

Πως βιομηχανία υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων "βοηθά" τη βιομηχανία φαρμάκων απώλειας βάρους.

EFSA: Διαβούλευση για μέγιστο επιθυμητό επίπεδο βιταμίνης Ε λόγω κινδύνων για την υγεία

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από την υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης Ε.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα