Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
9.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πώς να διαλέξετε το καλύτερο κρασί από σουπερμάρκετ

ΑρχικήΟικιακάΚαταναλωτήςΠώς να διαλέξετε το καλύτερο κρασί από σουπερμάρκετ
spot_img

Η μεγάλη ποικιλία κρασιών στα σουπερμάρκετ, αυξάνει και τις πιθανότητες μιας αποτυχημένης αγοράς. Ακόμα και τότε όμως, υπάρχει τρόπος να μην… “κλαίτε” τα χρήματά σας

Της Βιργινίας Κιμπουρόπουλου

Οι τιμές των τροφίμων και των ποτών ανεβαίνουν ολοένα και περισσότερο και αυτό δε θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο το κρασί. Για πολλούς από εμάς που η τσέπη αντέχει περιορισμένα αλκοολούχα ποτά, αλλά αγαπάμε το κρασί, στρεφόμαστε στο σουπερμάρκετ που διαθέτει προσφορές και πιο οικονομικές λύσεις. Σε αντίθεση με την κοινή γνώμη, οικονομικό δεν σημαίνει πάντα κακό, όπως αντίστοιχα δεν είναι πάντα καλύτερα, τα ακριβά κρασιά. Χρειάζεται απλά να ξέρουμε το σωστό τρόπο να ψάξουμε το καλύτερο. Παρακάτω σας προτείνουμε μερικές λύσεις για να αγοράζετε το καλύτερο δυνατό κρασί από ένα σουπερμάρκετ.

Εστιάστε σε ποικιλίες που γνωρίζετε και αγαπάτε 

Σε όλους μας αρέσει να δοκιμάζουμε καινούρια πράγματα και γεύσεις, αλλά, ειδικά στην περίπτωση που υπάρχουν πολλές διαφορετικές ετικέτες και επιλογές, είναι καλύτερο να εστιάσει κανείς στην ποικιλία που ξέρει πως θα τον αφήσει ευχαριστημένο. Για παράδειγμα, το ασύρτικο είναι πάντα μια καλή επιλογή. 

Η προέλευση μετράει

Πολλές οινοπαραγωγικές περιοχές έχουν αυστηρούς κανονισμούς που πρέπει να ακολουθούν οι οινοπαραγωγοί για να αναφέρουν την περιοχή στη φιάλη. Και αυτό ίσως σας βοηθήσει να επιλέξετε μια αξιόπιστη περιοχή, όσο πιο συγκεκριμένα αναφέρεται, τόσο το καλύτερο. Για παράδειγμα αντί για ένα κρασί που απλά αναγράφεται ως κρασί από την Κρήτη, επιλέξτε μια ετικέτα που θα αναγράφει μια πιο ειδική τοποθεσία που εμπιστεύεστε, π.χ Νεμέα.

Ρίξτε μια ματιά στην περιεκτικότητα σε αλκοόλ

Μπορεί να το δείτε και ως ABV. Αναγράφεται σε κάθε μπουκάλι και μπορεί να σας δώσει μια ιδέα για τι υπάρχει μέσα. Το ABV καθορίζεται από το πόσο ώριμα ήταν τα σταφύλια όταν μαζεύτηκαν. Όσο υψηλότερο είναι το ABV, τόσο πιο πλούσιο είναι το κρασί. Οπότε για ένα πιο δυνατό κρασί, προτιμήστε ABV  13% ή παραπάνω. Για ελαφρύτερα, πιο ξηρά κρασιά, επιμείνετε σε κρασιά με ABV μικρότερο από 13%.

Διαβάστε ολόκληρη την ετικέτα 

Αυτό είναι κάτι που πρέπει να κάνετε για όλα τα κρασιά (και όχι μόνο). Το να διαβάσει κανείς απλά στην ετικέτα τη φράση «Sauvignon Blanc» δεν λέει σχεδόν τίποτα για το κρασί, οπότε φροντίστε να διαβάζετε τόσο το μπροστινό όσο και το πίσω μέρος της ετικέτας. Συχνά τα οινοποιεία έχουν τις δικές τους γευστικές νότες και μπορεί επίσης να σας πουν περισσότερα για την παραγωγή τους. Για παράδειγμα στο κόκκινο ξηρό κρασί Ραψάνη αναγράφεται πως περιέχει νότες από μπαχαρικά και βανίλια, αλλά και ότι πρόκειται για ένα έντονο μπουκέτο από φραγκοστάφυλο, βατόμουρο και κεράσι και πουρέ από ελιά και τομάτα.

Αναζήτηση ανάλογα με την τιμή

Τα μπουκάλια τόσο στα ράφια όσο και στην ιστοσελίδα του σουπερμάρκετ, κατατάσσονται ανάλογα με την τιμή, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να είστε πιο προσεκτικοί στο πού θα βρείτε τι, ανάλογα με το τί ψάχνετε. Σε αυτό το κομμάτι βοηθά να προσέχετε και τις προσφορές ανά περίοδο, με χαρακτηριστικότερες τις γιορτές Χριστούγεννα και  Πάσχα ή την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Αν επιλέξετε την διαδικτυακή αγορά, μπορείτε να εκμεταλλευτείτε γενικά τα εργαλεία που διαθέτει η ιστοσελίδα και να προσαρμόσετε την αναζήτηση στο τι έχετε στο μυαλό σας.

Και ακόμα και αν αποτύχετε στην επιλογή σας…

Ας υποθέσουμε ότι ακολουθήσατε αυτές τις συμβουλές και επιστρέψατε στο σπίτι με ένα μπουκάλι κρασί, αλλά δεν είναι αυτό που περιμένατε. Ε, δεν έγινε και τίποτα! Μπορείτε να αυτοσχεδιάσετε και να το κάνετε ακόμα καλύτερο. Για τα λευκά κρασιά, προσθέστε ανθρακούχο νερό, λίγα εσπεριδοειδή και ότι φρούτο έχετε στο ψυγείο για ένα γρήγορο spritzer. Για κόκκινα κρασιά,  μια επιλογή είναι να φτιάξετε ένα ζεστό κρασί με μπαχαρικά ή για το καλοκαίρι, ένα καλιμότσο προσθέτοντας Coca-Cola. Για το ροζέ κρασί, μπορείτε να το βάλετε σε ένα ποτήρι με φράουλες ή κάποιο άλλο κόκκινο, γλυκό φρούτο και να φτιάξετε ένα αυτοσχέδιο κοκτέιλ. Στο κάτω κάτω, πόσο κακό μπορεί να είναι ένα κρασί;

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ανάκληση 150.000 εμφιαλωμένων νερών: Το  «τεράστιο λάθος» των αρχών

Τον γύρο του κόσμου έκανε μία λανθασμένη ανακοίνωση προκαλώντας την αντίδραση της εταιρείας.

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο