Τετάρτη, 9 Ιουλίου, 2025
35.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πόσες φορές μπορώ να ξαναζεστάνω το μαγειρεμένο φαγητό;

ΑρχικήΟικιακάΚαταναλωτήςΠόσες φορές μπορώ να ξαναζεστάνω το μαγειρεμένο φαγητό;
spot_img

Η αξιοποίηση του μαγειρεμένου φαγητού που περίσσεψε έχει πολλά πλεονεκτήματα αλλά απαιτεί ιδιαίτερο χειρισμό

Το φαγητό που περισσεύει, τουλάχιστον στα ελληνικά νοικοκυριά σπάνια πάει στα σκουπίδια. Διατηρείται στο ψυγείο και καταναλώνεται τις επόμενες ημέρες αυτούσιο ή ως μέρος ενός άλλου φαγητού, ή μπαίνει στην κατάψυξη. Η ελληνική οικιακή κουλτούρα, γνωρίζει καλά εδώ και δεκαετίες αν όχι για αιώνες το θέμα της σπατάλης τροφίμων που πρόσφατα έχει αναδειχθεί ως μείζον θέμα προστασίας του περιβάλλοντος. Οι μαμάδες μας και οι γιαγιάδες μας δεν είχαν ιδέα για το περιβάλλον, ήξεραν όμως ότι ποτέ δεν πετάμε το φαγητό για λόγους οικονομίας και επιβίωσης της οικογένειας και ήξεραν και τον τρόπο να το διατηρήσουν ασφαλές. Ωστόσο πολλοί σήμερα δεν γνωρίζουν και αναρωτιούνται: Πόσες φορές μπορώ να ξαναζεστάνω το μαγειρεμένο φαγητό;

Καταρχήν θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η ανάπτυξη βακτηρίων μπορεί να προκαλέσει τροφικές δηλητηριάσεις. Και η διαχείριση των μαγειρεμένων τροφίμων είναι κρίσιμης σημασίας, καθώς αποτελούν ένα εξαιρετικό περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων, στην οποία συμβάλουν δύο παράγοντες: η θερμοκρασία δωματίου και ο χρόνος. Τα μαγειρεμένα τρόφιμα που περισσεύουν μπορούν να αποθηκευτούν στο ψυγείο για έως και τρεις έως τέσσερις ημέρες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μπορείτε να τα ξαναζεστάνετε στους 75°C. Βεβαιωθείτε ότι έχετε επιστρέψει οποιοδήποτε αχρησιμοποίητη ποσότητα στο ψυγείο εντός δύο ωρών για να παραμείνουν ασφαλή.

Και μετά από κάθε ξαναζέσταμα, τα περισσεύματα θα είναι ασφαλή στο ψυγείο για άλλες τρεις έως τέσσερις ημέρες. Επειδή η ποιότητα μειώνεται κάθε φορά που ξαναζεσταίνετε τα τρόφιμα, είναι καλύτερο να ξαναζεστάνετε μόνο την ποσότητα που χρειάζεται. Τα μαγειρεμένα τρόφιμα που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν εντός τεσσάρων ημερών θα πρέπει να μπαίνουν στην κατάψυξη για μεγαλύτερη και ασφαλή αποθήκευση. Τα περισσεύματα είναι ασφαλή στην κατάψυξη επ’ αόριστον, αλλά έχουν την καλύτερη ποιότητα για μερικούς μήνες. Τέλος, όσον αφορά τα περισσεύματα, βασιστείτε στην παλιά παροιμία «όταν έχεις αμφιβολίες, πέταξέ το», εάν προκύψουν ανησυχίες σχετικά με την ασφάλειά του. Είναι πάντα καλύτερο να ασχολείστε με το μικρό ζήτημα της παρασκευής ή της παραγγελίας νέου φαγητού, παρά με ένα πιο σοβαρό αργότερα.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πάνω από 180 τροφικές δηλητηριάσεις σε 4 ευρωπαϊκές χώρες από ένα “αθώο” τρόφιμο – Τι έδειξε έρευνα στο eurosurveillance

Πώς ένα "αθώο" τρόφιμο προκάλεσε πανευρωπαϊκή επιδημία λοιμώξεων από Yersinia enterocolitica

LIDL Dk: Ανακαλείται ελαφρύ σνακ που μπορεί να γίνει θανάσιμη παγίδα – Η Ευρωπαϊκή κινητοποίηση και η απίστευτη ιστορία που είχε προηγηθεί

Οι Αρχές της Δανίας ενημέρωσαν την Ευρώπη για δυνητικό σοβαρό κίνδυνο από ρόφημα που πωλείται στα ράφια της αλυσίδας LIDL - Είχε προηγηθεί θάνατος ασθενούς 30 ώρες μετά την κατανάλωση παρόμοιου προϊόντος

Δηλητηριασμένα μπισκότα έδωσαν σε 233 παιδιά νηπιαγωγείου – Κατέληξαν στο νοσοκομείο με υψηλά επίπεδα μολύβδου – 8 συλλήψεις

Το προσωπικό χρησιμοποίησε χρωστικές απαγορευμένες για τρόφιμα και αγορασμένες από το διαδίκτυο - Πόνοι στο στομάχι, ναυτία και μαύρα δόντια, τα πρώτα συμπτώματα της δηλητηρίασης εκατοντάδων παιδιών
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα