Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πρέπει να σκεπάζουμε την κατσαρόλα όταν βράζουμε αυγά;

ΑρχικήΟικιακάΠρέπει να σκεπάζουμε την κατσαρόλα όταν βράζουμε αυγά;
spot_img

Είτε το προτιμάτε σφιχτό είτε μελάτο, υπάρχουν χρήσιμα tips για να πετύχετε ένα τέλειο αποτέλεσμα.

Ακόμη κι αν το αυγό φαινομενικά είναι από τα πιο εύκολα φαγητά για μαγείρεμα, το βράσιμο του, απαιτεί συγκεκριμένη διαδικασία προκειμένου να ψηθεί σωστά και να μην σπάσει το κέλυφος. Όταν πρόκειται για 1-2 αυγά φυσικά το μπρίκι μπορεί να κάνει δουλειά, ωστόσο για μεγαλύτερες παρτίδες η κατσαρόλα θα εξοικονομήσει χρόνο και θα “εκτελέσει” ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

   Μια φαρδιά κατσαρόλα θα βοηθήσει ώστε να ψηθούν όλα τα αυγά δημιουργώντας μια μόνο στρώση, την οποία θα πρέπει να καλύπτει το νερό για τουλάχιστον 2 εκατοστά. Ο “συνωστισμός” των αυγών δεν βοηθάει στο ψήσιμο και ούτε αν τα αυγά προεξέχουν από το νερό.

   Τοποθετώντας μια κουτάλια της σούπας ξύδι στο νερό, θα βοηθήσει ώστε αν σπάσει το κέλυφος να μην χυθεί το ασπράδι στην κατσαρόλα. Το αλάτι μπορεί να επιτύχει τα ίδια αποτελέσματα ωστόσο θα αυξήσει το σημείο βρασμού του νερού το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικό ψήσιμο του κρόκου. Ουσιαστικά εφόσον τα αυγά βρίσκονται σε σωστή θερμοκρασία, το κέλυφος δεν θα πρέπει να σπάσει.

Το μυστικό είναι να τοποθετηθούν σε μέτρια προς δυνατή φωτιά χωρίς καπάκι, έτσι ώστε όταν πάρουν βράση, η ανοιχτή επιφάνεια να επιβραδύνει τη διαδικασία θέρμανσης και να μειώσει την πιθανότητα να ραγίσουν τα κελύφη. Οι φυσαλίδες που ορισμένες φορές παρατηρούμε να βγαίνουν από το κέλυφος, είναι αποτέλεσμα διαστολής του θύλακα αέρα στο κατά μέρος του αυγού. Έτσι ο αέρας θα διαφύγει μέσω των πόρων του κελύφους ως μικρές φυσαλίδες. Εάν τα αυγά θερμαίνονται πολύ γρήγορα, όπως στην περίπτωση με καπάκι, ο αέρας θα δημιουργήσει μεγαλύτερη πίεση στο εσωτερικό του αυγού με αποτέλεσμα να σπάσει.

    Το καπάκι το τοποθετούμε στην κατσαρόλα μόλις πάρει μια πλήρη βράση το νερό, και αποσύρουμε από τη φωτιά. Ωστόσο και σε αυτήν τη περίπτωση απαιτείται προσοχή με τους χρόνους γιατί τα αυγά στο ζεστό νερό συνεχίζουν να ψήνονται και μπορεί να οδηγηθούν σε ένα αχνοπράσινο, κρόκο. Τα πολύ μεγάλα αυγά χρειάζονται 18 λεπτά για να ψηθούν πλήρως, τα μεγάλα αυγά χρειάζονται 15 λεπτά και τα μεσαία 12 λεπτά. Σε περίπτωση που επιθυμούμε μελάτα αυγά, δηλαδή ψημένο ασπράδι και ρευστό κρόκο, 3-5 λεπτά θα δημιουργήσουν ένα τέλειο αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση ένας χρονοδιακόπτης θα βοηθήσει να μην ξεφύγουμε με τους χρόνους.

    Σύμφωνα με τη συγγραφέα βιβλίων μαγειρικής Lisa Steele, όταν τελειώσει ο χρόνος ψησίματος θα πρέπει να τοποθετηθούν τα αυγά σε ένα μπολ με πολύ κρύο νερό για πέντε λεπτά, έτσι ώστε να σταματήσει η διαδικασία ψησίματος στο εσωτερικό. Επίσης, η συστολή που θα δημιουργηθεί με το κρύο νερό, θα διευκολύνει το ξεφλούδισμα.

    Σε περίπτωση που έχουμε φτιάξει μια μεγάλη παρτίδα αυγών, θα πρέπει να τα ξεφλουδίσουνε και να τα τοποθετήσουμε στο ψυγείο. Έτσι θα μπορούν να διατηρηθούν έως και μια εβδομάδα.

https://www.thespruceeats.com/make-perfect-hard-boiled-eggs-1328701

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο