Είτε το προτιμάτε σφιχτό είτε μελάτο, υπάρχουν χρήσιμα tips για να πετύχετε ένα τέλειο αποτέλεσμα.
Ακόμη κι αν το αυγό φαινομενικά είναι από τα πιο εύκολα φαγητά για μαγείρεμα, το βράσιμο του, απαιτεί συγκεκριμένη διαδικασία προκειμένου να ψηθεί σωστά και να μην σπάσει το κέλυφος. Όταν πρόκειται για 1-2 αυγά φυσικά το μπρίκι μπορεί να κάνει δουλειά, ωστόσο για μεγαλύτερες παρτίδες η κατσαρόλα θα εξοικονομήσει χρόνο και θα “εκτελέσει” ένα καλύτερο αποτέλεσμα.
Μια φαρδιά κατσαρόλα θα βοηθήσει ώστε να ψηθούν όλα τα αυγά δημιουργώντας μια μόνο στρώση, την οποία θα πρέπει να καλύπτει το νερό για τουλάχιστον 2 εκατοστά. Ο “συνωστισμός” των αυγών δεν βοηθάει στο ψήσιμο και ούτε αν τα αυγά προεξέχουν από το νερό.
- Δείτε επίσης: ΕΕ: Οι 5 πιο δημοφιλές πηγές εναλλακτικών πρωτεϊνών – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα υποκατάστατα κρέατος και γαλακτοκομικών
Τοποθετώντας μια κουτάλια της σούπας ξύδι στο νερό, θα βοηθήσει ώστε αν σπάσει το κέλυφος να μην χυθεί το ασπράδι στην κατσαρόλα. Το αλάτι μπορεί να επιτύχει τα ίδια αποτελέσματα ωστόσο θα αυξήσει το σημείο βρασμού του νερού το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικό ψήσιμο του κρόκου. Ουσιαστικά εφόσον τα αυγά βρίσκονται σε σωστή θερμοκρασία, το κέλυφος δεν θα πρέπει να σπάσει.
Το μυστικό είναι να τοποθετηθούν σε μέτρια προς δυνατή φωτιά χωρίς καπάκι, έτσι ώστε όταν πάρουν βράση, η ανοιχτή επιφάνεια να επιβραδύνει τη διαδικασία θέρμανσης και να μειώσει την πιθανότητα να ραγίσουν τα κελύφη. Οι φυσαλίδες που ορισμένες φορές παρατηρούμε να βγαίνουν από το κέλυφος, είναι αποτέλεσμα διαστολής του θύλακα αέρα στο κατά μέρος του αυγού. Έτσι ο αέρας θα διαφύγει μέσω των πόρων του κελύφους ως μικρές φυσαλίδες. Εάν τα αυγά θερμαίνονται πολύ γρήγορα, όπως στην περίπτωση με καπάκι, ο αέρας θα δημιουργήσει μεγαλύτερη πίεση στο εσωτερικό του αυγού με αποτέλεσμα να σπάσει.
- Δείτε επίσης: Πώς να ζωντανέψετε ένα μαραμένο μαρούλι
Το καπάκι το τοποθετούμε στην κατσαρόλα μόλις πάρει μια πλήρη βράση το νερό, και αποσύρουμε από τη φωτιά. Ωστόσο και σε αυτήν τη περίπτωση απαιτείται προσοχή με τους χρόνους γιατί τα αυγά στο ζεστό νερό συνεχίζουν να ψήνονται και μπορεί να οδηγηθούν σε ένα αχνοπράσινο, κρόκο. Τα πολύ μεγάλα αυγά χρειάζονται 18 λεπτά για να ψηθούν πλήρως, τα μεγάλα αυγά χρειάζονται 15 λεπτά και τα μεσαία 12 λεπτά. Σε περίπτωση που επιθυμούμε μελάτα αυγά, δηλαδή ψημένο ασπράδι και ρευστό κρόκο, 3-5 λεπτά θα δημιουργήσουν ένα τέλειο αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση ένας χρονοδιακόπτης θα βοηθήσει να μην ξεφύγουμε με τους χρόνους.
Σύμφωνα με τη συγγραφέα βιβλίων μαγειρικής Lisa Steele, όταν τελειώσει ο χρόνος ψησίματος θα πρέπει να τοποθετηθούν τα αυγά σε ένα μπολ με πολύ κρύο νερό για πέντε λεπτά, έτσι ώστε να σταματήσει η διαδικασία ψησίματος στο εσωτερικό. Επίσης, η συστολή που θα δημιουργηθεί με το κρύο νερό, θα διευκολύνει το ξεφλούδισμα.
Σε περίπτωση που έχουμε φτιάξει μια μεγάλη παρτίδα αυγών, θα πρέπει να τα ξεφλουδίσουνε και να τα τοποθετήσουμε στο ψυγείο. Έτσι θα μπορούν να διατηρηθούν έως και μια εβδομάδα.
https://www.thespruceeats.com/make-perfect-hard-boiled-eggs-1328701
- Δείτε επίσης: Δίαιτα με μηλόξυδο: μύθος ή αλήθεια;