Κυριακή, 13 Απριλίου, 2025
14.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι είναι τα ψευδοδημητριακά

ΑρχικήPicksNews LineΤι είναι τα ψευδοδημητριακά
spot_img

Ποιες οι διαφορές με τα κανονικά δημητριακά και γιατί χαρακτηρίζονται ως superfoods

Ένα ψευδοδημητριακό ή ψευδοσπόρος, είναι ουσιαστικά τύποι χόρτων που χρησιμοποιούνται και καταναλώνονται ως σπόροι σχεδόν με τον ίδιο τρόπο, όπως τα δημητριακά. Για να καταλάβετε τι ακριβώς σημαίνει αυτό, τα κανονικά δημητριακά φυτρώνουν ως χόρτα, αλλά παράγουν καρπούς. Βοτανικά, τα ψευδοδημητριακά δεν είναι ούτε χόρτα ούτε αληθινοί σπόροι δημητριακών. Είναι, όμως, συνήθως πλούσια σε πρωτεΐνη, δεν έχουν γλουτένη και θεωρούνται δημητριακά ολικής αλέσεως. 

- Advertisement -

Πολλά από τα δημητριακά που χρησιμοποιούνταν από αρχαιοτάτων χρόνων είναι ψευδοδημητριακά. Παραδείγματα ψευδοδημητριακών περιλαμβάνουν την κινόα, τον αμάραντο, το φαγόπυρο, τους σπόρους Chia, τους σπόρους Wattleseed και το Kaniwa. Όλοι αυτοί οι σπόροι θεωρούνται υπερτροφές (superfoods), εξαιτίας των πλεονεκτημάτων που παρέχουν στην υγεία και της υψηλής τους διατροφικής αξίας. Για αυτό το λόγο, αποτελούν ιδανικές προσθήκες σε μια χορτοφαγική ή vegan δίαιτα. Παρακάτω, θα γνωρίσουμε λίγο καλύτερα ορισμένους από αυτούς

Κινόα

Η κινόα κυκλοφορεί συνήθως σε λευκή, κόκκινη και μαύρη μορφή στα καταστήματα. Μπορεί να μαγειρευτεί πολύ εύκολα, ειδικά αν είναι προπλυμένη, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να της συμπεριφερθείτε ακριβώς όπως στο ρύζι (2φλ. Νερό για ένα φλ κινόα). Μπορείτε να απολαύσετε την κινόα σκέτη ή να την προσθέσετε σε μια σαλάτα ή ακόμα και ως συνοδευτικό σε κάποιο κρέας ή ψάρι. 

Αμάραντος

Ο αμάραντος τρώγεται συνήθως αφού βράσει και προετοιμάζεται σε 3 φλιτζάνια νερό για 1 φλιτζάνι αμάραντο. Χρειάζεται περίπου 20 λεπτά. Απολαύστε τον με ψητά λαχανικά, κρέας ή τόφου για ένα νόστιμο μεσημεριανό ή βραδινό ή με φρούτα, ξηρούς καρπούς, βούτυρο και καστανή ζάχαρη για πρωινό. 

Φαγόπυρο

Το φαγόπυρο κυκλοφορεί στην αγορά είτε σε μορφή πλιγουριού, είτε ωμό είτε φρυγανισμένο, είτε ως αλεύρι. Το φαγόπυρο βράζει ακριβώς με τον ίδιο τρόπο όπως ο αμάραντος, απλά για περισσότερο χρονικό διάστημα (45 λεπτά). Για ένα γλυκό πρωινό προσθέστε κάρδαμο, το γλυκαντικό της επιλογής σας και ό,τι πρόσθετο προϊόν θέλετε, όπως φρέσκα φρούτα, ακόμα και ξηρούς καρπούς.

Σπόροι Chia

Οι σπόροι chia, επειδή διογκώνονται αν έρθουν σε επαφή με το νερό, φουσκώνουν το στομάχι και δίνουν ένα αίσθημα πληρότητας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Πρέπει να εμποτιστούν εκ των προτέρων σε νερό για να καταναλωθούν, αποκτώντας έτσι μια υφή σαν τζελ. Μπορούν να καταναλωθούν και αλεσμένοι. Οι σπόροι Chia μπορούν να προστεθούν σε σμούθι, μάφιν και γιαούρτια, αλλά αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη.

Wattleseed

Οι σπόροι Wattleseed χρησιμοποιούνται, γενικά, για την ενίσχυση της γεύσης σε παγωτό, granola, σοκολάτα, ψωμί, βούτυρο ξηρών καρπών, ακόμη και μπύρα. Οι παραδοσιακές γλυκές σάλτσες και τα γαλακτοκομικά επιδόρπια χρησιμοποιούν, επίσης, σπόρους wattleseed για να εντείνουν τη γεύση των προϊόντων τους.

Kañiwa

Οι οδηγίες προετοιμασίας για το kaniwa είναι πανομοιότυπες με αυτές της κινόα, με τη διαφορά πως το Kaniwa είναι πιο τραγανό. Προσθέστε γάλα αμυγδάλου, ξηρούς καρπούς και μούρα για ένα θρεπτικό πρωινό ή προσθέστε Kaniwa σε σαλάτες.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποια είναι η καλύτερη μαρινάδα για το κρέας σας – Τι αποκαλύπτει η επιστήμη για το μαρινάρισμα του κρέατος με οξέα

Μια σειρά πειραμάτων καταρρίπτει μύθους και επιβεβαιώνει ότι η επιλογή του σωστού οξέος μπορεί να κάνει τη διαφορά στην υφή, τη γεύση και τη ζουμερότητα του κρέατος.

Το φθηνό ψάρι στο “στόχαστρο” Οργανώσεων – Γιατί και ποιοι εξέδωσαν οδηγία να μην το τρώμε – Αντιδρά η ευρωπαϊκή Αλιεία

Η αλιευτική βιομηχανία της ΕΕ καταγγέλλει τη συμβουλή των ΜΚΟ προς τους καταναλωτές να σταματήσουν να αγοράζουν το ψάρι που αλιεύει ο στόλος της ΕΕ

Προσοχή – ΕΦΕΤ: «ΜΗΝ το φάτε» – Το ελληνικό κοτόπουλο που ανακαλείται από τα σουπερμάρκετ – Κίνδυνος δηλητηρίασης (Φωτο)

Ανάκληση κοτόπουλου ελληνικής εταιρείας μολυσμένου με το παθογόνο βακτήριο της σαλμονέλας
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα