Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024
16.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κόλιανδρος: Ποια είναι η διαφορά μεταξύ φύλλων και σπόρων

ΑρχικήΟικιακάΚόλιανδρος: Ποια είναι η διαφορά μεταξύ φύλλων και σπόρων
spot_img

Γιατί δεν μπορεί να αντικαταστήσει το ένα το άλλο σε συνταγές;

   Πιθανώς θα έχετε παρατηρήσει πως στα αγγλικά υπάρχουν δυο λέξεις που προσδιορίζουν τον κόλιανδρο: το cilantro και το coriander. Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για δυο λέξεις αλλά συνήθως για δυο διαφορετικά σημεία του λαχανικού. Παρόλο που και τα δυο προέρχονται από το φυτικό είδος, Coriandrum sativum, αναφέρονται διαφορετικά σε διάφορα μέρη του κόσμου, με το coriander να αναφέρεται μόνο στους αποξηραμένους σπόρους ή σε ολόκληρο το φυτό, ενώ το cilantro αναφέρεται συνήθως στα φύλλα και το μίσχο. 

  Στη Βόρεια Αμερική, το cilantro αναφέρεται στα φύλλα και τους μίσχους του φυτού, ενώ η ίδια η λέξη είναι η ισπανική ονομασία των φύλλων κόλιανδρου, ενώ οι αποξηραμένοι σπόροι του φυτού ονομάζονται coriander. Διεθνώς, είναι το αντίστροφο, δηλαδη το coriander είναι το όνομα των φύλλων και των μίσχων του φυτού, ενώ οι αποξηραμένοι σπόροι λέγονται σπόροι κόλιανδρου.

   Παρά το γεγονός ότι προέρχονται από το ίδιο φυτό, έχουν σημαντικά διαφορετικά θρεπτικά προφίλ, γεύσεις και χρήσεις.Τα φύλλα cilantro έχουν πολύ υψηλότερα επίπεδα βιταμινών, αλλά χαμηλότερα επίπεδα μετάλλων. Αντίθετα, οι σπόροι κόλιανδρου έχουν χαμηλότερα επίπεδα βιταμινών, αλλά πολύ περισσότερα μέταλλα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο φρέσκος κόλιανδρος είναι 92,2% νερό. Εν τω μεταξύ, οι σπόροι κόλιανδρου περιέχουν μόνο 8,9% νερό. Αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο οι σπόροι έχουν χαμηλότερα επίπεδα μετάλλων κατά βάρος, καθώς το νερό του κόλιανδρου δεν περιέχει μέταλλα ή θερμίδες.

     Όσον αφορά τη γεύση και την οσμή, το cilantro είναι ένα βότανο με αρωματική, εσπεριδοειδή γεύση. Πολλοί απολαμβάνουν τη δροσιστική γεύση και το άρωμά του, άλλοι όμως δεν το αντέχουν καθώς συνήθως τείνουν να έχουν ένα γενετικό χαρακτηριστικό που τους κάνει να αντιλαμβάνονται τον κόλιαντρο ως «βρώμικο» ή «σαπουνένιο». Μια μελέτη εξέτασε το ποσοστό των ανθρώπων από διαφορετικές εθνότητες που αντιπαθούν τον κόλιανδρο. Βρήκαν ότι το 21% των Ανατολικοασιατών, το 17% των Καυκάσιων, το 14% των ανθρώπων αφρικανικής καταγωγής, το 7% των Νοτιοασιατών, το 4% των Ισπανόφωνων και το 3% των συμμετεχόντων στη Μέση Ανατολή αντιπαθούσαν τον κόλιανδρο.

    Από την άλλη πλευρά, οι σπόροι κόλιανδρου φαίνεται να έχουν λιγότερο “πολωτική” γεύση και οσμή. Το άρωμά τους περιγράφεται ως ζεστό, πικάντικο και ξηρό, με μια νότα εσπεριδοειδών. Το μπαχαρικό συνήθως συνδυάζεται με κύμινο και κανέλα επειδή μοιράζονται παρόμοια γευστικά χαρακτηριστικά.

   Η αναζωογονητική, εσπεριδοειδής γεύση των φύλλων του κόλιανδρου τα έχει κάνει μια κοινή γαρνιτούρα στα πιάτα της Νότιας Αμερικής, του Μεξικού, της Νότιας Ασίας, της Κίνας και της Ταϊλάνδης. Λόγω των διαφορετικών γευστικών τους προφίλ, τα φύλλα κόλιανδρου και ο σπόροι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναλλακτικά.

   Αρκετές μελέτες έχουν συνδέσει τον κόλιανδρο σε όλες του τις μορφές με μερικά εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία όπως:

  • Μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή
  • Μπορεί να μειώσει τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις
  • Μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
  • Μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των λοιμώξεων

 Ωστόσο, τα περισσότερα από αυτά τα ευρήματα προέρχονται από μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες ή σε ζώα. Αν και είναι πολλά υποσχόμενα, χρειάζεται περισσότερη έρευνα σε ανθρώπους.

Πηγή: https://www.healthline.com/nutrition/cilantro-vs-coriander#TOC_TITLE_HDR_4

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εμφιαλωμένα νερά: Νέα μελέτη βρήκε χημικά PFAS στο 99% των δειγμάτων – Τι μπορούν να κάνουν οι καταναλωτές

Νέα μελέτη αποκάλυψε πως τα «για πάντα χημικά» PFAS υπάρχουν στο 99% των εμφιαλωμένων νερών.

Τα αντικολλητικά τηγάνια προκαλούν προκαλούν δυσλειτουργία του σπέρματος!

Ερευνητές συσχετίζουν την παρουσία μικροπλαστικών από υλικό που χρησιμοποιείται σε αντικολλητικά τηγάνια με μειωμένη ποιότητα και αριθμό σπέρματος.

Καφές, κακάο, σόγια, φοινικέλαιο: Εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η παράταση εφαρμογής του EUDR

Παράταση ενός έτους στην εφαρμογή του κανονισμού της ΕΕ για την αποψίλωση των δασών.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο