cibum team
Είτε φρέσκο είτε ξερό, είτε μαγειρεμένο είτε ωμό, το κρεμμύδι είναι μια εξαιρετική επιλογή για κάθε πιάτο και σαλάτα.
Οι φαρμακευτικές ιδιότητες των κρεμμυδιών έχουν αναγνωριστεί από την αρχαιότητα, όταν χρησιμοποιούνταν για τη θεραπεία παθήσεων όπως πονοκεφάλους, καρδιακές παθήσεις και πληγές στο στόμα.
Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι λάτρευαν το κρεμμύδι, καθώς το σχήμα του συμβόλιζε την αιωνιότητα ενώ στον Μεσαίωνα, χρησιμοποιήθηκε στο ανταλλακτικό εμπόριο για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών και προσφερόταν και ως δώρο.
Ποια είναι λοιπόν τα θρεπτικά συστατικά εκείνα που μας προσφέρει το κρεμμύδι και πώς επιδρούν στον οργανισμό μας;
Περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά
Ένα μεσσαίο κρεμμύδι έχει 44 θερμίδες και είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες.
Είναι πλούσια σε βιταμίνη C (μας παρέχει περίπου το 20% της ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης C που χρειαζόμαστε) η οποία λειτουργεί ως ισχυρό αντιοξειδωτικό στο σώμα μας, ενώ ταυτόχρονα εμπλέκεται στη ρύθμιση της ανοσολογικής υγείας, της παραγωγής κολλαγόνου, την υγείας των οστών και της απορρόφησης σιδήρου.
Τα κρεμμύδια είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνες Β, συμπεριλαμβανομένων του φυλλικού οξέος (B9) και της πυριδοξίνης (B6) – που παίζουν βασικούς ρόλους στον μεταβολισμό, την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και τη λειτουργία των νεύρων. Τέλος, είναι μια καλή πηγή καλίου – μέταλλο το οποίο λείπει από πολλούς ανθρώπους.
Μπορούν να ωφελήσουν την καρδιακή μας υγεία
Τα κρεμμύδια περιέχουν αντιοξειδωτικά και ενώσεις που καταπολεμούν τη φλεγμονή, μειώνουν τα τριγλυκερίδια και τα επίπεδα χοληστερόλης – τα οποία μπορεί να περιορίσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.
Οι ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση της υψηλής πίεσης του αίματος και στην προστασία από θρόμβους.
Περιέχουν ενώσεις που ίσως καταπολεμούν τον καρκίνο
Η κατανάλωση λαχανικών του γένους Allium, όπως το σκόρδο και τα κρεμμύδια, έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο ορισμένων καρκίνων, συμπεριλαμβανομένου του στομάχου και του παχέος εντέρου. Τα κρεμμύδια περιέχουν επίσης φισετίνη και κουερσετίνη, αντιοξειδωτικά φλαβονοειδών που μπορεί να εμποδίσουν την ανάπτυξη όγκου.
Είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά
Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις που αναστέλλουν την οξείδωση, μια διαδικασία που οδηγεί σε κυτταρική βλάβη και συμβάλλει σε ασθένειες όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις.
Τα κρεμμύδια είναι μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών. Στην πραγματικότητα, περιέχουν πάνω από 25 διαφορετικές ποικιλίες αντιοξειδωτικών φλαβονοειδών.
Τα κόκκινα κρεμμύδια, ειδικότερα, περιέχουν ανθοκυανίνες οι οποίες έχουν συσχετιστεί με 14% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών προσβολών.
Μπορεί να αυξήσουν την οστική πυκνότητα
Πιστεύεται ότι τα κρεμμύδια συμβάλλουν στη μείωση του οξειδωτικού στρες, ενισχύουν τα επίπεδα αντιοξειδωτικών και μειώνουν την οστική απώλεια, γεγονός που μπορεί να αποτρέψει την οστεοπόρωση και να ενισχύσει την πυκνότητα των οστών.
Έχουν αντιβακτηριακές ιδιότητες
Τα κρεμμύδια μπορούν να καταπολεμήσουν βακτήρια, όπως το Escherichia coli (Ε. Coli), το Pseudomonas aeruginosa, το Staphylococcus aureus (S. aureus) και το Bacillus cereus.
* Θέλεια Βασιλαντωνάκη, διαιτολόγος – διατροφολόγος