Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
17 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κέρματα από μέλι: Ο πρόγονος του ντόνατ και του λουκουμά είναι… από την αρχαία Ελλάδα

ΑρχικήΟικιακάΚέρματα από μέλι: Ο πρόγονος του ντόνατ και του λουκουμά είναι… από την αρχαία Ελλάδα
spot_img

cibum team

Οι λουκουμάδες  και τα ντόνατ είναι μια λιχουδιά που τρώνε εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο καθημερινά.

Συγκεκριμένα, το ντόνατ αποτελεί συνώνυμο της αμερικανικής κουλτούρας, ενώ ο λουκουμάς είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή.

Αυτό που είναι λίγο γνωστό, όμως, είναι πως ο πρόγονός τους είναι… από την αρχαία Ελλάδα!

Στην αρχαία Ελλάδα υπήρχε ένα γλυκό με τις αναλογίες και τον τρόπο παρασκευής του λουκουμά. Ονομαζόταν κέρματα από μέλι και είχε στρογγυλό σχήμα.

Η πρώτη αναφορά στο ιστορικό αυτό γλυκό καταγράφεται στους Ολυμπιακούς αγώνες το 776 π. Χ..

Φαίνεται πώς η προσφορά των λουκουμάδων ως έπαθλο καθιερώθηκε προς τιμήν του ταπεινού φούρναρη-αθλητή από την Ήλιδα Κορόιβου, ο οποίος στέφθηκε Ολυμπιονίκης στον αγώνα δρόμου.

Ο Αριστοτέλης, ο Αρχέστρατος και ο Αριστοφάνης το αναφέρουν επίσης σε έργα τους. Λέγεται ότι η συνταγή για την παρασκευή του είναι η πρώτη καταγεγραμμένη αρχαία συνταγή ζαχαροπλαστικής.

Το γλυκό αυτό παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ευρώπη, από τον Καλλίμαχο. Ο Αριστοτέλης αναφέρεται σε αυτό ως «χαρίσιοι πλάκοι, πλακούντες».

Άλλες αναφορές υπάρχουν επίσης από τον Αρχέστρατο, σχετικά με τους δειπνοσοφιστές καθώς και σε έργα του Αριστοφάνη.

Δεν είναι τυχαίο πως λουκουμάδες προσφέρθηκαν το 2008 στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου, ως φόρος τιμής στους πρώτους χρυσούς ολυμπιονίκες της ιστορίας της ανθρωπότητας.

Με πληροφορίες από melikarydi.gr και loukoumania.gr

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα