Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
21 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί οι βρικόλακες δεν μπορούν να φάνε σκόρδο;

ΑρχικήΟικιακάLIFEΓιατί οι βρικόλακες δεν μπορούν να φάνε σκόρδο;
spot_img

Πως συνδέθηκε το σκόρδο με το μυθικό νυκτόβιο πλάσμα;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως συνδέθηκε το σκόρδο με τους βρικόλακες και γιατί φαίνεται ότι τους απωθεί, εμποδίζει την ικανότητα τους να τρέφονται με ανθρώπινο αίμα και μπορεί ακόμη και να τους σκοτώσει;

     Υπάρχουν αρκετές θεωρίες σχετικά με το γιατί το συγκεκριμένο φυτό λέγεται ότι απωθεί τα μυθικά αυτά πλάσματα. Η πιο κοινή θεωρία συνδέει τον βαμπιρισμό με μια διαταραχή του αίματος που ονομάζεται πορφυρία. Ένα άτομο με πορφυρία δεν έχει τα ένζυμα που μετατρέπουν μια χημική ουσία που ονομάζεται πορφυρίνη σε αίμη, μέρος μιας πρωτεΐνης στα ερυθρά αιμοσφαίρια που ονομάζεται αιμοσφαιρίνη, η οποία προκαλεί τη συσσώρευση πορφυρινών. Αυτό οδηγεί σε σωματικές επιπτώσεις, όπως υποχώρηση των ούλων (που κάνει τα δόντια να φαίνονται μακρύτερα), χλωμό δέρμα, ευαισθησία στο ηλιακό φως και δυσανεξία σε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε θείο, συμπεριλαμβανομένου του σκόρδου. Θεωρητικά, τα άτομα με πορφυρία θα μπορούσαν να αναπληρώσουν την παροχή αίμης πίνοντας αίμα, επομένως δεν είναι περίεργο που έγινε η σύνδεση μεταξύ της διαταραχής και του βαμπιρισμού.

Μια άλλη θεωρία είναι πως, αυτό που συνδέει τον βαμπιρισμό με την αποστροφή για το σκόρδο είναι η λύσσα. Οι άνθρωποι μολύνονται από τον ιό αφού γρατσουνιστούν ή δαγκωθούν από λυσσασμένο ζώο. Τα συμπτώματα της λύσσας περιλαμβάνουν επιθετικότητα και επιθυμία για δάγκωμα, αϋπνία που θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει νυχτερινή περιπλάνηση και υπερευαισθησία που οδηγεί σε ανεπιθύμητη αντίδραση στους καθρέφτες, το φως και τις έντονες οσμές, συμπεριλαμβανομένων των δύσοσμων φυτών όπως το σκόρδο. Ορισμένοι επιστήμονες έχουν συνδέσει ακόμη και τον θρύλο των βρικόλακων με μια επιδημία λύσσας του 1720 στην Ουγγαρία.

Επειδή οι βρικόλακες θεωρήθηκε ότι δημιουργήθηκαν από μια ασθένεια, πιστευόταν ότι μια τροφή γνωστή για τις θεραπευτικές της δυνάμεις θα μπορούσε ενδεχομένως να «θεραπεύσει» τη μόλυνση που οδήγησε στην ύπαρξή τους. Σύμφωνα με το μύθο, οι άνθρωποι έκαναν περισσότερα από το να κουβαλούν απλώς σκόρδο ως προστασία: Για να μην μπαίνουν τα βαμπίρ στα σπίτια τους, κρεμούσαν επίσης το φυτό στα παράθυρά τους και το έτριβαν στις κλειδαρότρυπες και στις καμινάδες τους…

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Νεα ευρήματά πιστεύεται πως θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη χορήγηση της βιταμίνης D.

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα