Οι ειδικοί απαντούν αν το σπρέι πιπεριού χρησιμοποιείται και στην κουζίνα και όχι μόνο ως μέσο άμυνας.
Όλοι γνωρίζουμε την καυτερή πιπεριά και το πιπέρι ως δύο από τα «απολύτως απαραίτητα» μπαχαρικά για τις συνταγές μας, ειδικά τις πιο καυτερές. Η γεύση που δίνει το πιπέρι σε όλα τα φαγητά είναι ανεκτίμητη και κλάσεις ανώτερη από τα φαγητά που δεν το περιέχουν, ενώ η καυτερή πιπεριά κάνει ορισμένα πιάτα περισσότερο ενδιαφέροντα και πικάντικα.
Εξαιτίας της ιδιότητάς τους να καίνε, η πιπεριά και το πιπέρι έχουν χρησιμοποιηθεί και ως πρώτη ύλη σε ένα δημοφιλές μέσο άμυνας: το σπρέι πιπεριού (pepper spray). Η λειτουργία του σπρέι είναι να το ρίξει ο επιτιθέμενος άνθρωπος σε κάποιον που του επιτίθεται με κάποιο τρόπο σωματικά και –συγκεκριμένα- στο πρόσωπο και τα μάτια, δημιουργώντας αντιπερισπασμό μέχρι να μπορέσει να ξεφύγει. Το σπρέι θολώνει προσωρινά την όραση και έτσι ο θύτης αδρανοποιείται για ένα μικρό χρονικό διάστημα.
Το σπρέι πιπεριού φτιάχνεται, ως επί τω πλείστω, είτε από εκχύλισμα καυτερής πιπεριάς(ελαιορητίνη) είτε φυτού του πιπεριού. Οπότε είναι πολύ πιο πικάντικο από τη μέση καυτερή σάλτσα κατά χιλιάδες μονάδες Scoville, που μετρούν το πόσο καυτερό είναι ένα μπαχαρικό, όπως το ταμπάσκο. Πολλοί άνθρωποι έχουν αναρωτηθεί αν μπορεί κανείς να μαγειρέψει με αυτό. Και ενώ η απάντηση ίσως είναι προφανής για πολλούς, αποφασίσαμε να το ψάξουμε λίγο παραπάνω και να δούμε τι έχουν να πουν ορισμένοι ειδικοί για το θέμα.
Ο Δρ Τζόσουα Λάμπερτ Αναπληρωτής Καθηγητής, στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων στο Κέντρο Μοριακής Τοξικολογίας και Καρκινογένεσης του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια στις ΗΠΑ, αναφέρει στην ιστοσελίδα Hopes and Fears πως τα σπρέι αστυνομικής ποιότητας έχουν αναφερθεί ότι κυμαίνονται σε 500.000 έως περισσότερες από 5 εκατομμύρια μονάδες Scoville.
O ειδικός ανέφερε πως δεν γνωρίζει ακριβώς τη χημική σύσταση των σπρέι, ωστόσο θεωρητικά δεν αποκλείει να μπορεί κανείς να μαγειρέψει με αυτό, αν και εφόσον δεν περιέχει τοξικά συστατικά και ότι το προϊόν που επέλεξε ήταν σπρέι πιπεριού (OC ή oleoresin capsicum) και όχι μαχλέπι (φαινακυλοχλωρίδιο). Όμως, δεν είναι σίγουρος για τη γεύση που θα έφερνε στο τελικό αποτέλεσμα.
Από την άλλη, ο σεφ Μάικλ Μπλάου, πιστεύει πως το σπρέι πιπεριού δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη μαγειρική. Ωστόσο, ο ίδιος γνωρίζει πώς να φτιάχνει σπρέι πιπεριού από jalapeños, habaneros και σκωτσέζικες πιπεριές και έχει- κατά λάθος- χρησιμοποιήσει το παρασκεύασμα και στη μαγειρική του.
Εν κατακλείδι, ίσως είναι καλύτερα να παραμείνετε στις πιο “παραδοσιακές”, καυτερές πιπεριές για το μαγείρεμα. Άλλωστε, υπάρχουν τόσες διαφορετικές ποικιλίες να πειραματιστείτε!