Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
22.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μπορεί το σπρέι πιπεριού να χρησιμοποιηθεί στο μαγείρεμα;

ΑρχικήPicksNews LineΜπορεί το σπρέι πιπεριού να χρησιμοποιηθεί στο μαγείρεμα;
spot_img

Οι ειδικοί απαντούν αν το σπρέι πιπεριού χρησιμοποιείται και στην κουζίνα και όχι μόνο ως μέσο άμυνας.

Όλοι γνωρίζουμε την καυτερή πιπεριά και το πιπέρι ως δύο από τα «απολύτως απαραίτητα» μπαχαρικά για τις συνταγές μας, ειδικά τις πιο καυτερές. Η γεύση που δίνει το πιπέρι σε όλα τα φαγητά είναι ανεκτίμητη και κλάσεις ανώτερη από τα φαγητά που δεν το περιέχουν, ενώ η καυτερή πιπεριά κάνει ορισμένα πιάτα περισσότερο ενδιαφέροντα και πικάντικα.

Εξαιτίας της ιδιότητάς τους να καίνε, η πιπεριά και το πιπέρι έχουν χρησιμοποιηθεί και ως πρώτη ύλη σε ένα δημοφιλές μέσο άμυνας: το σπρέι πιπεριού (pepper spray). Η λειτουργία του σπρέι είναι να το ρίξει ο επιτιθέμενος άνθρωπος σε κάποιον που του επιτίθεται με κάποιο τρόπο σωματικά και –συγκεκριμένα- στο πρόσωπο και τα μάτια, δημιουργώντας αντιπερισπασμό μέχρι να μπορέσει να ξεφύγει. Το σπρέι θολώνει προσωρινά την όραση και έτσι ο θύτης αδρανοποιείται για  ένα μικρό χρονικό διάστημα.

Το σπρέι πιπεριού φτιάχνεται, ως επί τω πλείστω, είτε από εκχύλισμα καυτερής πιπεριάς(ελαιορητίνη) είτε φυτού του πιπεριού.  Οπότε είναι πολύ πιο πικάντικο από τη μέση καυτερή σάλτσα κατά χιλιάδες μονάδες Scoville, που μετρούν το πόσο καυτερό είναι ένα μπαχαρικό, όπως το ταμπάσκο. Πολλοί άνθρωποι έχουν αναρωτηθεί αν μπορεί κανείς να μαγειρέψει με αυτό. Και ενώ η απάντηση ίσως είναι προφανής για πολλούς, αποφασίσαμε να το ψάξουμε λίγο παραπάνω και να δούμε τι έχουν να πουν ορισμένοι ειδικοί για το θέμα.

Ο Δρ Τζόσουα Λάμπερτ Αναπληρωτής Καθηγητής, στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων στο Κέντρο Μοριακής Τοξικολογίας και Καρκινογένεσης του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια στις ΗΠΑ, αναφέρει στην ιστοσελίδα Hopes and Fears πως τα σπρέι αστυνομικής ποιότητας έχουν αναφερθεί ότι κυμαίνονται σε 500.000 έως περισσότερες από 5 εκατομμύρια μονάδες Scoville.  

O ειδικός ανέφερε πως δεν γνωρίζει ακριβώς τη χημική σύσταση των σπρέι, ωστόσο θεωρητικά δεν αποκλείει να μπορεί κανείς να μαγειρέψει με αυτό, αν και εφόσον δεν περιέχει τοξικά συστατικά και ότι το προϊόν που επέλεξε ήταν σπρέι πιπεριού (OC ή oleoresin capsicum) και όχι μαχλέπι (φαινακυλοχλωρίδιο). Όμως, δεν είναι σίγουρος για τη γεύση που θα έφερνε στο τελικό αποτέλεσμα.

Από την άλλη, ο σεφ Μάικλ Μπλάου, πιστεύει πως το σπρέι πιπεριού δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη μαγειρική. Ωστόσο, ο ίδιος γνωρίζει πώς να φτιάχνει σπρέι πιπεριού από jalapeños, habaneros και σκωτσέζικες πιπεριές και έχει- κατά λάθος- χρησιμοποιήσει το παρασκεύασμα και στη μαγειρική του.

Εν κατακλείδι, ίσως είναι καλύτερα να παραμείνετε στις πιο “παραδοσιακές”, καυτερές πιπεριές για το μαγείρεμα. Άλλωστε, υπάρχουν τόσες διαφορετικές ποικιλίες να πειραματιστείτε!

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα