Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
15 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέες συμβουλές στον χειρισμό αυγών για την αποφυγή κινδύνου σαλμονέλας

ΑρχικήΟικιακάΝέες συμβουλές στον χειρισμό αυγών για την αποφυγή κινδύνου σαλμονέλας
spot_img

cibum team

Ένα στέλεχος σαλμονέλας που αποτελεί σημαντική αιτία ανθρώπινης μόλυνσης στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, εντοπίστηκε πρόσφατα κατά τη διάρκεια συνήθων δοκιμών πουλερικών στη Νέα Ζηλανδία.

Η Salmonella Enteritidis (SE) βρέθηκε στη συνέχεια σε περιβαλλοντικά δείγματα από ένα εκκολαπτήριο κοτόπουλου στο North Island που προμηθεύει παραγωγούς κρέατος κοτόπουλου και αυγών, οι οποίοι έκλεισαν τις εγκαταστάσεις τους για απολύμανση και ορισμένα σμήνη θανατώθηκαν, γεγονός που συνεπάγεται μεγάλη οικονομική απώλεια.

Υπήρχαν πολύ αυστηρά πρωτόκολλα για να κρατηθεί το συγκεκριμένο στέλεχος του SE εκτός της αλυσίδας παραγωγής πουλερικών και αυγών, αλλά όπως γνωρίζουμε πολύ καλά, τα βακτήρια και οι ιοί γίνονται όλο και πιο ανθεκτικοί.

Συμβουλές προς τους καταναλωτές για να αποφύγουν τη μόλυνση από αυγά που μπορεί να έχουν μολυνθεί από αυτό το στέλεχος:

  • Διατηρήστε τα αυγά στο ψυγείο μετά την αγορά.
  • Αποφύγετε τα ωμά ή τα άψητα προϊόντα αυγών. Ειδικότερα, μην σερβίρετε ωμά αυγά σε παιδιά κάτω των δύο ετών, έγκυες γυναίκες, αδύναμους και ηλικιωμένους και άτομα με χαμηλό ή εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Μαγειρέψτε καλά τα αυγά – μέχρι το ασπράδι να σφίξει εντελώς και ο κρόκος αρχίσει να πυκνώνει.
  • Πλύνετε τα χέρια σας μετά το χειρισμό των αυγών.
  • Καταναλώστε αυγά εντός της συνιστώμενης ημερομηνίας στο κουτί.
  • Διατηρείτε τις επιφάνειες και τα σκεύη κουζίνας καθαρά και στεγνά πριν και μετά το χειρισμό των αυγών.
  • Χρησιμοποιήστε καθαρά αυγά χωρίς βρωμιά, κόπρανα και ρωγμές.
  • Όπως πάντα, οι άνθρωποι πρέπει να προσέχουν όταν χειρίζονται ωμό κοτόπουλο – πλένετε τα χέρια, τις επιφάνειες και όλο τον εξοπλισμό της κουζίνας.

Το πρόβλημα με αυτό το στέλεχος του SE είναι ότι μπορεί να μολύνει τα αναπαραγωγικά όργανα των κοτόπουλων, έτσι ώστε τα αυγά που γεννούν να περιέχουν τα βακτήρια μέσα. Μάλιστα, οι τύποι σαλμονέλας που εντοπίστηκαν στη Νέα Ζηλανδία σύμφωνα με εκτιμήσεις μόλυναν τις επιφάνειες των κελυφών των αυγών και όχι το περιεχόμενο αυγών.

Το σωστό μαγείρεμα θα σκοτώσει το επιβλαβές στέλεχος SE. Ωστόσο, η σπιτική μαγιονέζα και τυχόν τρόφιμα που περιέχουν άψητα αυγά/κρόκους ή ασπράδια χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή και καλό θα είναι να αποφεύγονται.

Η επιφάνεια του κελύφους μπορεί να μολυνθεί με αυτό και άλλα στελέχη, και έτσι μπορεί να μολύνει τους ανθρώπους μέσω του χειρισμού. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το πλύσιμο των χεριών είναι σημαντικό μετά τη χρήση αυγών και γιατί οι επιφάνειες προετοιμασίας φαγητού πρέπει να καθαρίζονται μετά από επαφή με αυγά και κελύφη αυγών.

Μέχρι την ανακάλυψη του SE, η ψύξη των αυγών δεν ήταν απαραίτητη, αλλά η συμβουλή τώρα είναι η ψύξη των αυγών, έτσι ώστε εάν το SE βρίσκεται μέσα στον κρόκο, να μην πολλαπλασιαστεί σε επικίνδυνα επίπεδα.

Η μόλυνση από αυτό το στέλεχος είναι αρκετά σοβαρή και έχει οδηγήσει σε νοσηλεία στο 40 % των περιπτώσεων που εντοπίστηκαν. Όπως και με τον Covid-19, οι γονιδιωματικές εξετάσεις είναι ένα ανεκτίμητο εργαλείο για τους επιδημιολόγους.

Πηγή:stuff

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νέα μελέτη αποκαλύπτει τους κινδύνους για την υγεία από δημοφιλές γλυκαντικό που υπάρχει σε κέικ, τσίχλες και παγωτά

Μια κοινή τεχνητή γλυκαντική ουσία που βρίσκεται σε ανθρακούχα ποτά, τσίχλες και παγωτά μπορεί να βλάψει το έντερο, όπως έδειξε έρευνα.

Αυτό το ξέρετε; Ποιο λογότυπο δημοφιλούς τροφίμου έχει φιλοτεχνήσει ο Σαλβαντόρ Νταλί

Οι περισσότεροι δε γνωρίζουν ότι πίσω από το λογότυπο ενός θρυλικού και παγκόσμιου προϊόντος κρύβεται μια μεγάλη μορφή της ζωγραφικής.

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα