Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024
23.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

6 λόγοι για να γίνει το κοτόπουλο αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής σου… και το καλοκαίρι!

ΑρχικήΟικιακά6 λόγοι για να γίνει το κοτόπουλο αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής σου… και το καλοκαίρι!
spot_img

Του Αποστόλη Πατσιά*


Το καλοκαίρι είναι εδώ και εκτός από τη διάθεσή μας που πάντα αλλάζει προς το καλύτερο, αλλάζουν και οι ανάγκες του οργανισμού μας. Η υψηλή θερμοκρασία, οι αυξημένες δραστηριότητες και η διαφορετική καθημερινότητα, συχνά έχουν επιπτώσεις στην ενέργειά μας. Ο καλύτερος τρόπος για να αναπληρώσεις την χαμένη σου ενέργεια, είναι η ισορροπημένη διατροφή. Ένα από τα τρόφιμα που ανήκουν στη βάση της διατροφικής πυραμίδας και αποτελούν κύριο συστατικό της ισορροπημένης διατροφής, είναι το κοτόπουλο.

 

Γι’ αυτό τον λόγο, ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων «ΠΙΝΔΟΣ», συγκέντρωσε έξι καλούς λόγους για να γίνει το κοτόπουλο αναπόσπαστο κομμάτι της εβδομαδιαίας σου διατροφής και το καλοκαίρι και τους παρουσιάζει παρακάτω.

 

  1. Τους θερινούς μήνες, λόγω αυξημένης θερμοκρασίας η λειτουργία του αναπνευστικού και του κυκλοφορικού αυξάνεται. Έτσι, βασική μας επιδίωξη πρέπει να είναι η όσο το δυνατόν λιγότερη καταπόνηση του πεπτικού συστήματος. Αυτό επιτυγχάνεται με μικρά σε όγκο γεύματα, που καταναλώνονται τακτικά και περιέχουν χαμηλά λιπαρά. Το νωπό κοτόπουλο ΠΙΝΔΟΣ περιέχει χαμηλά και υψηλής διατροφικής αξίας λιπαρά, τα οποία μπορούν να ισορροπήσουν τη λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος.

 

  1. Για τους ίδιους λόγους, το καλοκαίρι καλό είναι να επιλέγουμε τρόφιμα που είναι εύπεπτα, ώστε να μη δημιουργούν επιπλέον δυσφορία στον οργανισμό μας. Το κοτόπουλο είναι ένα από τα πιο εύπεπτα κρέατα, καθώς η συγκέντρωσή του σε συνδετικούς ιστούς είναι χαμηλή.

 

  1. Το κρέας κοτόπουλου έχει γλυκαιμικό δείκτη μηδέν. Οι τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη έχουν την ιδιότητα να μεταβάλλουν σταδιακά και όχι απότομα τη γλυκόζη στο αίμα. Έτσι, επιφέρουν το αίσθημα κορεσμού, ενισχύουν την καλή υγεία του γαστρεντερικού συστήματος και την καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου και λιπιδίων στο αίμα. Το καλοκαίρι, η δίαιτα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη μας βοηθά να διατηρήσουμε σταθερό το βάρος μας, αλλά και τη θερμοκρασία του σώματός μας.

 

 

  1. Τις εποχές του έτους που έχουμε έντονη εφίδρωση, η επαρκής πρόσληψη βιταμινών και ειδικά ιχνοστοιχείων είναι ιδιαίτερα σημαντική. Το κοτόπουλο, είναι πλούσιο σε στοιχεία όπως φώσφορος, σίδηρος , ψευδάργυρος, μαγνήσιο, κάλιο, σελήνιο και επιπλέον περιέχει βιταμίνες Α, Β6 και Β12. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να επιλέγουμε κοτόπουλα που γνωρίζουμε πού και πώς έχουν μεγαλώσει όπως το χύμα νωπό κοτόπουλου ΠΙΝΔΟΣ, το οποίο μεγαλώνει στις ορεινές φάρμες των Ιωαννίνων σε υψόμετρο άνω των 700 μέτρων και η 100% φυτική διατροφή του έχει πιστοποίηση AGROCERT.

 

 

  1. Μέσα από τα ταξίδια και το κολύμπι, η σωματική μας δραστηριότητα αυξάνεται, με αποτέλεσμα να έχουμε ανάγκη πρόσληψης θρεπτικών τροφών, χαμηλών σε θερμίδες. Σε αυτή την περίπτωση, το κρέας του κοτόπουλου και πάλι αναδεικνύεται ως ιδανικό τρόφιμο, καθώς σε 100g  μαγειρεμένο φιλέτο στήθος (χωρίς δέρμα) υπάρχουν μόνο 124 θερμίδες. Το καλοκαίρι, αποφεύγοντας τα λιπαρά τρόφιμα και αυτά που περιέχουν υπερβολική ποσότητα επεξεργασμένων υδατανθράκων και επιλέγοντας κοτόπουλο, εκτός από την όρεξή μας, μπορούμε να ρυθμίσουμε ακόμη και τον ύπνο μας. Αυτό συμβαίνει χάρη στο αμινοξύ τρυπτοφάνη που περιέχει το κοτόπουλο, ουσία που συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου, ρυθμίζοντας την όρεξη, τον ύπνο και την καλή διάθεση.

 

 

  1. Τέλος, το νωπό κοτόπουλο ΠΙΝΔΟΣ μπορεί να μαγειρευτεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, διατηρώντας πάντα την ασύγκριτη ορεινή γεύση του. Έτσι, μας δίνει τη δυνατότητα να αποφεύγουμε τους επιβαρυντικούς τρόπους μαγειρέματος μέσα στο καλοκαίρι. Ο επιβαρυντικός τρόπος μαγειρέματος σχετίζεται κυρίως με την αύξηση της περιεκτικότητας σε λίπος, που καθιστά τα τρόφιμα πιο δύσπεπτα, με συνέπεια να «κουράζεται» ο οργανισμός για να ολοκληρωθεί η πέψη τους.

 

Λέγοντας «ναι» στο κοτόπουλο, λες «ναι» και στην καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου, καθώς ενισχύεις τον οργανισμό σου με έναν διατροφικό θησαυρό. Άκου λοιπόν όσα έχουν να σου πουν οι ειδικοί και η ΠΙΝΔΟΣ και…

Καλό Καλοκαίρι!

* Ο Αποστόλης Πατσιάς είναι Υπεύθυνος Χημικού – Μικροβιολογικού Εργαστηρίου του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «ΠΙΝΔΟΣ»

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι της χρήσης έξυπνων συσκευών (smartphones-tablets) στη κουζίνα

Μελέτη αναδεικνύει ζητήματα υγιεινής με τη χρήση έξυπνων συσκευών στις κουζίνες.

Σε επιφυλακή οι ΗΠΑ για ιό της γρίπης των πτηνών σε γάλα εμπορίου – Νέα επιστημονική μελέτη τονίζει τον κίνδυνο μετάδοσης στον άνθρωπο

Συνεχίζεται η έρευνα για τις πιθανότητες μετάδοσης του ιού της γρίπης των πτηνών στον άνθρωπο, από το γάλα.

Με τριπλή κρίση αντιμέτωπη η ελληνική βιομηχανία τροφίμων

Τα αιτήματα της Ελληνικής βιομηχανίας τροφίμων για να αντιμετωπιστεί το κόστος ενέργειας και πρώτων υλών καθώς και η νομοθεσία της πράσινης μετάβασης.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα