Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου, 2024
17.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νηστεία: Τελικά είναι νηστίσιμη η μαύρη σοκολάτα;

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΝηστεία: Τελικά είναι νηστίσιμη η μαύρη σοκολάτα;
spot_img

Φτιαγμένη από τους σπόρους του κακαόδεντρου, η μαύρη σοκολάτα παρασκευάζεται από επεξεργασμένο στέρεο κακάο, ζάχαρη και βούτυρο κακάο με το ποσοστό του κακάο να επηρεάζει τη γεύση και την πικράδα της και τα πιο δημοφιλή προϊόντα να περιέχουν μεταξύ 70 – 85% στέρεο κακάο.

Οι ακριβείς διατροφικές αξίες της μαύρης σοκολάτας διαφέρουν ανάλογα με τη μάρκα και κατ’ επέκταση τη διακύμανση των επιπέδων βουτύρου κακάο, καθώς και άλλων συστατικών που χρησιμοποιούνται στο εκάστοτε προϊόν.

Όμως η μαύρη σοκολάτα, η οποία μπορεί κάλλιστα να ενσωματωθεί σε μια vegan διατροφή, είναι και νηστίσιμη; Αυτό εξαρτάται από τον παραγωγό.

Η vegan μαύρη σοκολάτα είναι ιδιαίτερα δημοφιλής γι’ αυτό δεν είναι τυχαίο ότι ένας αυξανόμενος αριθμός παραγωγών σοκολάτας χωρίς γάλα εισέρχονται στην αγορά για να επωφεληθούν από την άνοδο της vegan διατροφής.

Αν ρίξουμε μια ματιά στα συστατικά της σοκολάτας θα δούμε ότι το κύριο συστατικό κάθε πλάκας σοκολάτας είναι το κακάο, το οποίο είναι εξ ολοκλήρου φυτικής προέλευσης. Οι σπόροι κακάο λαμβάνονται από το φυτό κακάο και στη συνέχεια συνθλίβονται και μετατρέπονται σε πάστα ή σκόνη.

Στη συνέχεια προστίθενται και άλλα υλικά που δίνουν στη μαύρη σοκολάτα την όψη και γεύση που ξέρουμε. Ωστόσο, θέλει προσοχή αφού ενώ η σοκολάτα γάλακτος και η λευκή σοκολάτα εξ ορισμού έχουν γάλα, υπάρχει περίπτωση και η μαύρη σοκολάτα σε κάποιες περιπτώσεις να περιέχει γάλα, οπότε αυτές πρέπει να αποφεύγονται εάν κάποιος θέλει να κάνει νηστεία για ευνόητους λόγους.

Στη μαύρη σοκολάτα συνήθως δίνεται μια ποσοστιαία βαθμολογία, η οποία εξαρτάται από το ποσοστό κακάο που περιέχεται στη συνταγή με ποσοστά από 55% έως 70% να είναι τα φυσιολογικά και το 100% να είναι σπάνιο. Όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό κακάο, όμως, τόσο πιο πιθανό είναι η μαύρη σοκολάτα να είναι vegan και νηστίσιμη, καθώς υπάρχουν λιγότερα πρόσθετα προϊόντα στη συνταγή.

Βέβαια, από μόνο του το γεγονός ότι μία μαύρη σοκολάτα μπορεί να είναι υψηλής περιεκτικότητας σε κακάο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν περιέχει και γάλα. Πολλές μάρκες μαύρης σοκολάτας δεν είναι στην πραγματικότητα χωρίς γάλα, οπότε ούτε για νηστεία ενδείκνυνται ούτε για vegan διατροφή.

Ακόμα οι διαδικασίες προετοιμασίας μπορεί μερικές φορές να περιλαμβάνουν τη χρήση ζωικών ενζύμων ή προϊόντων (ζελατίνη, για παράδειγμα), ενώ η αρωματισμένη μαύρη σοκολάτα μπορεί, επίσης, να περιέχει μη – vegan προϊόντα στα συστατικά της καθώς οι συνταγές και οι τεχνικές παραγωγής διαφέρουν από τη μια μάρκα στην άλλη και έτσι το, τελικό προϊόν να μην είναι νηστίσιμο.

Σε γενικές γραμμές, πάντως, είναι πολύ εύκολο να καταλάβει κανείς αν η σοκολάτα είναι vegan και νηστίσιμη ή όχι. Η μαύρη σοκολάτα χωρίς γάλα ή άλλα ζωικά προϊόντα θα χαρακτηριστεί, συγκεκριμένα, ως vegan. Μπορούμε για σιγουριά να διαβάσουμε και τη λίστα συστατικών, αλλά με τόση έμφαση στα φυτικά προϊόντα, οι εταιρείες που παράγουν vegan σοκολάτα θέλουν να ξέρει ο καταναλωτής ότι η σοκολάτα τους είναι στην πραγματικότητα vegan – και κατ΄ επέκταση νηστίσιμη μιας και διανύουμε την περίοδο της Μεγάλης Σαρακοστής-.

Αυτό ισχύει τόσο για μεγάλες μάρκες όσο και για μικρούς προμηθευτές, ενώ συχνά υπάρχει ένα μεγάλο «V» για vegan στην εξωτερική συσκευασία ή η σοκολάτα μπορεί να έχει ακόμη και τη λέξη «vegan» στην ονομασία της. Πάντως, είναι γεγονός ότι όλο και περισσότερες μάρκες παράγουν μαύρη σοκολάτα σε μη γαλακτοκομική, vegan συνταγή, ό,τι πρέπει για όσους κάνουν νηστεία.

Την ίδια στιγμή ας μην ξεχνάμε ότι η μαύρη, vegan σοκολάτα είναι πιο υγιεινή από τις άλλες ποικιλίες σοκολάτας. Υπάρχουν περισσότερα φυσικά συστατικά στη συνταγή και πολύ λιγότερη ζάχαρη. Συνήθως, μια μερίδα 20g μαύρης σοκολάτας 70-85% περιέχει:

• 120 kcal / 501 kj

• 1,6 g πρωτεΐνη

• 8,5 g λιπαρά

• 4,9 g κορεσμένα λιπαρά

• 7,3 g υδατάνθρακες

• 5,0 g ζάχαρη

• 2,2 g φυτικές ίνες

Σε γενικές γραμμές, όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό κακάο, τόσο καλύτερα είναι τα οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, αξίζει να έχουμε κατά νου ότι δεν διατηρούν όλες οι μαύρες σοκολάτες τις ευεργετικές της ιδιότητες. Αυτό οφείλεται στο ότι η διαδικασία παρασκευής – που περιλαμβάνει καθαρισμό, ζύμωση, ψήσιμο και αλκαλοποίηση καθώς και η προσθήκη συστατικών, όπως ζάχαρη και γαλακτωματοποιητές μπορεί να αφαιρέσει από τη σοκολάτα τις ευεργετικές φυτικές ενώσεις της.

Ως περιστασιακή απόλαυση, 20 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο, ελάχιστα επεξεργασμένης σοκολάτας μπορούν να ενσωματωθούν σε μια ισορροπημένη διατροφή. Ωστόσο, δεν πρέπει να το παρακάνουμε αφού η μαύρη σοκολάτα είναι υψηλή σε θερμίδες, κορεσμένα λιπαρά και ενδεχομένως ζάχαρη.

Το σίγουρο είναι ότι αποτελεί μια σημαντική πηγή ιχνοστοιχείων και περιλαμβάνει μέταλλα όπως μαγνήσιο, σίδηρο και ψευδάργυρο, ενω είναι πλούσια σε φυτικές ενώσεις που έχουν προστατευτικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Αυτές περιλαμβάνουν πολυφαινόλες, φλαβανόλες και κατεχίνες. Μια μελέτη το 2011, η οποία συνέκρινε τη μαύρη σοκολάτα και τη σκόνη κακάο με «σούπερ φρούτα» έδειξε ότι η σοκολάτα είναι πιο πλούσια σε προστατευτικά αντιοξειδωτικά σε σχέση με τα βατόμουρα και τα ρόδια.

Δεδομένου ότι η μαύρη σοκολάτα είναι ένας από τους πιο πολύτιμους συντελεστές φλαβονολών και βάσει σχετικών μελετών, δίαιτες πλούσιες σε προστατευτικές φλαβανόλες μπορεί να  βελτιώσουν την αγγειακή υγεία. Ο λόγος είναι ότι βοηθούν τα αιμοφόρα αγγεία να λειτουργήσουν καλύτερα, βοηθώντας στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Έτσι, εάν η μαύρη σοκολάτα συμπεριληφθεί σε μια ισορροπημένη διατροφή διαπιστώνουμε ότι μόνο καλό μπορεί να μας κάνει.

Χάρη στις ευεργετικές επιδράσεις στο αγγειακό σύστημα, η τακτική απόλαυση μέτριων ποσοτήτων μαύρης σοκολάτας με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο μπορεί να βελτιώσει τη ροή του αίματος, συμπεριλαμβανομένης αυτής στον εγκέφαλο βοηθώντας ακόμα περισσότερο τους ηλικιωμένους να διατηρήσουν τη γνωστική λειτουργία τους.

Τέλος, η κατανάλωση σοκολάτας, υψηλής περιεκτικότητας σε κακάο, η οποία είναι πλούσια σε αυτές τις πολυφαινόλες, φαίνεται να ρυθμίζει την κοινότητα των μικροβίων που ζει στο έντερό μας, γνωστή και ως μικροβίωμα του εντέρου μας. Έτσι, προάγει την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων που ενεργοποιούν αντιφλεγμονώδεις οδούς και ως εκ τούτου μπορεί να μειώσει τις επιπτώσεις φλεγμονωδών καταστάσεων, όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης.

Ωστόσο, η μαύρη σοκολάτα, αν και για τους περισσότερους από εμάς, αναγνωρίζεται γενικά ως ασφαλής, ενώ την ίδια στιγμή, ούσα φυτικής προέλευσης, είναι κατάλληλη και για όσους ακολουθούν μια vegan διατροφή ή νηστεύουν, περιέχει διεγερτικά όπως η καφεΐνη και η θεοβρωμίνη, στα οποία, ίσως, κάποιοι να έχουν ευαισθησία. Ακόμα πιο σπάνια, μπορεί κάποια άτομα να έχουν αλλεργία στο κακάο ή σε όποιο άλλο συστατικό της, συνεπώς, να πρέπει να ελέγξουν και αυτή την παράμετρο πριν την καταναλώσουν.

Πηγές: https://tofubud.com/blogs/tips/is-dark-chocolate-vegan

https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/dark-chocolate-good-you

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο