Για να διατηρήσετε ανέπαφη την υφή και τη γεύση τους
Λατρεύετε τα μανιτάρια, είναι νόστιμα, θρεπτικά, ταιριάζουν σε πολλά πιάτα αλλά θέλουν σωστό πλύσιμο και καθάρισμα πριν το μαγείρεμα.
Γιατί είναι σημαντικός ο σωστός καθαρισμός;
Τα μανιτάρια είναι βασικά ένα είδος βρώσιμων μυκήτων που αναπτύσσονται στο έδαφος, γι ‘αυτό συχνά έχουν βρωμιά, ακόμα και κάποια υπολείμματα φυτοφαρμάκων πάνω τους.
Ο καθαρισμός των μανιταριών είναι απαραίτητος καθώς όχι μόνο απομακρύνει τα μικρόβια, τα παθογόνα και τους ρύπους, αλλά βοηθά επίσης στη διατήρηση της λεπτής υφής και γεύσης τους.
- Δείτε ακόμη: Οι Γάλλοι κατηγορούν την Coca Cola για greenwashing στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού
- Δείτε ακόμη: Δώδεκα παιδιά με αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο σε νηπιαγωγείο – Κακές πρακτικές στην προετοιμασία γευμάτων δείχνει η έρευνα
Πώς θα καθαρίσετε εύκολα τα μανιτάρια στο σπίτι
Επιλέξτε φρέσκα μανιτάρια
Αναζητήστε μανιτάρια που είναι σφιχτά, παχουλά και έχουν λείο καπάκι. Τα φρέσκα μανιτάρια δεν πρέπει να είναι γλοιώδη ή ζαρωμένα και τα βράγχια πρέπει να είναι άθικτα, να μην είναι εκτεθειμένα ή σκουρόχρωμα. Όσο πιο φρέσκα είναι τα μανιτάρια, τόσο πιο εύκολα καθαρίζονται και προετοιμάζονται.
Αποφύγετε το μούλιασμα των μανιταριών σε νερό
Σε αντίθεση με άλλα λαχανικά, τα μανιτάρια δεν πρέπει ποτέ να μουλιάζονται πριν από το μαγείρεμα, καθώς είναι πολύ πορώδη και το μούλιαμά τους μπορεί να τα κάνει να απορροφήσουν νερό, και να επηρεαστεί η γεύση και η υφή τους. Απλώς ξεπλύνετε για να τα καθαρίσετε.
- Δείτε ακόμη: Αναστάτωση με τα κόκκαλα μάσησης που προκαλούν ψυχωσικά συμπτώματα σε σκυλάκια – Τι προτείνουν οι κτηνίατροι
- Δείτε ακόμη: Κάνε ερωτήσεις – καλλιεργείς συμπάθειες: Μελέτη του Χάρβαρντ
Χρησιμοποιήστε ένα υγρό πανί
Ο καλύτερος τρόπος για να καθαρίσετε τα μανιτάρια είναι σκουπίζοντάς τα με ένα υγρό πανί ή χαρτοπετσέτα. Αυτή η μέθοδος σάς επιτρέπει να αφαιρείτε απαλά τη βρωμιά χωρίς να διακυβεύεται η υφή του μανιταριού. Κρατήστε κάθε μανιτάρι από το στέλεχος και σκουπίστε προσεκτικά την επιφάνεια του καπακιού και τα βράγχια με ένα βρεγμένο πανί.
Κόψτε τους μίσχους
Οι μίσχοι των μανιταριών είναι συνήθως βρώσιμοι, αλλά αν είναι σκληροί ή ξυλώδεις, μπορείτε να κόψετε τις άκρες. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για μεγαλύτερα μανιτάρια όπως τα portobellos, που μπορεί να έχουν ινώδες στέλεχος. Χρησιμοποιήστε ένα μαχαίρι για να κόψετε το κάτω μέρος του στελέχους εάν είναι στεγνό ή κατεστραμμένο. Για τα περισσότερα μικρά μανιτάρια, το κόψιμο των μίσχων δεν είναι απαραίτητο.
- Δείτε ακόμη: Μύδια και αχιβάδες με καρκινογόνες ουσίες – Μόλυνση στο 100% των δειγμάτων έδειξε εργαστηριακός έλεγχος
- Δείτε ακόμη: Σοκολάτες – καραμέλες: Επείγουσα προειδοποίηση προς τους καταναλωτές για επικίνδυνο συστατικό
Στεγνώστε καλά τα μανιτάρια
Μετά τον καθαρισμό, είναι σημαντικό να στεγνώσετε τα μανιτάρια όσο το δυνατόν περισσότερο. Χρησιμοποιήστε μια καθαρή, στεγνή χαρτοπετσέτα ή πανί για να τα χτυπήσετε κάτω. Αυτό βοηθά στην αποφυγή τυχόν υπολειμματικής υγρασίας που θα επηρεάσει αρνητικά την υφή ή τη γεύση τους, ειδικά αν σκοπεύετε να τα μαγειρέψετε αμέσως.