Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023
24.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Έκθεση βρεφών σε PFAS ακόμα και πριν από τη γέννηση καταγγέλλει νέα έρευνα

ΑρχικήΟικιακάΠαιδίΈκθεση βρεφών σε PFAS ακόμα και πριν από τη γέννηση καταγγέλλει νέα έρευνα
spot_img

Μελέτη από το Πανεπιστήμιο Brown συνδέει την έκθεση σε επικίνδυνες ουσίες PFAS ακόμα και με την εγκυμοσύνη.

Οι κίνδυνοι της έκθεσης σε PFAS ξεκινούν ακόμη και πριν από τη γέννηση, επιβεβαιώνει μια νέα μελέτη, η οποία δυνητικά δημιουργεί τα παιδιά για μελλοντικά προβλήματα υγείας.

Οι υπερφθοριωμένες αλκυλιωμένες ενώσεις (PFAS), οι οποίες περιλαμβάνουν πάνω από 4.700 χημικές ουσίες, αποτελούν ομάδα χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται ευρέως και συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου στους ανθρώπους και στο περιβάλλον.

Οι ουσίες αυτές είναι γνωστές και ως «για πάντα χημικά» καθώς είναι εξαιρετικά ανθεκτικές όταν βρίσκονται στο περιβάλλον και στους οργανισμούς. Μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας όπως βλάβη στο ήπαρ, παθήσεις του θυρεοειδούς, παχυσαρκία, προβλήματα γονιμότητας και καρκίνο.

Η μελέτη που συνέδεσε τις  PFAS κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με ελαφρώς υψηλότερους δείκτες μάζας σώματος και αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας στα παιδιά, διεξήχθη με επικεφαλής  ερευνητές του Πανεπιστημίου Brown.

Ενώ αυτή η σύνδεση έχει προταθεί σε προηγούμενη έρευνα, τα δεδομένα ήταν ασαφή.

Η νέα μελέτη, όμως, περιλαμβάνει ένα πολύ ευρύτερο σύνολο δεδομένων με ερευνητικούς χώρους σε όλη τη χώρα, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Yun “Jamie” Liu, μεταδιδακτορικός ερευνητικός συνεργάτης στο επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Brown.

Η μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα που συλλέχθηκαν σε διάστημα δύο δεκαετιών από 1.391 παιδιά ηλικίας μεταξύ 2 και 5 ετών και τις μητέρες τους. Εγγράφηκαν σε ερευνητικούς χώρους της ECHO στην Καλιφόρνια, το Ιλινόις, τη Μασαχουσέτη, το Κολοράντο, το Νιου Χάμσαϊρ, τη Γεωργία και τη Νέα Υόρκη.

Το ECHO, το οποίο χρηματοδότησε τη μελέτη, είναι ένα πανεθνικό ερευνητικό πρόγραμμα που υποστηρίζεται από το NIH με στόχο την κατανόηση των επιπτώσεων ενός ευρέος φάσματος πρώιμων περιβαλλοντικών επιρροών στην υγεία και την ανάπτυξη των παιδιών.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα επίπεδα επτά διαφορετικών PFAS σε δείγματα αίματος που συλλέχθηκαν από μητέρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Στη συνέχεια υπολόγισαν τον δείκτη μάζας σώματος κάθε παιδιού, ένα κατά προσέγγιση μέτρο του σωματικού λίπους.

Ανακάλυψαν ότι τα υψηλότερα επίπεδα PFAS στο αίμα της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σχετίζονταν με ελαφρώς υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ). Αυξημένος κίνδυνος παχυσαρκίας παρατηρήθηκε εξίσου για τα παιδιά με ανδρικό και γυναικείο βιολογικό φύλο.

Αυτές οι συσχετίσεις παρατηρήθηκαν ακόμη και σε χαμηλά επίπεδα έκθεσης σε PFAS, δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας Joseph Braun, καθηγητής επιδημιολογίας και διευθυντής του Κέντρου για την Περιβαλλοντική Υγεία των Παιδιών στο Brown’s School of Public Health.

Αυτό είναι σημαντικό να σημειωθεί, είπε ο Braun, καθώς οι εκθέσεις σε PFAS έχουν αλλάξει με την πάροδο του χρόνου, με πολλές εταιρείες να καταργούν τη χρήση τους έχοντας λάβει γνώση των κινδύνων που ενέχουν.

Χαρακτηριστικά, πρόσφατα 3 εταιρείες παραγωγής χημικών στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα καταβάλλουν σχεδόν 1,2 δισεκ. δολάρια για να αποφύγουν σειρά αγωγών επειδή μόλυναν πόσιμο νερό σε όλες τις ΗΠΑ με PFAS. Πρόκειται για τις εταιρείες Chemours, DuPont de Nemours και Corteva, οι οποίες έφτασαν σε αυτή τη συμφωνία εξαιτίας ενός διακανονισμού που συνδέεται με πολλές καταγγελίες.

«Το γεγονός ότι βλέπουμε αυτές τις συσχετίσεις σε σχετικά χαμηλά επίπεδα σε έναν σύγχρονο πληθυσμό υποδηλώνει ότι, παρόλο που η χρήση PFAS σε προϊόντα έχει μειωθεί, οι έγκυες σήμερα θα μπορούσαν να εξακολουθούν να διατρέχουν κίνδυνο βλάβης», είπε ο Braun, ο οποίος τα τελευταία 10 έτη έχει αφιερωθεί σε πολλές μελέτες σχετικά με τις επιπτώσεις του PFAS στην υγεία των παιδιών.

 Αυτό το είδος δεδομένων, είπε, μπορεί να βοηθήσει στην ενημέρωση και να επηρεάσει τις κατευθυντήριες γραμμές περιβαλλοντικής πολιτικής και ασφάλειας.

Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα εδώ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Το ECDC συνδέει την γρίπη των πτηνών με ανεξήγητες νευρολογικές ασθένειες σε ανθρώπους!

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων συστήνει επαγρύπνηση στις Αρχές Δημόσιας Υγείας.

Αιθυλένιο σε μπανάνες και άλλα φρούτα: Επικίνδυνο για την υγεία ή φυσική ορμόνη;

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το αιθυλένιο, το οποίο έχετε "δει" πολλάκις χωρίς να το ξέρετε!

Ζυμαρικά από όσπρια: Η νέα τάση και… λύση για την αποδοχή των οσπρίων από τα παιδιά

Ένα από τα πλεονεκτήματα των καινοτόμων ζυμαρικών, είναι πως αποτελούν τον "δούρειο ίππο" για την κατανάλωση οσπρίων από παιδιά.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα