Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2023
27.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η παράλειψη πρωινού βασικός παράγοντας της παιδικής παχυσαρκίας

ΑρχικήΟικιακάΠαιδίΗ παράλειψη πρωινού βασικός παράγοντας της παιδικής παχυσαρκίας
spot_img

Η επίδραση του πρωινού στην παιδική παχυσαρκία: συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση.

 Ο επιπολασμός της παχυσαρκίας ή του υπερβολικού βάρους σε παιδιά και εφήβους έχει αυξηθεί σημαντικά από τη δεκαετία του 1980. Σύμφωνα με εκθέσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) (Παγκόσμια Στρατηγική για τη Διατροφή), το παγκόσμιο ποσοστό παχυσαρκίας μεταξύ των ατόμων κάτω των 18 ετών αυξήθηκε από 11 εκατομμύρια σε 124 εκατομμύρια σε διάστημα τριών δεκαετιών. Τα παιδιά με παχυσαρκία είναι πιθανό να παραμείνουν παχύσαρκα για το υπόλοιπο της ζωής τους και να βιώσουν μια ποικιλία από άλλες επιπλοκές.

Μελέτες έχουν δείξει  ότι η παράλειψη πρωινού μπορεί να συνδέεται με χαμηλότερο κορεσμό κατά τη διάρκεια της ημέρας και αύξηση της κατανάλωσης σνακ υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ενώ η κατανάλωση πρωινού έχει πολλά πλεονεκτήματα όπως βελτιωμένη απόδοση στο σχολείο, βελτιωμένη γνωστική λειτουργία και μείωση της καθυστέρησης, των απουσιών και των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων.

Μετά-ανάλυση του Πανεπιστήμιου Zhengzhou University που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Nutricion, αξιολόγησε συστηματικά την επίδραση της παράλειψης πρωινού στον επιπολασμό της παχυσαρκίας ή του υπερβολικού βάρους στα παιδιά. Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια βιβλιογραφική αναζήτηση για μελέτες που δημοσιεύτηκαν έως τις 19 Μαρτίου 2023, χρησιμοποιώντας τις βάσεις δεδομένων Cochrane, PubMed και Embase. Συνολικά 40 αναδρομικές μελέτες σε 323.244 παιδιά ηλικίας από 2 έως 20 ετών συμπεριλήφθηκαν σε αυτή τη μελέτη. Τα αποτελέσματα αυτής της μετα-ανάλυσης έδειξαν ότι τα παιδιά και οι έφηβοι που παρέλειψαν το πρωινό είχαν σημαντικά υψηλότερο επιπολασμό παχυσαρκίας ή υπέρβαρου από εκείνους που έτρωγαν πρωινό.

 Η παράλειψη πρωινού συσχετίστηκε θετικά με το υπερβολικό βάρος σε παιδιά και εφήβους. Ομοίως, η παράλειψη πρωινού συσχετίστηκε θετικά με την παχυσαρκία σε παιδιά και εφήβους. Το αποτέλεσμα ήταν επίσης διαφορετικό ανάλογα με το φύλο, με τα κορίτσια να επηρεάζονται περισσότερο. Υπήρχε επίσης συσχέτιση μεταξύ της παράλειψης πρωινού και της κοιλιακής παχυσαρκίας στα παιδιά.

Τα ευρήματα παρέχουν υποστήριξη για έναν πιθανό προστατευτικό ρόλο του πρωινού έναντι της υπερβολικής αύξησης βάρους σε παιδιά και εφήβους αν και οι ερευνητές είπαν πως οι μηχανισμοί που συνδέουν την παχυσαρκία με την κατανάλωση πρωινού παραμένουν ασαφείς και πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω.

Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Το επικίνδυνο μονοπάτι των αναβολικών: Που οδηγεί η κατάχρηση και ο εθισμός στα στεροειδή

Προκειμένου να αλλάξουν τη φυσική τους εμφάνιση και τις ικανότητές τους κάποιοι ακολουθούν ένα δρόμο χωρίς επιστροφή...

Ο νέος Ευρωπαϊκός Νόμος για την απαγόρευση ισχυρισμών ουδέτερης εκπομπής άνθρακα 

Τέλος στην ετικέτα "ουδέτερο από άνθρακα" - Απαγόρευση των ισχυρισμών που βασίζονται σε αντιστάθμιση εκπομπών.

Μετανάστευση χημικών ουσιών στα τρόφιμα από τις κόλλες ετικετών

Η καθοδήγηση της Ένωσης Ευρωπαϊκής Βιομηχανίας Συγκολλητικών & Σφραγιστικών.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα