Κυριακή, 13 Απριλίου, 2025
10.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Παραδοσιακή μηλόπιτα “της γιαγιάς”

ΑρχικήΟικιακάΠαραδοσιακή μηλόπιτα "της γιαγιάς"
spot_img

Παραδοσιακή, αμερικάνικη συνταγή μηλόπιτας, για να γλείφετε τα δάχτυλά σας!

Η παράδοση έχει μεγάλη αξία στο φαγητό. Δεν εξυπηρετεί μόνο το σκοπό να έρθει κανείς σε επαφή με τις ρίζες του, αλλά και να αναβιωθούν νοστιμιές “ξεχασμένες” μέσα στο χρόνο. Για αυτό το σκοπό, ο αρθρογράφος Mark Hix μοιράζεται, μέσω της The Telegraph, την αγαπημένη συνταγή μηλόπιτας της γιαγιάς του, η οποία μας άρεσε και θα μοιραστούμε με τη σειρά μας μαζί σας.

- Advertisement -

Η συνταγή χρειάζεται 25 λεπτά χρόνο προετοιμασίας, συν χρόνο ψύξης, ενώ απαιτούνται μόλις 35 λεπτά για να μαγειρευτεί και να είναι έτοιμη για απόλαυση.

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 110γρ. μαλακό βούτυρο, συν λίγο περισσότερο για άλειμμα
  • 135γρ. ζάχαρη άχνη
  • 225γρ. αλεύρι, συν λίγο ακόμα για άλειμμα στο ταψί
  • ½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 125 ml κρέμα γάλακτος
  • 1 αυγό χτυπημένο για άλειμμα

Για τη γέμιση

  • 4 μεγάλα μήλα Bramley, ξεφλουδισμένα, καθαρισμένα και χοντροκομμένα
  • μια γενναιόδωρη κουταλιά βούτυρο
  • 50γρ. ζάχαρη άχνη ή όσο χρειάζεται

Για το σερβίρισμα

  • κρέμα γάλακτος, σαντιγί ή παγωτό

Εκτέλεση

1. Αρχικά φτιάχνουμε τη ζύμη. Χτυπάμε το βούτυρο και τη ζάχαρη μαζί. Έπειτα, κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και το ανακατεύουμε προσθέτοντάς το στο μείγμα βουτύρου, μαζί με μια πρέζα αλάτι. Ρίχνουμε σιγά σιγά την κρέμα, ανακατεύοντας σταδιακά, μέχρι να ενωθεί καλά και το μείγμα να γίνει μια μάζα. Τοποθετούμε στην κατάψυξη για περίπου 30 λεπτά.

2. Σε ένα άλλο σκεύος, παράλληλα, τοποθετούμε τα μήλα με το βούτυρο, τη ζάχαρη και μια κουταλιά της σούπας νερό και τα βράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά, με καπάκι, για περίπου 6-7 λεπτά μέχρι να αρχίσουν να διαλύονται. Αποσύρουμε από τη φωτιά, δοκιμάζουμε τη γλυκύτητα και ανακατεύουμε με λίγη ακόμη ζάχαρη αν χρειάζεται.

3. Ανοίγουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια πάχους 3-4 χιλιοστών. Κόβουμε 4 μεγάλα κομμάτια, αρκετά για να στρωθούν με ζύμη 4 ατομικές φόρμες ψησίματος τάρτας 10 εκ. x 3 εκ. Συγκεντρώνουμε τη ζύμη και τυλίξτε την ξανά και μετά κόψτε τέσσερις δίσκους για να χωρέσουν στην κορυφή.

4. Αλείφουμε ελαφρά τα φορμάκια με βούτυρο και στρώνουμε το καθένα με ένα μεγαλύτερο δίσκο ζύμης, ώστε να φτάσει ακριβώς πάνω από το πάνω μέρος της φόρμας. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά στο ψυγείο, μαζί με τους δίσκους ζαχαροπλαστικής για την κορυφή, απλωμένα σε ένα ταψί.

5. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου για 6 λεπτά.

6. Βγάζουμε τα φορμάκια από το ψυγείο. Ρίχνουμε με κουτάλι το μείγμα των μήλων στις φόρμες, ώστε να φτάνει μέχρι την κορυφή του καθενός, αλλά χωρίς να ξεχειλίσει. Αλείφουμε τις άκρες τους με το χτυπημένο αυγό και στη συνέχεια απλώστε τα καπάκια στις πίτες, σφραγίζοντας τις άκρες μεταξύ τους με τα δάχτυλά σας.

7. Αλείφουμε τα φορμάκια με περισσότερο αυγό και κάνουμε μια μικρή σχισμή στο κέντρο του καθενός με την αιχμή ενός μαχαιριού. Ψήνουμε τις μηλόπιτες σε ταψί για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Χαμηλώνουμε λίγο τον φούρνο αν αρχίσουν να παίρνουν πολύ χρώμα.

8. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου 15 λεπτά πριν τα βγάλουμε από τα φορμάκια. Σερβίρουμε με πηγμένη κρέμα, κρέμα γάλακτος ή παγωτό.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποια είναι η καλύτερη μαρινάδα για το κρέας σας – Τι αποκαλύπτει η επιστήμη για το μαρινάρισμα του κρέατος με οξέα

Μια σειρά πειραμάτων καταρρίπτει μύθους και επιβεβαιώνει ότι η επιλογή του σωστού οξέος μπορεί να κάνει τη διαφορά στην υφή, τη γεύση και τη ζουμερότητα του κρέατος.

Το φθηνό ψάρι στο “στόχαστρο” Οργανώσεων – Γιατί και ποιοι εξέδωσαν οδηγία να μην το τρώμε – Αντιδρά η ευρωπαϊκή Αλιεία

Η αλιευτική βιομηχανία της ΕΕ καταγγέλλει τη συμβουλή των ΜΚΟ προς τους καταναλωτές να σταματήσουν να αγοράζουν το ψάρι που αλιεύει ο στόλος της ΕΕ

Προσοχή – ΕΦΕΤ: «ΜΗΝ το φάτε» – Το ελληνικό κοτόπουλο που ανακαλείται από τα σουπερμάρκετ – Κίνδυνος δηλητηρίασης (Φωτο)

Ανάκληση κοτόπουλου ελληνικής εταιρείας μολυσμένου με το παθογόνο βακτήριο της σαλμονέλας
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα