Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου, 2024
21.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Έντομα στα ντουλάπια: Πως να προστατευτείτε από τους κινδύνους

ΑρχικήΟικιακάΈντομα στα ντουλάπια: Πως να προστατευτείτε από τους κινδύνους
spot_img

Τα παράσιτα που προσβάλλουν τα αποθηκευμένα τρόφιμα είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα στα νοικοκυριά.

Τα έντομα που προσβάλλουν τα αποθηκευμένα τρόφιμα είναι ένα από τα πιο κοινά προβλήματα που συναντώνται στις κουζίνες και τις αποθήκες τροφίμων. Αυτά τα έντομα, γνωστά και ως «παράσιτα του ντουλαπιού», μπορούν να προσβάλλουν μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων, από δημητριακά και αλεύρι έως ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα.

Οι πιο συνηθισμένοι «στόχοι» αυτών των παρασίτων περιλαμβάνουν:

  • Προϊόντα δημητριακών: αλεύρι, μείγματα για κέικ, ρύζι, καλαμποκάλευρο, σπαγγέτι, κράκερς, μπισκότα
  • Σπόροι: αποξηραμένα φασόλια, ποπ κορν
  • Ξηροί καρποί, σοκολάτα, σταφίδες, μπαχαρικά
  • Τρόφιμα όπως γάλα σε σκόνη, τσάι, παστά κρέατα

Άλλα αντικείμενα που μπορεί να προσβληθούν είναι η τροφή για κατοικίδια ζώα, σπόροι για πουλιά, ποτ πουρί, αποξηραμένα λουλούδια, σπόροι κήπου, καθώς και δολώματα για τρωκτικά.

Πώς τα έντομα εισβάλλουν στα τρόφιμα:

Τα παράσιτα μπορούν να μπουν σε τρόφιμα μέσω τρυπών στις συσκευασίες ή να συρθούν από πτυχώσεις και ραφές. Μπορούν να μασήσουν το δρόμο τους μέσα σε χαρτόνια, σελοφάν ή πλαστικά περιτυλίγματα και να μολύνουν τα προϊόντα. Αν τα έντομα εισέλθουν σε μια μολυσμένη συσκευασία, αναπαράγονται γρήγορα και η μόλυνση μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα αποθηκευμένα τρόφιμα.

Όλα τα στάδια του εντόμου μπορεί να βρίσκονται σε ένα μολυσμένο προϊόν ταυτόχρονα, από το αυγό έως την προνύμφη και το ενήλικο έντομο. Ένα προϊόν μπορεί να μολυνθεί κατά την παραγωγή του, στο παντοπωλείο ή και στο σπίτι, ειδικά αν παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα στην αποθήκη.

Τα τρόφιμα που έχουν ανοιχτεί είναι πιο πιθανό να προσβληθούν, αλλά αυτό μπορεί να συμβεί και σε κλειστά προϊόντα αν η συσκευασία έχει μικρές ρωγμές, ενώ αυτά που παραμένουν στα ντουλάπια για αρκετούς μήνες είναι ιδιαίτερα επιρρεπή σε μόλυνση, ανεξάρτητα από την ηλικία τους.

Σημάδια προσβολής:

  1. Παρουσία εντόμων στα τρόφιμα: Μικρά σκαθάρια ή κάμπιες μπορεί να είναι ορατά στα τρόφιμα.
  2. Σκώροι που πετούν στην κουζίνα: Οι σκώροι ινδικής αλευρώδους είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα παράσιτα και συχνά τους βλέπουμε να πετούν κοντά στα ντουλάπια.
  3. Ιστοί και κάμπιες: Μπορεί να βρείτε μεταξωτούς ιστούς ή κάμπιες μέσα σε μολυσμένες συσκευασίες ή ακόμα και στους τοίχους δίπλα από τα αποθηκευμένα τρόφιμα.
  4. Σκαθάρια στους πάγκους: Αν δείτε σκαθάρια γύρω από τα ντουλάπια ή τους πάγκους της κουζίνας, είναι πιθανό ότι υπάρχουν μολυσμένα τρόφιμα.

Πρόληψη της μόλυνσης:

  1. Αγοράζετε μικρές ποσότητες τροφίμων: Προσπαθήστε να αγοράζετε αποξηραμένα τρόφιμα σε μικρές ποσότητες, ώστε να τα καταναλώνετε μέσα σε 2-4 μήνες.
  2. Χρησιμοποιείτε τα παλαιότερα προϊόντα πρώτα: Διατηρείτε τα πιο παλιά προϊόντα μπροστά και καταναλώνετε πρώτα τις ανοιγμένες συσκευασίες.
  3. Ελέγχετε τις συσκευασίες πριν την αγορά: Βεβαιωθείτε ότι οι συσκευασίες είναι σφραγισμένες και αναζητήστε τυχόν σημάδια τρυπών ή φθοράς.
  4. Σωστή αποθήκευση: Κρατήστε τα τρόφιμα σε αεροστεγή γυάλινα, μεταλλικά ή βαριά πλαστικά δοχεία για να αποτρέψετε την είσοδο εντόμων. Τα τρόφιμα μπορούν επίσης να αποθηκευτούν στο ψυγείο ή την κατάψυξη για πρόσθετη προστασία.
  5. Καθαριότητα στα ντουλάπια: Κρατήστε τα ντουλάπια καθαρά, καθαρίζοντας αμέσως τυχόν ψίχουλα ή τρόφιμα που έχουν χυθεί. Χρησιμοποιήστε ηλεκτρική σκούπα για να καθαρίσετε σχολαστικά τις ρωγμές και τις γωνίες των ντουλαπιών.

Τι να κάνετε αν βρείτε παράσιτα:

  1. Πετάξτε τα μολυσμένα τρόφιμα: Αν βρείτε τρόφιμα που έχουν προσβληθεί, πετάξτε τα αμέσως για να αποφύγετε την εξάπλωση των εντόμων.
  2. Καθαρίστε τα ντουλάπια: Χρησιμοποιήστε ηλεκτρική σκούπα για να αφαιρέσετε αυγά, προνύμφες ή σκόνη από τα ράφια και τις ρωγμές. Αδειάστε αμέσως τη σακούλα της σκούπας για να αποφύγετε την επανεμφάνιση των παρασίτων.
  3. Μην χρησιμοποιείτε χημικά καθαριστικά: Το πλύσιμο με απορρυπαντικά, αμμωνία ή χλωρίνη δεν αποτρέπει τις προσβολές και μπορεί να είναι επικίνδυνο αν τα χημικά έρθουν σε επαφή με τρόφιμα.
  4. Σωστή αποθήκευση μετά τον καθαρισμό: Για να αποτρέψετε την επανεμφάνιση της μόλυνσης, αποθηκεύστε τα τρόφιμα σε σφραγισμένα δοχεία. Αν δεν είστε σίγουροι αν ένα τρόφιμο είναι μολυσμένο, τοποθετήστε το στην κατάψυξη για τέσσερις ημέρες ή ψήστε το σε χαμηλή θερμοκρασία για τουλάχιστον 30 λεπτά.

Αν συνεχίζετε να βλέπετε σκώρους να πετούν για έως και τρεις εβδομάδες μετά τον καθαρισμό και την απόρριψη των μολυσμένων τροφίμων, είναι φυσιολογικό. Αν όμως οι σκώροι παραμένουν και μετά το πέρας των τριών εβδομάδων, αυτό σημαίνει ότι πιθανώς υπάρχει ακόμα μια πηγή μόλυνσης που δεν έχετε εντοπίσει.

https://extension.umn.edu/product-and-houseplant-pests/pantry-pests-insects-found-stored-food

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Παγκόσμια αναστάτωση για τον μολυσμένο καπνιστό σολομό – Μετά την Ελλάδα και την Ευρώπη ειδοποίηση και από τον Καναδά

Οι εμπειρογνώμονες της EFSA και του ECDC λένε ότι απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για τον εντοπισμό της προέλευσης της μόλυνσης

Πώς νιώθουν οι Θεσσαλονικείς όταν τρώνε έντομα – Μελέτη του ΑΠΘ

Μελέτη του ΑΠΘ διερεύνησε την προθυμία των Ελλήνων καταναλωτών που κατοικούν στη Θεσσαλονίκη να εντάξουν τα έντομα στη διατροφή τους.

Το Ισραήλ αρνήθηκε να παραλάβει φορτία με ελληνικές ντομάτες

Διευκρινίσεις από τον εκπρόσωπο του Incofruit Hellas στο cibum.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο