Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου, 2024
17.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ποια είναι η καλύτερη εποχή να τρώμε ψάρια. Βασικοί κανόνες

ΑρχικήPicksNews LineΠοια είναι η καλύτερη εποχή να τρώμε ψάρια. Βασικοί κανόνες
spot_img

του Νίκου Γδοντέλη*


Κάθε πράγμα στον καιρό του και ο κολιός ποτέ τον Αύγουστο!

Τα ψάρια αποτελούν διατροφικό θησαυρό, είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, που συνδυάζει ταυτόχρονα υψηλή περιεκτικότητα σε ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά και χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα.

Η ψαραγορά όμως πρέπει να ακολουθεί μια πολιτική αειφορίας για τις θάλασσές μας. Προσέχουμε για να έχουμε ένα πράγμα. Οι ψαράδες μας γνωρίζουν πολύ καλά ποιά είδη και για ποιές χρονικές περιόδους μέσα στο έτος πρέπει να αφήνονται στην ησυχία τους. Πρέπει και ο καταναλωτής να γνωρίζει πως τα ψάρια πρέπει να αλιεύονται μόνο κατά την περίοδο που δεν αναπαράγονται.

Η κατανάλωση φρέσκου ψαριού έχει αυτόν τον βασικό ΚΑΝΟΝΑ. Αν προτιμάμε ένα είδος ψαριού αυτό δεν σημαίνει πως … δικαιούμαστε να το καταναλώνουμε φρέσκο όλο τον χρόνο. Ο σωστός ”ψαροφάγος” τρώει το κάθε ψάρι στον καιρό του, με κριτήριο όμως την αποφυγή της αναπαραγωγικής του περιόδου. Έτσι το γνωστό σε όλους “κάθε πράγμα στον καιρό του κι ο κολιός του Αύγουστο” είναι φάουλ καραμπινάτο μια και ναι μεν είναι λιπαρός εκείνη την εποχή και εύγευστος (γι’αυτό βγήκε το ρητό), αλλά είναι έτσι γιατί τον Αύγουστο είναι στην αναπαραγωγική του περίοδο.

Ακολουθούν κάποια βασικά και συνηθισμένα ψάρια, μαζί με τις επιτρεπόμενες περιόδους κατανάλωσης.

Αστακός 
Επιτρεπόμενη περίοδος κατανάλωσης: Οκτώβριος – Ιούλιος

Γαύρος
Επιτρεπόμενη περίοδος κατανάλωσης: Αύγουστος – Μάιος

Γλώσσα
Επιτρεπόμενη περίοδος κατανάλωσης: Μάρτιος – Νοέμβριος

Καραβίδα
Επιτρεπόμενη περίοδος κατανάλωσης: Αύγουστος – Μάιος

Κέφαλος
Επιτρεπόμενη περίοδος κατανάλωσης: Αύγουστος έως Απρίλιος

Κολιός
Επιτρεπόμενη περίοδος κατανάλωσης: Σεπτέμβριος έως Ιούνιος

Κουτσομούρα
Επιτρεπόμενη περίοδος κατανάλωσης: Αύγουστος – Μάιος

Λαβράκι
Επιτρεπόμενη περίοδος κατανάλωσης: Αλιεία: Απρίλιος – Δεκέμβριος

Μπακαλιάρος
Επιτρεπόμενη περίοδος κατανάλωσης: Αύγουστος – Ιανουάριος, Μάρτιος –Απρίλιος

Μπαρμπούνι
Επιτρεπόμενη περίοδος κατανάλωσης: Ιούλιος – Απρίλιος

Σαρδέλα
Επιτρεπόμενη περίοδος κατανάλωσης: Φεβρουάριος – Νοέμβριος

Σαυρίδι
Επιτρεπόμενη περίοδος κατανάλωσης: Αύγουστος – Μάιος

Τσιπούρα
Επιτρεπόμενη περίοδος κατανάλωσης: Αλιεία: Ιανουάριος – Σεπτέμβριος

Φαγκρί
Επιτρεπόμενη περίοδος κατανάλωσης: Ιούλιος – Απρίλιο

*Νίκος Γδοντέλης Βιολόγος, MSc Food Science Γενικός διευθυντής AG ADVENT ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΕ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο