Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024
14.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πόνος στην κοιλιά: Γιατί ένας στους δέκα ανθρώπους πονάει μετά το φαγητό

ΑρχικήΟικιακάΠόνος στην κοιλιά: Γιατί ένας στους δέκα ανθρώπους πονάει μετά το φαγητό
spot_img

cibum team

Περίπου το 11% του παγκόσμιου πληθυσμού -δηλαδή ο ένας στους δέκα ανθρώπους- νιώθει συχνά πόνους στην κοιλιά όταν τρώει (περισσότερες από τις μισές φορές), σύμφωνα με μία νέα διεθνή επιστημονική μελέτη. Το πρόβλημα είναι συχνότερο στις γυναίκες (13%) από ό,τι στους άνδρες (9%), καθώς επίσης στους νεότερους ανθρώπους 18 έως 28 ετών (15%).

Η μελέτη, με επικεφαλής τη δρα Έσθερ Κολομίερ των πανεπιστημίων KU Λουβέν (Βέλγιο) και Γκέτεμποργκ (Σουηδία), η οποία βασίστηκε σε διαδικτυακή δειγματοληπτική έρευνα σε 54.127 ανθρώπους από 26 χώρες, παρουσιάστηκε σε διεθνές συνέδριο της ευρωπαϊκής οργάνωσης Γαστρεντερολογίας United European Gastroenterology (UEG Week Virtual 2021).

Όσοι νιώθουν συχνά κοιλιακούς πόνους σχετικούς με το φαγητό είναι, επίσης, πιθανότερο να αισθάνονται φούσκωμα ή πρήξιμο στην κοιλιά τους, αίσθηση υπερβολικού ή πολύ πρόωρου κορεσμού μετά το φαγητό, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, δυσκοιλιότητα ή διάρροια (τα δύο τελευταία συμπτώματα σε ποσοστό 30%, έναντι 10% μεταξύ όσων δεν έχουν συχνούς πόνους στην κοιλιά).

Ακόμη, έχουν συχνότερα περισσότερο ψυχολογικό στρες και μη γαστρεντερολογικά ψυχοσωματικά συμπτώματα, όπως πόνους στη μέση, δύσπνοια κ.ά. Το 36% νιώθουν άγχος (έναντι 18% όσων δεν έχουν πόνους στην κοιλιά λόγω φαγητού) και το 35% συμπτώματα κατάθλιψης (έναντι 17% όσων δεν νιώθουν κοιλιακούς πόνους).

Ο στομαχικός πόνος ή η δυσφορία μετά το φαγητό έχει πολλές αιτίες. Εάν ο πόνος στο στομάχι συμβαίνει μετά το φαγητό και μετά εξαφανίζεται, συνήθως προκαλείται από φαγητό. Εάν ένα άτομο έχει άλλα συμπτώματα ή συνεχή δυσφορία παρά τις αλλαγές στη διατροφή του, μπορεί να είναι ιατρική κατάσταση.Για πολλούς διαφορετικούς λόγους, το φαγητό που επιλέγει να φάει ένα άτομο μπορεί να οδηγήσει σε στομαχικό πόνο στη συνέχεια.

Οι 21 λόγοι που μπορεί να προκαλέσουν πόνο στο στομάχι μετά το φαγητό

  1. Τροφική δηλητηρίαση
  2. Όξινα τρόφιμα (χυμοί φρούτων, επεξεργασμένο τυρί και ντομάτες).
  3. Εγκλωβισμένος αέρας στο πεπτικό σύστημα μπορεί να προκαλέσει δυσφορία. (ποτά με ζάχαρη και ορισμένα τρόφιμα όπως κρεμμύδια φασόλια λάχανο μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα). Επίσης Όταν κάποιος μασάει τσίχλες, ή τρώει με το στόμα ανοιχτό, μπορεί να οδηγήσει σε κατάποση αέρα.
  4. Πικάντικα φαγητά. Οι πιπεριές τσίλι πχ χρησιμοποιούνται συχνά για να αρωματίσουν πικάντικα φαγητά. Περιέχουν καψαϊκίνη, μια χημική ουσία που προκαλεί την αίσθηση καύσου ή καύσου.
  5. Δυσπεψία. Ένα άτομο μπορεί να υποστεί δυσπεψία μετά το φαγητό ή το ποτό. Πλούσια ή λιπαρά τρόφιμα, καφεΐνη, ζαχαρούχα ποτά και αλκοόλ μπορούν να επιδεινώσουν τη δυσπεψία.
  6. Καφεΐνη. Η καφεΐνη είναι ένα διεγερτικό που βρίσκεται στο τσάι και τον καφέ . Μπορεί να ερεθίσει το στομάχι και να προκαλέσει δυσφορία.
  7. Αλκοόλ. Τα αλκοολούχα ποτά μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν είναι ανθρακούχα, όπως μπύρα ή αφρώδες κρασί. Μπορεί επίσης να επιδεινώσουν την καούρα .
  8. Τροφική αλλεργία ή δυσανεξία. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι αλλεργικοί σε ορισμένα τρόφιμα. Αυτά μπορεί να ερεθίσουν το στομάχι και μπορεί να προκαλέσουν πόνο μετά το φαγητό. Η δυσανεξία είναι μια πιο ήπια μορφή αλλεργίας. Τόσο οι αλλεργίες όσο και οι δυσανεξίες μπορεί να προκληθούν από πολλά διαφορετικά τρόφιμα.
  9. Τρώγοντας πάρα πολύ. Η υπερπλήρωση του στομάχου σε τακτική βάση δεν κάνει καλό στην υγεία. Η δυσφορία μετά το φαγητό μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι ένα άτομο τρώει πολύ.

Ιατρικές καταστάσεις

Εδώ, δίνουμε μερικές από τις ιατρικές καταστάσεις που μπορούν επίσης να κάνουν το στομάχι κάποιου να πονάει μετά το φαγητό.

  1. Γαστρίτιδα. Η γαστρίτιδα προκαλεί φλεγμονή του βλεννογόνου του στομάχου. Μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στομάχι, ασθένεια, έμετο και δυσπεψία.
  2. Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD). Το IBD προκαλεί φλεγμονή στο έντερο. Το IBD μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά συμπτωμάτων, ένα από τα οποία, είναι πόνος στο στομάχι.
  3. Έλκος στομάχου. Ένα έλκος στομάχου είναι μια πληγή που αναπτύσσεται στην επένδυση του στομάχου. Θα προκαλέσει έναν καυστικό πόνο.
  4. Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS)

14.Χολόλιθοι. Οι χολόλιθοι είναι σκληρά κομμάτια υλικού που σχηματίζονται στη χοληδόχο κύστη. Εάν μπλοκάρουν έναν χοληδόχο πόρο, μπορεί να προκαλέσουν αιχμηρό, ξαφνικό πόνο.

  1. Καούρα. Η καούρα είναι γνωστή ως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (GER) με ιατρικούς όρους. Μπορεί επίσης να ονομαστεί παλινδρόμηση οξέος .

16.Υπερκινητικός θυρεοειδής.

  1. Κοιλιοκάκη. Η κοιλιοκάκη είναι μια διαταραχή του πεπτικού συστήματος. Προκαλείται από αλλεργία στη γλουτένη, που βρίσκεται στη σίκαλη, το κριθάρι και το σιτάρι.
  2. Άγχος

19 Υπερβολικό βάρος

  1. Δυσκοιλιότητα
  2. Φάρμακα για την αρτηριακή πίεση

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νεκρό ποντίκι σε Ελληνικό κατεψυγμένο σπανάκι γνωστής εταιρείας – Επώνυμη καταγγελία στο cibum (φωτογραφίες)

O αναγνώστης του cibum αποφάσισε να κάνει επώνυμα την καταγγελία του αφού όπως εξηγεί δεν βρήκε άκρη με τις αρμόδιες υπηρεσίες

Προσοχή: Ανακαλούνται ήδη Χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα – Ίσως είναι αποθέματα προηγούμενων ετών

Η αγορά έχει γεμίσει από τώρα με χριστουγεννιάτικες σοκολάτες, όμως ήδη άρχισαν να ανακαλούνται...

Η νέα αξιολόγηση της EFSA για την ασφάλεια της ζαχαρίνης

Πολλές μελέτες απαντούν αν η σακχαρίνη είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο