Η τεχνική που αυξάνει τη διάρκεια ζωής του μαρουλιού, επαναφέροντας την τραγανή υφή και την φρέσκια όψη.
Τα μαρούλια ανήκουν στην κατηγορία των ειδών που έχουν ακριβύνει πολύ, αφενός εξαιτίας του πληθωρισμού και αφετέρου εξαιτίας ενός ζωυφίου που έχει προκαλέσει μεγάλες απώλειες στα αποθέματα. Μάλιστα, το 2022 η Αυστραλία είχε τόσο μεγάλη έλλειψη σε μαρούλια – τα οποία έφταναν και 10 ευρώ το ένα- που αναγκάστηκαν να τα αντικαταστήσουν με άλλα υλικά, όπως iceberg.
Ακόμα και αν η κατάσταση έχει κάπως βελτιωθεί έκτοτε, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι καιρός για σπατάλες. Ακόμα μας «πληγώνει» να πρέπει να πετάξουμε ένα μαρούλι που έχει χαλάσει.
Τα καλά νέα είναι ότι μπορούμε να διατηρήσουμε τη ζωή του μαρουλιού, ακόμη και να επαναφέρουμε την υφή και το χρώμα του όταν μαραθεί, αν ακολουθήσουμε μερικά κόλπα.
Αναζωογόνηση του μαρουλιού με ζεστό νερό
Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ζεστό νερό για το ξέπλυμα του μαρουλιού, αλλά όχι βραστό. Γεμίστε ένα μεγάλο μπολ με ζεστό νερό, ρίξτε το μαραμένο μαρούλι και αφήστε το να μουλιάσει για έως και μισή ώρα. Στεγνώστε και μετά ψύξτε τα φύλλα. Τα αποτελέσματα θα σας εκπλήξουν!
Αυτό το κόλπο έμαθε η Αμερικανίδα συγγραφέας μαγειρικής, Tracie McMillan, όταν εργαζόταν στο τμήμα παραγωγής Walmart. Αναφέρει μάλιστα πως η Walmart σαν εταιρεία χρησιμοποιεί συχνά το κόλπο για να δώσει ζωή ξανά στα μαρούλια της. Λειτουργεί και για άλλα φυλλώδη λαχανικά.
Τυλίξτε το μαρούλι σας για να αντέξει περισσότερο
Εντάξει, καλά είναι και τα κόλπα αναζωογόνησης, αλλά μήπως είναι καλύτερο να μην μαραθεί εξαρχής;
Για να το πετύχετε αυτό, μην βάζετε απλά το μαρούλι σε μια πλαστική σακούλα. Βγάλτε το από τη συσκευασία κόψτε το κοτσάνι και κρατήστε το πάνω μέρος. Έπειτα, τυλίξτε το μαρούλι σε μια χαρτοπετσέτα ή μια πετσέτα πιάτων, ούτως ώστε να φράζεται η υγρασία και να διατηρείται φρέσκο για 7 έως 10 ημέρες.